Съединените американски щати и Китай спорят за позицията най-важен търговски

...
Съединените американски щати и Китай спорят за позицията най-важен търговски
Коментари Харесай

Кои са най-важните търговски партньори на Европейския съюз?

Съединените американски щати и Китай спорят за позицията най-съществен търговски сътрудник на Европейския съюз, демонстрират данните на Евростат. През 2017 година към момента 28-те страни членки са внесли и изнесли артикули и услуги за 631 милиарда евро със Съединени американски щати (или 16,9% от общия търговски оборот) и 573 милиарда евро (или 15,3%) с Поднебесната империя.

Третата почетна позиция е за Швейцария с 261 милиарда евро или 7 %, а Русия се подрежда на четвърто място с 231 милиарда евро (6,2%). Следват Турция (154 милиарда евро, или 4,1%) и Япония (129 милиарда евро, или 3,5%).

От 2000 година насам делът на Китай се е повишил три пъти - от едвам 5,5%. Друга ясна наклонност се вижда при търговията с Русия, която непрекъснато понижава като дял от 2012 година насам. Оборотът с Япония понижава двойно от 2000 година насам.

Германия -- най-голямата стопанска система в Европейския съюз, е съществена дестинация и за износа на съвсем всички страни-членки. В същото време точно Германия, както и Ирландия и Англия насочват най-голямата си част от износа отвън Европейски Съюз. Това важи и за Кипър, който главно изнася за Либия и Литва, чийто главен сътрудник е Русия.

Германия е и главният източник на власт на повече от половината страни-членки на Блока. Почти всички страни, с изключение на Литва (отново Русия) и Холандия (Китай) внасят най-вече въпреки това от Европейски Съюз.

Що се отнася до България - страните, от които внасяме най-вече, са Германия, Русия и Италия. Изнасяме най-вече към Германия, Италия и Румъния.

През 2017 година главно търговия е осъществявана с машини и транспортно съоръжение - 42% от износа отвън Европейски Съюз и 32% от вноса. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР