Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) изслушва днес разследващия

...
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) изслушва днес разследващия
Коментари Харесай

ВСС изслушва главния прокурор Борислав Сарафов и журналиста Николай Стайков по казуса с Нотариуса

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) изслушва през днешния ден проверяващия публицист и съосновател на Антикорупционния фонд (АКФ) Николай Стайков и и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов. Двамата са поканени от кадровиците за изясняване на събитията към абсурда с така наречен " частен клуб за магистрати ", за който се разбра след показния разстрел на Мартин Божанов-Нотариуса.

Соченият за дилър на въздействие в правосъдната система Божанов беше погубен в края на януари в София, а след гибелта му Министерство на вътрешните работи и прокуратурата оповестиха, че той е разследван за имотни измами и оказване на напън над магистрати по цивилен и наказателни каузи. Информация за него в базата данни на прокуратурата датира от 2004 година, след като са налице 25 преписки и досъдебни производства, свързани с Божанов.

През 2020 година двамата съдии Владислава Цариградска и Цвятко Лазаров подават сигнал до Висш съдебен съвет, че са заплашвани точно от въпросния Мартин Божанов поради каузи, които гледат. Тогава на Цариградска е назначена защита с решение на министъра на правораздаването. Преди седмица арбитър Цариградска разяснява пред bTV: " Въпреки че шест месеца за моята сигурност е изразходван голям държавен запас, нито Министерство на вътрешните работи, нито прокуратурата започнаха някакви дейности за следствие на похищенията по отношение на мен и по отношение на правораздаването ".

През 2021 година името на Мартин Божанов беше забъркано в следствието на Николай Стайков от АКФ - " Списък за бърз надзор ", в което се споделя за активността на Нотариуса и връзките му с настоящи магистрати.

По време на обиск предходната седмица вътрешният министър разгласи, че с Божанов е свързван частен клуб в столичния кв. " Гео Милев ", в който са се срещали магистрати и до който достъпът бил стеснен със специфични магнитни карти.

Установени са голям брой отводи за формиране на досъдебни производства по линия на Божанов, постановени главно от прокурори от Софийската районна прокуратура. Въпреки това след разстрела от държавното обвиняване обясниха, че се канели до дни да му издигнат обвинявания за имотни измами, пране на пари, насила и опасност към магистрати. Убийството обаче ги попречило.

Правосъдният министър Атанас Славов прикани в понеделник институциите да стигнат до върховете на схемата. " Решимостта ще бъде открита на база импортираните обвинителните актове и дисциплинарни производства, казусът би трябвало да бъде разнищен до дъно ", разяснява министъръти добави, че когато станат ясни имената на магистратите, ще изиска тяхното дисциплинарно наказване. " Има заведение, в което магистрати и политици не би трябвало да влизат ", сподели правосъдният министър.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР