Съдия Даниела Попова от Софийския градски съд (СГС) осъди сайта

...
Съдия Даниела Попова от Софийския градски съд (СГС) осъди сайта
Коментари Харесай

Съдебно решение срещу "Медиапул" - като по учебник за дела-шамари

Съдия Даниела Попова от Софийския градски съд (СГС) осъди уеб страницата Mediapool, основния редактор Стояна Георгиева и журналиста Борис Митов да заплатят солидарно 60 000 лв. на " афектирания и компрометиран " арбитър Светлин Михайлов, тъй като са си разрешили да го окачествят като " абсурден ", в петък изданието.

е удивително по доста аргументи. Първо - това е най-голямата сума до момента, с която публицисти са наказани да платят обезщетение за засегнатост. Второ - на никое място в него не се споделя категорично, че обстоятелствата в изявленията за Светлин Михайлов са погрешни или измислени, т.е.е оскърбителен, в противен случай съгласно съдията в тази ситуация става дума за засегнатост. И трето - по тази логичност даже информацията за самото съдийско решение може да стане съображение за още сходни присъди , защото неизбежно включва думата " скандал " и нейните производни.

Делото е заведено по тъжба на някогашния ръководител на Софийски градски съд Светлин Михайлов против четири изявления в " Медиапул " през 2018 година по отношение на кандидатирането на Михайлов за следващ път да бъде определен за началник на основния съд. Техен създател е Борис Митов, правосъден кореспондент в изданието към оня миг, а в този момент - публицист в " Свободна Европа ".

Публикациите съдържат обстоятелства и представени по обществени източници отзиви от самата съдийска колегия за мандата на Светлин Михайлов като ръководител на Софийски градски съд от 2004 до 2009 година Сред тях е и изявлението на настоящия парламентарен арбитър Константин Пенчев, някогашен ръководител на Върховния административен съд, на съвещание на Висшия правосъден съвет от 2009 година - точно по повед на повторната кандидатура на Михайлов. В изявлението си Пенчев дефинира първия му мандат като " неуспех ", а евентулното му преизбиране - като " срам за правосъдната система ".
Реклама
Висш съдебен съвет не поддържа кандидатурата на Михайлов, евентуално и поради множеството изявления в разнообразни медии, свързани с фигурата на Светлин Михайлов и активността му като началник на Софийски градски съд, като и тогава някои от заглавията съдържаха думата " абсурден ".

" Във всички публикации ищецът е разказан като скандално прочут, абсурден милионер, потвърдено абсурден магистрат, употребен е и изразът " срам за правосъдната система " (цитатът от Константин Пенчев - бел.ред.), злепоставен претендент за началник и други В публикациите информацията не е поднесена обективно, а правилните обстоятелства по отношение на работата на ищеца по значими правосъдни производства са поднесени като " скандал след скандал някои с политически нюанс, други с стопански, само че най-много отличаващи се със подозренията за корупция, които провокираха ", се споделя в претекстовете на съдията, в които се удостоверява верността на обстоятелствата.

Сега, с информацията за правосъдното решение тези обстоятелства още веднъж ще бъдат припомнени. Включително това, че Светлин Михайлов е бил част от наречената в една от изявленията " скандална " разработка на ДАНС под името, ориентирана против публицисти, в хода на която той, като ръководител на Софийски градски съд, е разрешил потреблението на специфични разследващи средства във връзка с публицисти. Случаят в действителност провокира голям публичен скандал по времето на кабинета " Станишев " и тройната коалиция.

Същевременно решението постановява, че " с цел да е налице засегнатост, следва да бъдат казани в наличието на потърпевшия думи, обективно годни да накърнят достолепието му, които са неприлични, вулгарни и цинични ", каквито думи не са посочени от разглеждните в делото изявления.
Реклама
Делото е триинстанционно, като на идващия стадий обжалването на решението на първата инстанция ще се гледа в Софийския апелативен съд, където Светлин Михайлове командирован и правораздава . Защитникът на ответниците - юрист Александър Кашъмов, напомни, че искът на Михайлов е съпроводен и с обезпечения - няколко запора на съществени суми, което ще затрудни работата на медията, защото придвижването на правосъдния проблем от първа до трета инстанция може да продължи 2-3 години.

Пред " Капитал " Кашъмов разяснява, че опцията да бъдат запорирани сметки поради обява е систематичен проблем за българската правна система, защото на процедура това е опция да се упражнява цензура посредством обезпечения. В същата посока може да се пояснява невижданият размер на присъденото от Софийски градски съд обезщетение за това, че Светлин Михайлов се е почувствал афектиран от изявленията, които го засягат само в качеството му на обществена фигура, заемала и кандидатирала се за основен обществен пост.

" Разбира се, всеки има право да пази името си в съда. В същото време считам, че по този начин заведеното дело, без преди този момент да е търсено право на отговор в медията, с по този начин дефинираните претекстове е прям опит за напън и заглушаване на един от дребното самостоятелни гласове в общественото пространство. Споделям мнението на адв. Кашъмов, че искът носи някои от отличителните черти на SLAPP делата, при които водещата концепция е не да бъдат извоювани, а да бъдат отказани медии, неправителствени организации и така нататък от дейна гражданска позиция под боязън от присъди или непостижими финансови наказания. В този подтекст решението на първоинстанционния съд е фактически обезпокоително. Има още две интстации, има и съд в Страсбург. Разчитаме на неутрален и способен метод от страна магистратите ", сподели пред " Капитал " основният редактор на " Медиапул " Стояна Георгиева.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Строителство и парцели 2 Градове 3 Икономика 1 Коментари и разбори 2 Икономика 3 Строителство и парцели 1 Политика 2 Икономика 3 Неща Реклама
Решението на Софийски градски съд по това дело може да се окаже следващият български проблем в поддръжка на приемане на специфична инструкция против така наречен стратегически каузи срещу общественото присъединяване, чиято абревиатура SLAPP, звучи като британската дума за пестник . Директивата се обмисля поради многочислените случаи на злоупотреби със правосъдни каузи против публицисти и деятели. Според юрист Кашъмов приемането й би имало правно-задължаваща мощ като закон, който би уеднаквил правосъдната процедура с ясни стандарти във връзка с свободата на словото и всъщност би обърнал доказателствената тежест при такива каузи.

По думите му един от явните проблеми в тази ситуация с решението по делото против " Медиапул " и Борис Митов е, че няма разграничаване сред засегнатост и клюка , в случай, че на никое място не се показва изрично, че обстоятелствата са погрешни.

Решението стана мотив да се напомни и по какъв начин делото е стигнало до арбитър Даниела Попова. През юли м.г. тя е определена за ръководител на Българската съдийска асоциация (БСА), която е опция на ненавиждания от статуквото Съюза на съдиите в България и на която Светлин Михайлов е съучредител. " На 25 октомври Попова е командирована в Софийски градски съд и поема делото. Решава го за по-малко от два месеца и напълно почита всички искания на Михайлов, в това число паричните в цялостен размер . Доводите на отбраната са изцяло пренебрегнати ", показва обявата в " Медиапул ".

Адвокат Александър Кашъмов обръща внимание и на друго значимо развиване от последните дни. Европейският съд по правата на индивида в Страсбург е комуникирал с българското държавно управление жалбата на журналиста Росен Босев против България по отношение на неоправдателната присъда по просба на някогашния ръководител на КФН Стоян Мавродиев. Правителството ще би трябвало до април да отговори на въпросите на съда по отношение на посоченото в жалбата съображение, че е нарушено правото на обективен развой и правото на независимост на изложение.
Бюлетин Легал Компас
Научавайте най-важното от правния свят и правосъдната система всяка седмица на мейла си
Вашият email Записване
Реклама
Доскорошният правосъден кореспондент на " Капитал " Росен Босев за " клюка " поради това, че е цитирал информация от правосъдно съвещание по делото за наркотрафик против Евелин Банев-Брендо, съгласно която подписи на Мавродиев се съдържат върху пълномощни за офшорни сдружения, през които са минавали сумите, които са били изпрани от трафик на опиати.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Румяна Червенкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР