Съединените щати призоваха Иран да не извършва екзекуции на трима

...
Съединените щати призоваха Иран да не извършва екзекуции на трима
Коментари Харесай

САЩ призоваха Иран да спре с екзекуциите

Съединените щати приканиха Иран да не прави изтезания на трима души, взели участие в общонационални митинги, като участниците в акцията се притесняват, че управляващите ще ги убият в най-скоро време.


Говорителят на Държавния департамент Ведант Пател, повтаряйки изказването на Амнести Интернешънъл от предходната седмица, изрази угриженост, че Иран скоро може да екзекутира Маджид Каземи, Салех Мирхашеми и Саид Ягуби, които бяха задържани през ноември поради митинги в централния град Исфахан.

" Присъединяваме се към народа на Иран и интернационалната общественост, като призоваваме Иран да не прави тези изтезания ", съобщи Пател пред кореспонденти.

" Екзекутирането на тези мъже след процеси, които се считат за подправени, би било нарушаване на човешките права и обикновеното достолепие в Иран и на всички места другаде.

" От този епизод излиза наяве, че иранският режим не е научил нищо от митингите, които започнаха с друга гибел - гибелта на Махса Амини. "

Протестите обгърнаха Иран от септември, когато Амини умря в ареста след задържането ѝ по обвиняване, че е нарушила разпоредбите за облеклото на дамите.

Иран все по-често употребява смъртно наказване, в това число като екзекутира четирима протестиращи предходната година, което провокира интернационално наказание.

Случаят на Каземи провокира безпокойствие в Австралия, където живее част от фамилията му, като братовчед му съобщи, че той е взел участие в " мирни митинги " за смяна. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР