Съдия Владислава Цариградска описа бруталната схема на тормоза, на който

...
Съдия Владислава Цариградска описа бруталната схема на тормоза, на който
Коментари Харесай

Съдия Цариградска: Ако ме споходи съдбата на Нотариуса, и това дело ще бъде прекратено

Съдия Владислава Цариградска разказа бруталната скица на издевателството, на който тя и нейни сътрудници са подложени от групировката към Мартин Божанов - Нотариуса.

Тормозът е включвал както клеветническа акция през уеб страницата ПИК (за което тя е осъдила медията на Недялко Недялков), по този начин и закани с физическа разпра, само че и чиста проба институционална корист от страна на прокуратурата.

А натискът и отводът от правораздаване продължава и до момента - на фона на убийството на Божанов.

" Аз съм жертва на проведена незаконна група, която се занимава с корупция в правосъдната власт ", сподели арбитър Владислава Цариградска пред съдийската гилдия на Висш съдебен съвет.

Тя се обърна особено към министъра на правораздаването Атанас Славов с апел да задейства законодателни начинания за обезпечаване на съответна отбрана на съдиите, подложени на сходни репресии.

" Ако се впуснете в димките кой е влизал и излизал в този " Секретен сътрудник клуб ", ще имаме новия " Красьо Черния " с някакви изгорели хора, само че не тези, които дърпат конците и ръководят мрежата ", сподели тя.

Цариградска съобщи, че е подала тъжба в Съда в Страсбург поради " основателни подозрения ", че е била подложена на нелегално подслушване.

Тя посочи, че към момента няма публично доказателство за това - тъй като от 6 месеца Бюрото за надзор на СРС, което може да удостовери или да отхвърли подозренията ѝ, се бави с инспекцията по молбата ѝ за достъп до информация.

Подозренията ѝ са свързани с това, че всички позволения за подслушване на магистрати минаваха през един човек - ръководителя на закрития към този момент Апелативен спецсъд Георги Ушев. Той беше съдията, който още преди 20 години е оправдал Мартин Божанов по скандалното дело за кражба на правосъдни документи от постройката на Върховен касационен съд (т.нар. дело " Крашевски " ).

Съдия Цариградска даде информация за това, че 159 съдии, прокурори и следователи са били подлагани на следено следене с позволение на Апелативния Спецсъд в границите на 4 години сред 2018 и 2021.

Само за 2020 година разрешенията за подслушване на магистрати са били цели 68 - а съвсем нито един от тези случаи не е стигнал до досъдебно произвеждане (т.е. не са събрани доказателства от СРС-тата за каквото и да било престъпление). Има единствено три известни случаи на магистрати, които са разследвани и при които са използвани специфични разследващи средства.

Никой не дава информация на какво съображение са следени останалите над 150 души - а СРС се ползват единствено при данни за тежки закононарушения, които не могат да се потвърдят по различен метод.

Проникването на службите за сигурност в професионалния и персоналния живот на следените магистрати е достигало неуместни мащаби.

Един от тези съдии, който след това е напълно оневинен, е станал причина да бъде " окабелен " целия му кабинет в съда.

" Къде са гаранциите, че тайната на съвещанието ще бъде опазена от ушите на службите? Да си напомним меметата на Цветанов с огромните уши. Адвокатите имат отбрана от адвокатската загадка, а ние нямаме загадка за отбрана на съвещанието ", сподели Цариградска.

Схемата, в която хората на Нотариуса слагат целите си, е съвсем без излаз.

Когато през 2019 година тя получава първото предложение да си направи отказ по негово дело, то идва от нейна позната, която изначало ѝ споделила да се отдръпна " и ще ти се заплати ".

Цариградска отхвърля и подава сигнали на всички равнища в правосъдната власт - без резултат до убийството на Нотариуса.

" Ако аз бях постъпила по този начин, както те желаеха, с цел да не ме мъчат - дали вие щяхте да приемете, че има обосновано съмнение, че аз съм поискала рушвет? И къде щях да се изяснявам аз, че с изключение на първата част на предлагането, е имало и следващи закани? ", попита съдията.

По подобен метод е изработен опит да се запуши устата и на различен магистрат - Цветко Лазаров. Когато той е подал сигнал за опасност против него от кръга на Божанов, тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров е разпоредил инспекция не по неговите свидетелства, а по сигнал от доближен на Божанов с прякора " Прасето " против арбитър Лазаров.

Още по-фрапиращо беше предизвестието на арбитър Владислава Цариградска, че цялото следствие против Мартин Божанов може да завърши доста бързо, в случай че тя самата бъде ликвидирана по сходство на атентата против него.

Цариградска е главният очевидец по делото против Нотариуса и групировката му. Тя уточни, че на 5 юли 2023 година е била привикана да дава показания по досъдебното произвеждане против него (без даже да бъде осведомена какво закононарушение се разследва).

Но няколко дни след тези показания в прокуратурата - още веднъж стартира вълна от медийни офанзиви против нея.

" Уведомих Софийската градска прокуратура, че ми се насочва ново предизвестие поради присъединяване ми в наказателното произвеждане и желаех да се направи професионална оценка за рисковете от моето присъединяване в него ", сподели тя.

Причината да се притеснява от физическа разпра е, че и до през днешния ден нейните показания не са закрепени с разпит пред арбитър.

" Ако мен ме споходи ориста на Мартин Божанов - каквото и да съм споделила, даже да се стигне до правосъден развой, няма да може да бъде употребено по делото. Прокурорите, които са заплашвани, могат да бъдат заменени или да изоставен системата, те са взаимозаменяеми. Но моята роля на очевидец и изобличител няма кой различен да я извърши.

" Ако го няма единственото лице, за което се приказва, че е част от незаконна група, заплашват двамата прокурори и мен ме няма - дали няма да има учредения да бъде прекъснато и това произвеждане заради липса на учредения? ", попита тя.

Самата прокуратура отхвърля да ѝ даде достъп до следствието, за което тя свидетелства и по което има опасения за физическата си сигурност.

" Аз пуснах молба на 23 ноември 2023 година, или 6 месеца след образуването на делото, с цел да знам какво закононарушение се проверява, има ли привлечени лица като обвинени, взети ли са ограничения за неотклонение, взети ли са ограничения за моята отбрана, тъй като аз имам право да желая такава по Наказателно-процесуален кодекс. Отговориха ми, че става дума за (организирана незаконна група) - само че не и с каква цел е, дали е за напън, дали е въоръжена, дали в нея вземат участие длъжностни лица ", сподели тя.

На въпроса за какво не ѝ позволяват да се запознае с материалите по следствието, отговорът бил, че по този начин може да му попречи.

" Казах им, че съм най-близо до закононарушението, познавам целия механизъм, позволете ми да ви оказа помощ да разкриете цялата истина. За прокуратурата аз съм спънка. Аз имам права по Наказателно-процесуален кодекс, само че прокуратурата има монопол и не ми разрешава да ги упражня ", сподели тя.

Съдия Цариградска подсети и за личните изказвания на Борислав Сарафов от лятото на 2023 година, когато самият той описваше порочните практики на разпра с неуместни хора през администрацията на Прокуратурата.

Тогава Сарафов беше разказал пред Висш съдебен съвет, че чиновници на дирекция " Публични връзки " към основния прокурор са писали подготвени публикации с компромати, които след това са оповестени в " две медии ".

Същите медии са използвани и против арбитър Цариградска, като тя цитира собствен източник, съгласно който " обявата против мен е занесена в рупор на прокуратурата, на подготвена флашка от прокуратурата ".

След излизането им онлайн - тези изявления са употребявани като отправка за самосезиране на прокуратурата, внасят се в деловодството ѝ и на тази база се образуват публични инспекции против въпросните хора.

Цариградска подсети и че персонално Борислав Сарафов беше изискал да му се обезпечи защита, тъй като се страхувал на какво е кадърен тогавашният основен прокурор Иван Гешев.

Тя уточни, че каквито и парични компенсации да получи за оклеветяването си, това няма да възвърне накърнената ѝ известност на магистрат.

" Кога станах " привързан арбитър "? Когато споделих, че прокуратурата може да се саморазправи с всеки арбитър. Казах, че може да бъда упрекната в това, че съм умъртвила президента Кенеди - и въпреки че това е обективно невероятно, аз ще бъда отстранена.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР