Съдят Министерството на околната среда и водите за нарушения при

...
Съдят Министерството на околната среда и водите за нарушения при
Коментари Харесай

Съдят МОСВ заради незаконна сеч в парк Пирин

Съдят Министерството на околната среда и водите за нарушавания при санитарни сечи в Национален парк " Пирин ".

От организация WWF България, която е завела делото, показват, че в парка са били отстранени дървета в нарушаване на Закона за предпазените територии.

Предстои на следващия ден да се организира първото съвещание по делото.

От организацията предизвестяват, че сечите в националния парк са идната опасност за Пирин след проектите за застрояване.

Според WWF документите за координиране на сечите оставят усещане, че министерството не разграничава лесовъдските подходи, които въпреки да са използвани за останалите горски територии, са несъвместими с задачите на запазване на националните паркове.
 Съдът дефинитивно анулира измененията в проекта за Пирин Обновена
Съдът дефинитивно анулира измененията в проекта за Пирин

Екооценката е наложителна, втората кабинка в Банско спряна към този момент

За да поправяме тази порочна процедура, заведохме дело против едно такова позволение за санитарна сеч в националния парк, оповестява Добромир Добринов от WWF. Той показва, че в хода на делото е било открито и второ такова позволение без смяна в претекстовете за издаването му.

От организацията са разтревожени, че прегледът на сходни позволения за сечи от последните години демонстрира огромни добиви от горите на националния парк, които са били осъществявани в нарушаване на закона. Те акцентират и че всички сечи са в нарушаване на проекта за ръководство на парка , в който е сложено изискване при повреди под 5% от запаса на насажденията да не се правят санитарни действия.

WWF упорстват тази порочна процедура да се приключи и напормнят, че задачите на националните паркове са поддържането на разнообразието на екосистемите и отбраната на дивата природа, както и опазването на биологичното многообразие в екосистемите.

Премахването на развалени дървета в парковете би трябвало да се прави единствено там, където те основават заплаха за гости или към този момент построена инфраструктура , безапелационни са от организацията.
 Върховен административен съд задължи Димов да направи екооценка на парк
Върховен административен съд задължи Димов да направи екооценка на парк " Пирин "

Екооценката е задължителна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР