Съдия от Ню Йорк постанови миналата седмица, че бившият президент

...
Съдия от Ню Йорк постанови миналата седмица, че бившият президент
Коментари Харесай

Инсайдери в областта на недвижимите имоти задават въпроса как съдията по измамите на Тръмп е оценил Mar-a-Lago

Съдия от Ню Йорк постанови предходната седмица, че някогашният президент Доналд Тръмп е завишил цената на имението си в Мар-а-Лаго с впечатляващите 2300%.

Тази констатация, част от шокиращо решение, съгласно което Тръмп и възрастните му синове са виновни за машинация, беше единствено един от множеството образци, в които арбитър Артър Енгорон откри, че империята на Тръмп за недвижими парцели е била мощно повишена като стойност.

Но констатацията на Мар-а-Лаго в частност повдига вежди измежду специалистите по недвижими парцели и правните специалисти заради индикатора, на който арбитър Енгорон разчита: оценката на окръжния данъчен оценител.

„ От 2011-2021 година оценителят на окръг Палм Бийч оцени пазарната стойност на Mar-a-Lago сред 18 милиона и 27,6 милиона $ “, написа Engoron в решението си.

Съдията означи, че Тръмп е оценил Mar-a-Lago на сред 426,5 милиона и 612 милиона $, „ надценка от най-малко 2300% спрямо оценката на оценителя “.

Но е необятно известно, че оценката на данъчния оценител нормално, въпреки и не постоянно, е по-ниска от тази, която един парцел би предложил на свободния пазар.

С други думи, това не е съпоставяне сред ябълки и ябълки.

„ Оценъчните стойности и пазарните стойности просто не са едно и също нещо. Това е добре прочут факт “, сподели Ели Берача, началник на факултета по недвижими парцели във Флоридския интернационален университет. „ Това е изключително правилно за парцели, които са неповторими. И е доста елементарно да се твърди, че това е неповторима благосъстоятелност.

Дина Голдентайер, изпълнителен шеф по продажбите в Douglas Elliman в Южна Флорида, сподели, че съгласно нейния опит на ултралуксозния пазар оценката на данъчния оценител не се взема поради, когато се пробва да оцени парцел.

„ Той не би бил доста добър брокер “, сподели Голдентайер за съдията. „ Това е толкоз необятно известно, че не е тъкмо установяване на пазарната стойност. “

Goldentayer добави: „ Ако има ранглиста за това кое би имало най-ниска оценка, това е офисът на данъчния оценител, следван от Zillow и по-късно оценката на брокера е най-висока. “

Не е вярно да се одобри, че данъчната оценка и пазарната стойност са едно и също нещо, съгласно Джонатан Милър, президент и основен изпълнителен шеф на Miller Samuel Inc., компания за оценка на недвижими парцели в Ню Йорк.

„ Те могат да бъдат, на някои пазари те са едно и също нещо, само че на множеството други не са “, сподели Милър.

Мелиса Синтрон, сътрудник в групите за застрахователна отбрана и корпоративни и недвижими парцели в Harrington Ocko & Monk, сподели, че е „ неоспоримо “, че Mar-a-Lago коства повече от 28 милиона $ въз основа на усъвършенствания и разбор на пазара.

Разбира се, единствено тъй като цената на данъчната оценка, употребена от съдията, може да е понижила цената на Mar-a-Lago, не значи безусловно, че Тръмп е употребявал обективна оценка за Mar-a-Lago. Тази точка предстои на спор.

„ Със сигурност не е ясно каква е цената “, сподели Милър. „ Тестът е това, което пазарът би измислил за парцела. Предизвикателството е, че това не е еднофамилна къща.

В своето решение съдията означи, че Тръмп се е съгласил да употребява Mar-a-Lago като обществен клуб и че има ограничавания, ограничаващи евентуалното потребление на парцела като еднофамилна резиденция.

Обикновено брокери, купувачи и продавачи се пробват да дефинират приблизителна оценка на парцел, като го съпоставят с сходни, които неотдавна са били продадени в същия регион. Но това може да не е допустимо, когато става дума за неповторим парцел, изключително подобен, който е благосъстоятелност на известна персона и действа като частен клуб.

„ Мар-а-Лаго е подобен трофей. Той е в напълно друга лична лига “, сподели Голдентайер, брокер на парцели в Южна Флорида.

Goldentayer сподели, че с цел да излезе със стойност на Mar-a-Lago, тя ще наеме трима самостоятелни оценители и ще вземе смесена междинна стойност от техните оценки. Тя не би употребила оценката на данъчния оценител.

Тръмп и неговите юристи остро подлагаха на критика решението от предходната седмица. Адвокатът на Тръмп Кристофър Кисе назова решението „ изцяло несвързано с обстоятелствата и настоящото право “.

Тръмп упрекна Engoron, че „ извършва поръчките “ на основния прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс.

Решението обаче не се основаваше единствено на Мар-а-Лаго. Съдията от Ню Йорк откри голям брой случаи на Тръмп и неговите възрастни синове, които са завишили цената на парцелите.

Например Engoron откри, че Тръмп е завишил цената на парцелите на 40 Wall Street и Seven Springs Estate в окръг Уестчестър, Ню Йорк, както и на голф игрище в Абърдийн, Шотландия.

Трябва да се означи, че Engoron откри, че Тръмп е нараснал три пъти размера на своя триплекс апартамент в Trump Tower, причинявайки надценяване сред 114 милиона и 207 милиона $.

„ Несъответствие от подобен порядък от бизнесмен на недвижими парцели, който е оразмерил личното си витално пространство от десетилетия, може да се смята единствено за машинация “, написа Engoron.

Cintron, сътрудникът на Harrington Ocko & Monk, не счита, че разногласието за оценката на Mar-a-Lago реалокира иглата на въпроса дали Тръмп е направил машинация.

„ Има задоволително модел на тази процедура, с който той се е заел във връзка с своите парцели, с цел да поддържа заключенията на арбитър Енгорон, че е имало желание за машинация “, сподели Цинтрон.

Анна Бани от CNN способства за този отчет.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР