Съдия от Джорджия отхвърля усилията на Тръмп да подхвърли доказателства в разследването на окръг Фултън и да дисквалифицира окръжния прокурор

...
Съдия в окръг Фултън, Джорджия, отхвърли в понеделник усилията на
Коментари Харесай

Съдия в окръг Фултън, Джорджия, отхвърли в понеделник усилията на правния екип на Доналд Тръмп да подхвърли доказателства в наказателното разследване за усилията на бившия президент да отмени изборите през 2020 г. в Джорджия и да дисквалифицира окръжния прокурор, който го разследва.

Съдията от Върховния съд на окръг Фултън Робърт Макбърни също отхвърли усилията на Кати Латъм, която е била един от фалшивите избиратели на Републиканската партия в Джорджия, да се присъедини към натиска на Тръмп.

„След като прегледа пледоариите, Съдът сега намира, че нито Тръмп, нито Латъм имат право да оспорват – в тази фаза на производството преди повдигане на обвинение – на продължаващото разследване и потенциалното наказателно преследване на възможна престъпна намеса в общите избори през 2020 г. Джорджия“, пише съдията в заповед от девет страници.

Макбърни добави, че „въпреки че да бъдеш обект (или дори мишена) на широко разпространено наказателно разследване вероятно е нежелано и неприятно изживяване, нито един съд не е постановил, че този статут сам по себе си предоставя основание на съдилищата да се намесват или спират разследването. .”

Очаква се окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис да представи делото си за намеса в изборите през 2020 г. пред голямо жури до 1 септември. CNN по-рано съобщи, че Уилис обмисля да повдигне обвинения в рекет и заговор във връзка с усилията на Тръмп и неговите съюзници да отменят изборите през 2020 г. Грузия.

Юридическият екип на бившия президент в Джорджия преди това е поискал от съда да отхвърли всички доказателства от специалното разследване на голямото жури и да дисквалифицира Уилис, позовавайки се на опасения относно конституционността на специалните големи журита в щата и критикувайки публичните коментари, които тя е направила относно случай.

Републиканският кандидат за президент, бившият президент Доналд Тръмп говори на вечерята на Линкълн на Републиканската партия на Айова през 2023 г. в Де Мойн, Айова, петък, 28 юли 2023 г. (AP Photo/Charlie Neibergall) Кандидатът за президент на Републиканската партия, бившият президент Доналд Тръмп, говори на вечерята на Линкълн на Републиканската партия на Айова през 2023 г. в Де Мойн, Айова, петък, 28 юли 2023 г. (AP Photo/Charlie Neibergall) Чарли Нейбъргол/AP

Екипът на Тръмп вече повдигна своите аргументи пред Върховния съд на Джорджия, който отхвърли опита на Тръмп да прекрати разследването.

„Ще има време и форум, в който Тръмп и Латъм могат да изразят загрижеността си относно конституционността на статута на голямото жури със специална цел, относно работата на това специално специално жури (и съдията, който го наблюдава) и относно уместно е да се позволи на окръжния прокурор на окръг Фултън да продължи да участва във всяко наказателно преследване – ако има такова – в резултат на работата на това голямо жури със специална цел“, написа Макбърни в понеделник. „Това време не е сега и този форум не е тук.“

Макбърни също отхвърли аргументите на екипа на Тръмп, че Уилис трябва да бъде дисквалифициран от надзор на наказателното разследване на Тръмп и неговите съюзници.

„Барабанният ритъм от страна на окръжния прокурор не е нито партизански (в политически смисъл), нито личен, в подчертан и освежаващ контраст с потока от лични обиди, произтичащи от един от авторите“, написа Макбърни, в очевидно замахване към екипа на Тръмп бодливи документи относно Уилис.

Той продължи: „Казано по друг начин, Окръжната прокуратура върши доста рутинна – и юридически неоспорима – работа по връзки с обществеността в случай, който е всичко друго, но не и рутинен.“

Екипът на Тръмп също твърди, че МакБърни трябва да бъде отстранен от случая, отчасти защото той все още не се е произнесъл по искането им Уилис и доказателствата, които е събрала, да бъдат изхвърлени. В момента е насрочено изслушване по този въпрос пред друг съдия на 10 август.

В решението си Макбърни отбеляза, че решението му идва в рамките на определения му срок за произнасяне и каза, че усилията за отстраняването му от делото трябва да бъдат отменени.

Дългогодишното разследване на Уилис включва обвинения в склоняване към изборни измами, даване на неверни изявления пред държавни и местни органи на управление, заговор, рекет, нарушаване на клетва и участие в заплахи, свързани с избори.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР