Съдовият хирург доц. д-р Димитър Петков притежава богат опит в

...
Съдовият хирург доц. д-р Димитър Петков притежава богат опит в
Коментари Харесай

Наш съдов хирург каза как да се спасим от К-19 през зимата

Съдовият хирург доцент доктор Димитър Петков има богат опит в лекуването на съдовите болести, като водещите му ползи са в региона на ендоваскуларното им лекуване.

Началник е на Отделението по съдова и ендоваскуларна хирургия на МБАЛ „ Тракия ”, Стара Загора. Притежава специалности по обща и съдова хирургия, и е специализирал в редица европейски клиники. Научната продукция на доцент Петков включва над 60 публикации в периодически издания в България и чужбина, присъединяване в профилирани клинични управления в региона на съдовите болести, както и над 90 отчета, показани на наши и интернационалните конгреси и симпозиуми.

Доцент е към Тракийския университет, Стара Загора. Оьт 2021 година е определен за ръководител на Българското национално сдружение по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. Член е на публицистичната гилдия на списание “Ангиология и съдова хирургия ”. Делегат е за България в Section and Board of Vascular Surgery при European Union of Medical Specialists (UEMS).

Доц. доктор Димитър Петков даде изявление пред zdrave.to за затрудненията от ковид.

– Доц. Петков, апелирам ви да посочите какви съдови затруднения могат да се развият след прекарана коронавирусна зараза?
– Освен затрудненията, които се разясняват необятно и всички сме осведомени с тях, в региона на съдовата хирургия е налице увеличение на случаите на тромбозите, които се развиват във венозната и артериалната система на боледуващите и преболедували от Covid пациенти. Бих желал да посочи, че има доста повишаване на тази патология на всички места по света. Неслучайно, тези проблеми се дискутират на всички научни конгреси, както и на нашата годишна Национална конференция по съдова хирургия, която се състоя при започване на октомври.
Както към този момент загатнах, образуването на тромби (съсиреци) след прекаран Covid визира както венозната система – дълбоки венозни тромбози с следваща заплаха от развиване на белодробен тромбемболизъм с съдбовен край, по този начин и артериалната система с развиване на остра артериална непълнота, заплашваща пациентите със загуба на засегнатите крака.

– Предполагам, че лечението на тези два типа затруднения е друга?
– Да, тези два типа болести се лекуват и наблюдават по друг метод. За страдание, повишаването на тези случаи е налице – в интензивните отделения на лечебните заведения по света към една трета от тежко болните пациенти с ковид развиват дълбоки венозни тромбози. По-рядко, само че много по-тежко, е развиването на белодробен тромбемболизъм, който за жалост, може да е с съдбовен край.

– А правилно ли е, че тромбоза може да възникне месеци след преболедуване на ковид-инфекцията?
– При боледуващите част от индикаторите, с които мониторираме положението на кръвосъсирването им (на хемокоагулацията), остават повишени дълго време. Много особено за коронавирус е завишението на Д-димера. Обикновено се записва повишение и на други фактори на кръвосъсирването.
Промените в хемостазата, които настъпват, в комбиниране с разрастващите се повреди на кръвоносните съдове, могат да доведат до пораждане на венозна или артериална тромбоза, като това може да се следи и по-късно във времето. Това е и повода при всички заболели с индикации, да се организира антикоагулантна или антиагрегантна терапия за разнообразни интервали от време, по преценка на наблюдаващите пациентите лекари. Корекциите на хемостазата са доста значими, защото посредством тази медикация могат да бъдат избегнати съдовите затруднения.
В лечебните протоколи това напътствие е посочено. Лекарите от ковид-секторите, съдовите хирурзи и ангиолозите също сме добре осведомени с казуса и всички работим интензивно в тази тенденция.

– Въпросът е да не се пропусне моментът такива пациенти да попаднат при вас в точния момент – нали по този начин?
– Разбира се, че това е най-важното и аз смятам, че взаимната ни дългогодишна работа с общопрактикуващите лекари е с доста позитиви и сме сигурни, че те са готови да се ориентират в тази патология и да насочват пациентите към експерт, когато се постанова.

– А самият пациент може ли да откри някакви признаци, които да го изплашен и да потърси помощ?
– Не съм последовател на изреждането на признаци, тъй като те могат да основат излишно напрежение в пациента и той да стартира да търси настоятелно в интернет, да намира разнообразни признаци тук-там, на които те не са вярно показани. Това, което бих желал да посочи, е следното: настъпят ли някакви промени, най-често в крайниците, е желателно да потърсите способен съвет, в това число и в случай че сте прекарали коронавирус.
В никакъв случай не изпадайте в суматоха, защото може да има напълно други аргументи за развиването на сходни недоволства. Не би трябвало да се абсолютизират наличните признаци или да се изпада в стрес. Решението е да се обърнете към способените лекари, с цел да ви предложат верни диагностика и лекуване.

– В какво се показва лекуването на тези съдови затруднения?
– Като цяло, лекуването на дълбоките венозни тромбози (развитието на тромби във венозната система) при пациентите е с лекарства, влияещи на съсирването на кръвта – антикоагуланти. При другите пациенти се употребяват обособени протоколи, според от това какво е тежестта им, положението им и какви съпътстващи болести имат.
И аз съм сигурен, че във всички браншове, в цяла България, където се лекуват пациенти с коронавирус, е обезпечена нужната профилактика в това отношение, както и съвещания от способени експерти. Да, допустимо е при към една трета от тежко болните, да се развиват дълбоки венозни тромбози, само че те се лекуват. По отношение на острите артериални запушвания, така наречен остри емболии или тромбози, ситуацията е извънредно тежко, тъй като лекуването е доста по-сложно.
В преобладаващата част от случаите се постанова незабавно осъществяване на разнообразни интервенции. Изключително значимо е да не се пропуснат периодите, в които кръвоснабдяването може да бъде възобновено, защото при артериалните емболии и тромбози има риск от загуба на крайниците. Така, че главната ни цел и работа би трябвало да е ориентирана към предварителна защита, т.е., доколкото е допустимо да не позволяваме пациентите да се разболеят от коронавирусна зараза. Не, че лекуването е невероятно, само че, несъмнено, доста по-лесно е изобщо да не се организира.

– Имате ли данни дали някои хора се самолекуват с антикоагуланти?
– Аз мисля, че преобладаващата част от хората, които се самолекуват, го вършат по следните аргументи: преди всичко – опасения да не попаднат в контакти с други хора, посещавайки лечебни заведения. И на второ – към този момент има много информация, оповестена в интернет и е елементарно – всичко е единствено на един компютър разстояние. Пациентът има огромен избор да чете, да открива признаци и да реши, че е болен от несъмнено заболяване, заради което си разрешава даже самолечение
Не го правете, тъй като всяко заболяване си има диагноза и характерно лекуване, което би трябвало да се назначи от доктор. Няма по какъв начин в 21 век от един признак да сложим точна диагноза. Всички знаем, че медикаментите по лекарско наставление се отпускат с рецепта, която би трябвало да представим на фармацевта, с цел да получим лекарството. Аз съм сигурен, че в аптеките това се съблюдава.

– Има ли съдови болести, поради които не е желателно да се сложи ваксина срещу коронавирус?
– Не считам, че има съществени противопоказания при каквото и да е заболяване в региона на съдовата патология. Има някой болести, при които би трябвало да се намерения по-скоро не дали да се извърши имунизация, а с каква ваксина да се направи и в кой миг от лечебния развой.
Ще дам характерен образец: в случай че се касае за дълбока венозна тромбоза, която протича на фона на онкологично заболяване, което се лекува по избран метод, онколозите би трябвало да дадат отговор дали и по какъв начин да се осъществя имунизацията, а ние да консултираме пациента за лекуването на съдовото заболяване. Като цяло, противопоказанията за имунизиране са малко.
Тук бих желал да обърна внимание, че с колкото повече болести са пациентите, толкоз по-необходимо е те да се имунизират. Именно съпътстващите болести усилват риска коронавирусната зараза да протече по-неблагоприятно.

– Доц. Петков на Националният конгрес, за който споменахме, вашият екип е презентирал резултати от лекуването на артериални тромбози при ковид-болни, опитът ви в ковид- бранша на вашата болница, както и модерни подходи в антикоагулантното лекуване. Моля ви да коментирате.
– По време на Националната конференция представихме няколко презентации, като едната от тематиките беше антикоагулантно лекуване при пациенти с онкологични болести. Белодробният тромбемболизъм се среща постоянно при такива заболели и за жалост, може да приключи и съдбовно. На форума беше дискутирано лекуването с така наречен нови орални антикоагуланти. Това са лекарства от ново потомство, посредством които лечението за „ разреждане ” на кръвта е доста по-достъпна за пациента в домашни условия.
В друга презентация, беше показан опитът ни с късните артериални тромбози и емболии при заболели с и след коронавирус. В тези случаи се постанова използването на композиция от оперативни и ендоваскуларни техники, за реализиране на добър резултат. Тези интервенции са продължителни, комплицирани и във всички случаи е по-добре да не стигаме до тях. Добра вест е, че имаме положителни резултати при лекуването на тази сложна патология.
Тук бих желал да отбележа, че на сесията на медицинските експерти по здравни грижи беше показан опитът на нашето поделение, насъбран при престоя ни в ковид-сектора на болничното заведение. Тази презентация също провокира огромен интерес, защото е доста значимо да споделиш с сътрудниците си заплахите, компликациите и страстите, с които сме се сблъснали при работата си в ковид-сектор.

– Представили сте и ендоваскуларно лекуване на аневризма със специфични стентове. Можете ли в резюме да обясните същността и резултата от тези новаторски способи и подходи?
– Друга наша презентация сподели новаторско лекуване на аневризма на задколянната артерия. Това е доста мъчно за ендоваскуларно лекуване анатомично място. Големият ъгъл на стесняване на коляното постанова тежки условия към стентовете (да не фрактурират – структурата им да се прекъсне), които би трябвало да се слагат.
А аневризмите, ситуирани зад коляното, са доста подли, тъй като протичат безсимптомно и при развиване на тромбоза в тях, болните доста бързо могат да изгубят крайника си. Ние представихме нова техника, при която аневризмата се изключва от кръвообращението посредством специфични непокрити стентове. Те са пригодени за слагане в артерията зад коляното и устоят на натоварването в тази област.
Заслугите в нашето поделение постоянно са на целия ни екип и аз с наслада го акцентирам.

Препоръки при започване на зимата

„ Няма нищо по-различно от това, което постоянно предлагаме: повече придвижване, битка с високото кръвно налягане, с високите стойности на холестерола, със затлъстяването, както и отбягване на самолечението и самовнушението за съществуване на тежки болести. Когато хората имат подозрения за своето здраве, дано посетят експерт, който би могъл да им помогне. И, несъмнено, ваксинирайте се! Това е най-ефективната профилактика против сериозните затруднения от коронавирус ”, заключи хирургът.

Още от Здраве

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР