Съдия Виржиния Петрова ще се произнесе по-късно във вторник по

...
Съдия Виржиния Петрова ще се произнесе по-късно във вторник по
Коментари Харесай

Цветан Василев поиска спецсъдът да прекрати делото КТБ


Съдия Виржиния Петрова ще се произнесе по-късно във вторник по всички претенции по делото. Сн.: БГНЕС

Мегаделото против Цветан Василев и още 17 подсъдими за източване на сриналата се през 2014 година Корпоративна комерсиална банка (КТБ) да бъде прекъснато и да бъде осъществено ново следствие – за проведеното плячкосване на банката след затварянето ѝ.

Това изиска банкерът в заточение и главен обвинен за аферата с писмо, което бе прочетено пред спецсъда във вторник от един от юристите му – Константин Симеонов.

Преди ден арбитър Виржиния Петрова одобри, че процесът може да стартира всъщност, като против Василев да се гледа задочно, до момента в който тече процедурата по екстрадацията му от Белград, поискана от прокуратурата. Това стана допустимо, откакто сръбските управляващи най-сетне съумяха да връчат на банкера копие от обвинителния акт и призовка.

Въпреки възраженията на отбраната му, че Василев към момента не е постоянно свикан, спецсъдът даде ход на делото, като във втория ден от разпоредителното му съвещание се разискват настояванията на двете страни. Именно по тази причина главният обвиняем настоя делото да бъде прекъснато.

В писмото си Василев изрично отхвърля обвиняванията, повдигнати му задочно от спецпрокуратурата, и твърди, че по никакъв метод не е присвоявал пари от КТБ, нито пък е управлявал незаконна група.

Според банкера пред съда би трябвало да бъдат изправени хората, виновни за проведеното плячкосване на частната банка след затварянето ѝ на 20 юни 2014 година Като такива Василев сочи " писклив медиен магнат и началникът на вносителите на обвинителния акт ", явно визирайки депутата от Движение за права и свободи и някогашен негов бизнес сътрудник Делян Пеевски, както и основния прокурор Сотир Цацаров.

След като писмото бе прочетено пред спецсъда, отбраната на главния обвиняем също настоя процесът да бъде преустановен, предлагайки различно това да се случи до окончателното привършване на процедурата по екстрадицията му. Затова настояха и юристите на останалите 17-има обвинени.

Втория ден от разпоредителното съвещание по делото продължава с разискване на останалите претенции на двете страни в процеса. Предстои арбитър Петрова да се произнесе по всички искания по-късно във вторник.

Очаквайте детайлности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР