Съединените щати отхвърлиха официално искането на Русия НАТО да сложи

...
Съединените щати отхвърлиха официално искането на Русия НАТО да сложи
Коментари Харесай

САЩ отхвърлиха искането на Русия НАТО да сложи край на разширяването

Съединените щати отхвърлиха публично настояването на Русия НАТО да постави завършек на разширението си и предложиха " сериозeн дипломатически път " за понижаване на напрежението сред Москва и Запада на фона на скупчването на съветски войски по границата с Украйна.

В същото време НАТО също изпрати писмен отговор, в който предлага възобновяване на разговора, само че чака от Русия да почита правото на избор на всяка страна и да изтегли войските си от Украйна, Грузия и Молдова.

В отговор на съветските искания против бъдещо участие на Украйна и Грузия в НАТО от Алианса обявиха, че всяка страна би трябвало да резервира правото да уреди националната си сигурност.

„ Русия би трябвало да се въздържа от приложимост на мощ, нападателна изразителност и деяние против съдружниците и други народи. Тя също би трябвало да изтегли войските си от Украйна, Грузия и Молдова, където те са разгърнати без единодушието на тези страни “, прикани генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който дружно с американският държавен секретар Антъни

Блинкън акцентира готовността си да изслушат съветската страна.

Блинкън увери и че при положение на ескалация от Вашингтон ще вземе ограничения против нарушавания в енергийните доставки.

Отговорът на Съединените щати по предложенията на Русия във връзка със сигурността отварят вратата към провеждането на договаряния за ограничение разполагането на ракети със междинен и дребен обхват, написа вестник „ The New York Times “, базирайки се на части от документа.

Според информацията на изданието, в предоставения през вчерашния ден писмен отговор се споделя, че Съединени американски щати са склонни да обсъдят взаимни правила по ограничение разполагането на такива ракети.

Освен това Съединените щати и техните съдружници имат подготвеност за договаряния по въвеждането на взаимни правила, ограничаващи мащабите и местата за осъществяване на военни учения, с цел да не бъде тълкувано преместването на военни сили като подготовка за евентуално нахлуване.

В отговора се показва ясно, че Русия няма да има право на несъгласие по въпросите за разполагане на нуклеарно оръжие, войски или елементарни типове въоръжения, оповестява БГНЕС.

Русия е струпала над 100-хилядна войска, настояват западни разузнавания, до границата с Украйна и организира поредност сухопътни и морски военни учения. Това провокира опасения за нахлуване, изключително на фона на нелегално анексирания от Москва украински полуостров Крим през 2014 година

Кремъл отхвърля да има такива проекти и дефинира НАТО като опасност за сигурността си, по тази причина упорства за правни гаранции, че западният боен съюз няма да се уголемява още на изток, в това число и с Украйна. Вашингтон и НАТО дефинираха някои от настояванията като изцяло неприемливи.

Антъни Блинкен сподели пред кореспонденти, че Съединените щати са отворени за разговор, само че ясно декларират, че " има съществени правила, които съблюдаваме и пазиме, в това число суверенитета и териториалната целокупност на Украйна и правото на страните сами да вземат решение за своята сигурност и участие в съюзи ".

" Това не се трансформира и няма да се промени ", сподели Блинкен.

Държавният секретар изясни, че писмото е било координирано с Украйна и с европейските съдружници на Съединени американски щати и предлага " сериозен дипломатически път напред " за понижаване на военното напрежение към Украйна. Блинкен ще приказва в околните дни с съветския си сътрудник Сергей Лавров.

Правителството залага на възстановяване на отбранителните си благоприятни условия по отношение на ескалацията на напрежението сред НАТО и Русия. Като главен риск държавното управление дефинира вероятните последствия в енергийния бранш

Столтенберг прикани Русия " неотложно да деескалира обстановката ", само че сподели също, че съдружниците от НАТО остават " подготвени за най-лошото ".

" Виждаме повече войски освен в и към Украйна, само че също и в Беларус, където Русия сега разполага хиляди бойци, стотици самолети, противоракетни системи С-400 и доста друго въоръжение ", сподели той. Според Столтенберг всичко това се прави под прикритието на военни учения.

Генералният секретар уточни три области, където съгласно него може да бъде реализиран прогрес.

Първо, възобновяване на формата за разговор НАТО-Русия, който Москва напусна.

Второ, Алиансът е подготвен да разисква с Русия сигурността в Европа, само че Кремъл би трябвало да спре с нападателната изразителност, да почита правото на всяка страна да взема решение сама за себе си и да се изтегли от Украйна, Грузия и Молдова. И в трите страни има сепаратистки райони, подкрепяни директно или непряко от съветската войска. Третото предложение на НАТО е двете страни да се осведомят авансово за военните учения.

Ден по-рано президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че обмисля лични наказания против съветския президент Владимир Путин, при положение на нахлуване против Украйна.

В същото време първият посланик на Русия Сергей Лавров сподели, че Москва чака съществени отговори и " няма да дадем да ни размотават ".

В началото на седмицата водачите на Съединени американски щати и Европейския съюз оповестиха " тотално единение " във връзка с съветската опасност в Украйна. Русия пък стартира военни учения покрай Украйна с присъединяване на хиляди бойци и десетки бойни самолети.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР