Съдия даде условна свобода на сина на колумбийския президент

...
Съдия предостави на Николас Петро, ​​най-големия син на колумбийския президент
Коментари Харесай

Съдия предостави на Николас Петро, ​​най-големия син на колумбийския президент Густаво Петро, ​​условна свобода, докато той е изправен пред обвинения в пране на пари и незаконно обогатяване, свързани с финансирането на кампанията на баща му.

Съдия Омар Леонардо Белтран отхвърли искането на канцеларията на главния прокурор за налагане на домашен арест на Николас Петро, ​​което беше подкрепено от защитата.

„Искането за налагане на мярка за неотклонение също се приема... но за мерки, несвързани с лишаване от свобода“, постанови съдията.

Съдията каза, че прокурорите не са обосновали необходимостта да държат сина на президента в ареста или под домашен арест. Наредено му е да бъде освободен при условие, че не напуска Колумбия или не участва в политически дейности.

37-годишният Петро беше арестуван миналия уикенд в град Баранкиля с бившата си съпруга Дейсурис дел Кармен Васкес, която е задържана по подобни обвинения.

Белтран също реши, че Васкес ще остане на свобода, докато е изправен пред обвинения в пране на пари и нарушаване на лични данни.

Прокурорът Марио Бургос каза на изслушване в четвъртък, че Петро, ​​който подаде оставка като депутат в провинция Атлантико, е казал, че незаконни пари са влезли в предизборната кампания на баща му през 2022 г., че са надхвърлили законовите ограничения и не са били напълно докладвани на избирателните органи.

>


Според обвиненията той е получил пари от обвинени наркотрафиканти в замяна на включването им в мирните планове на президента.

Свидетелските показания в производството описват мрежа от страст, предателство и корупция, в която Петро е изневерявал на Васкес по време на брака им с най-добрия й приятел, който сега очаква детето му.

Той се призна за невинен, но каза, че ще сътрудничи на прокурорите, които го обвиняват в закупуване на имоти на стойност 394 000 долара с пари, които не идват от заплатата му.

Марио Андрес Бургос, прокурорът, който отговаря за случая, каза, че Николас Петро е уверил, че ще предостави аудиозаписи и документи, за да потвърди, че част от дадените му пари в крайна сметка са финансирали кандидатурата на баща му.

Сътрудничеството може да доведе до намаляване на евентуалната присъда на Петро, ​​която може да бъде между 12 и 20 години затвор, ако бъде осъден.

Президентът каза, че е лично наранен от обвиненията срещу сина си, но отрече да е знаел за каквито и да било незаконни дейности.

Той обеща да продължи с политическите планове на своята администрация, включително стремежа към мир или споразумения за предаване с въоръжени групи и амбициозна програма за реформи.

„Никой не може да бъде над закона и правосъдието трябва да се прилага по безпристрастен начин, с надлежен процес и всички конституционни гаранции“, каза той в изявление, публикувано в X, платформата, известна преди като Twitter.

„Нищо и никой не може да спре борбата на цял живот срещу всички форми на корупция и правителството ще продължи, без да се разсейва, своята работа и ангажимент за по-добра Колумбия“, каза президентът.

Президентът на Колумбия, който беше част от бунтовническата група М-19, стана известен като законодател, известен с пламенни речи за корупцията от десните паравоенни групировки и техните политически съюзници.

Случаят обаче дойде в момент, когато той губи популярност и е изложен на атаки от страна на опозиционните партии, които все повече не желаят да сътрудничат на неговата законодателна програма.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР