САЩ одобри военна помощ за Тайван по програма за суверенни държави

...
Съединените щати одобриха военна помощ за Тайван по програма, която
Коментари Харесай

Съединените щати одобриха военна помощ за Тайван по програма, която обикновено се използва за подпомагане на суверенни държави в ход, който вероятно ще разгневи Китай, който твърди, че самоуправляващата се демократична остров като собствена територия.

Държавният департамент информира Конгреса във вторник за пакета от 80 милиона долара, който е скромен в сравнение с неотдавнашните военни продажби на Тайван, но отбелязва първия път, когато Вашингтон предоставя помощ на Тайпе по програмата за чуждестранно военно финансиране (FMF), която обикновено включва грантове или заеми за суверенни държави.

Съобщението вероятно ще засили напрежението с Пекин, който не е изключил използването на сила за поемане на контрол над Тайван.

САЩ и Китай имат официални дипломатически отношения от 50 години, но Вашингтон остава най-големият поддръжник на Тайван. Законодателството също така изисква да доставя на острова оръжия, необходими за неговата отбрана, но това обикновено се прави на търговска основа, а не като пряка помощ.

Държавният департамент настоя, че първата помощ в рамките на FMF не предполага никакво признаване на суверенитета на Тайван.

„В съответствие със Закона за отношенията с Тайван и нашата дългогодишна политика за Един Китай, която не е променена, Съединените щати предоставят на Тайван отбранителни артикули и услуги, необходими, за да му позволят да поддържа достатъчна способност за самоотбрана“, Държавен департамент каза говорителят.

„Съединените щати имат постоянен интерес от мира и стабилността в Тайванския пролив, което е от решаващо значение за регионалната и глобалната сигурност и просперитет.“

Министерството на отбраната на Тайван изрази благодарност. „Помощта ще помогне за регионалния мир и стабилност“, се казва в кратко изявление.

Пекин засили военните си действия в и около Тайван през последните години и се опита да изолира острова по дипломатически път, откакто Цай Инг-вен, считан за „сепаратист“ от Китай, беше избран за първи път за президент през 2016 г. Островът се подготвя за следващите си президентски избори през януари и заместникът на Цай, Уилям Лай, в момента води групата. Цай и Лай казват, че народът на Тайван трябва да бъде този, който определя своето бъдеще.

Единственият друг път, когато САЩ са предоставили военна помощ на ненационална държава в рамките на FMF, според официални лица, е бил на Африканския съюз, организация от суверенни държави, базирана в Етиопия.

Уведомлението, чието копие беше получено от информационната агенция Associated Press, не уточнява какво военно оборудване или системи ще бъдат платени по FMF.

В него се казва, че артикулите, които могат да бъдат обхванати, ще включват: системи за въздушна и брегова отбрана, бронирани превозни средства, бойни превозни средства на пехотата, дронове, балистични ракети и киберзащита, както и усъвършенствано комуникационно оборудване. Добавя се, че защитно оборудване, набор от малки, средни и тежки оръжейни системи, боеприпаси и бронирани и бойни превозни средства на пехотата също могат да бъдат включени.

В допълнение към оборудването, FMF може да се използва и за подпомагане на обучението на тайванските военни сили.

Новинарската агенция Ройтерс цитира лице, запознато с известието, според което то ще включва подкрепа за подобряване на осведомеността в морето.

Помощта се нуждае от одобрение от Конгреса, което е почти сигурно, тъй като законодателите от двете партии широко подкрепят Тайван.

Майкъл Маккол, републиканец от Тексас, който председателства комисията по външни работи на Камарата на представителите, приветства предоставянето на FMF на Тайван.

„Тези оръжия не само ще помогнат на Тайван и ще защитят други демокрации в региона, но също така ще укрепят възпиращата позиция на САЩ и ще осигурят нашата национална сигурност от една все по-агресивна ККП“, каза той в изявление, имайки предвид Китайската комунистическа партия .

Китай и САЩ наскоро предприеха колебливи стъпки за възобновяване на диалога с надеждата да стабилизират отношения, които стават все по-бурни, а Тайван остава ясна точка на търкания.

Китай проведе големи военни учения три пъти за малко повече от година в отговор на взаимодействията на тайванските лидери с политиците в САЩ.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР