Съединените щати и техните партньори от НАТО разследват взрива, при

...
Съединените щати и техните партньори от НАТО разследват взрива, при
Коментари Харесай

Байдън: Взривът в Полша може да не е от руска ракета

Съединените щати и техните сътрудници от НАТО проверяват гърмежа, при който починаха двама души в Полша, само че първичната информация сочи, че той може да не е породен от ракета, изстреляна от Русия, съобщи американският президент Джо Байдън, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Байдън приказва, откакто международните водачи, които вземат участие в срещата на Г-20 в Бали (Индонезия) организираха изключителна среща поради смъртоносните детонации в Полша, за които Украйна и полските управляващи обявиха, че са породени от създадени в Русия ракети.

Запитан за изказванията, че гърмежът е обвързван с Русия, Байдън сподели: „ Има предварителна информация, която оспорва това. Не желая да приказвам преди да проведем цялостно следствие, само че е малко евентуално, съгласно траекторията, ракетата да е била изстреляна от Русия, само че ще забележим “.

Съединени американски щати и страните от НАТО ще проведат цялостно следствие преди да подхващат дейности, сподели Байдън.

Срещата беше свикана от президента на Съединени американски щати, откакто двама души бяха убити при детонация в село в Източна Полша, покрай границата с Украйна.

На срещата участваха водачите на Съединени американски щати, Германия, Канада, Нидерландия, Япония, Испания, Италия, Франция и Обединеното кралство. Всички, като се изключи Япония, са страни членки на НАТО, както и Полша.

Ако Русия бъде посочена като провинен за гърмежа, може да се задейства правилото на НАТО за групова защита, прочут като член 5, съгласно който нахлуване против един от членовете на западния алианс се смята за нахлуване против всички. Това би дало начало на разискването на евентуален боен отговор, отбелязва Ройтерс.

Полша съобщи, че ревизира дали е належащо да изиска съвещания според член 4 от учредителния контракт на НАТО, който разрешава на членовете да повдигат за разискване в Северноатлантическия съвет всевъзможни въпроси, които будят угриженост, изключително във връзка с сигурността.

Полша привика посланика на Русия във Варшава за пояснение, откакто Москва отхвърли да е виновна за случая в полското село.

 
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР