Съдебният съвет откри процедура за отстраняване на главния прокурор Иван

...
Съдебният съвет откри процедура за отстраняване на главния прокурор Иван
Коментари Харесай

Процедура за отстраняване на Гешев е в ход, съдебният съвет не изслуша Сарафов

Съдебният съвет откри процедура за премахване на основния прокурор Иван Гешев по на шестима прокурори от прокурорската гилдия, които желаят предварително преустановяване на мандата на основния прокурор поради накърняване престижа на правосъдната власт.

За това гласоподаваха 14 от членовете на съвета, а четирима бяха срещу. По време на дебатите по тази точка, както и по концепцията пред съвета да бъдат изслушани Гешев и заместникът му Борислав Сарафов, който твърди, че основният прокурор е записвал магистрати в нарушаване на Конституцията, Гешев не сподели нищо друго и ново. Повтори още веднъж няколко пъти, че против него и цялата правосъдна власт тече политическа офанзива, която цели преодоляването на системата, като евентуални поръчители уточни " една партия и нейният водач ".

Гешев отхвърли да е записвал магистрати, както и той да е правил записа с члена на правосъдния съвет Йордан Стоев. Съдебният съвет отхвърли да изслуша Сарафов по неговия сигнал, както и да зададе въпроси на заместниците на Гешев. Предстои съветът да се произнесе по второто искане на членове на прокурорската гилдия. По време на съвещанието основният прокурор го получи и подписа, което значи, че от през днешния ден тече седем дневният период за показване на мнения. Т.е. идващият четвъртък правосъдният съвет ще би трябвало да се произнесе по допустимостта и на това искане. То още веднъж е за уронване на престижа на правосъдната власт, поради изявлението на Гешев, че в Народното събрание има политически отпадък.

Основните акценти от съвещанието на съвета, може да наблюдавате в тази публикация.



Всичко, което би трябвало да знаете за: На живо
 Иван Гешев
© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев отхвърли той да е правил записа с члена на правосъдния съвет Йордан Стоев, който той популяризира по време на изказването си на 22 май, както и да има други записи с магистрати и членове на правосъдния съвет.

По време на чуването му пред съвета, болшинството на който отхвърли да изслуша сигналоподателя против Гешев - неговият заместител Борислав Сарафов, както и останалите заместител основни прокурор, Гешев още веднъж разви версията, че диалогът е бил предаден на флашка в плик в региона на Съдебната палата в неделя вечерта на негов помощник (в разнообразни моменти Гешев приказва за този помощник като за чиновник, от време на време е в женски жанр, от време на време в мъж - бел. ред.)

Главният прокурор отхвърли да назове името на индивида, на който е даден пликът, само че изясни, че той му се е обадил и е декларирал, че е получил флашка. Гешев е дал напътствие да се види какво има на нея, след което е схванал, че има аудиозапис. Дал е напътствие да се чуе какво има на записа и по думите на основния прокурор, сътрудникът или сътрудничката е декларирала, че разпознава гласа на Гешев, както и на Йордан Стоев, " който тя познава от години ".

Впоследствие основният прокурор дал инструкции да трансферира записа по най-бързия метод, като посочи, че не е показал на какво да бъде трансфериран. Остава неразбираемо по какъв начин записът от флашката се озовава на телефона на Гешев.

По негови думи той е пуснал записа от неговия телефон на събирането в понеделник. Гешев отхвърли изказванието на Сарафов в сигнала му, че има още над 150 записа с магистрати и членове на правосъдния съвет.

Гешев диалогът със Стоев е извършен в неделя по обед в неговия дом и е станал по избор на члена на правосъдния съвет. Стоев отхвърли това и съобщи, че поканата е пристигнала от основния прокурор. " Предполагам, че зад тази офанзива стои една политическа партия и нейният водач ", съобщи Гешев. Според него задачата била преодоляване на прокуратурата, а по-късно съдилищата. След това още веднъж на въпрос на Дишева той отговори, че е заблудил заместниците си и околните си, че ще подава оставка, тъй като е решил, че това е тактически вярно.

Тактиката е да спася прокуратурата от политическата офанзива и държавата, да я спася от политическия отпадък, от олигархията
съобщи Иван Гешев

Йордан Стоев сподели, че се намира в особена обстановка, защото занапред ще би трябвало да дава пояснения по инспекциите.

" Записът, който е показан, декларирам изрично, че е манипулиран, и се надявам, че това ще бъде потвърдено със съответните начини. На второ място, не аз съм изискал да отида в къщата му на посетители, а Гешев ме е поканил, изпратил ми е съответния длъжностен водач със служебна кола, с цел да ме вземе и да отида в дома му. Там Гешев сподели записи от телефона си в приложението whatsapp, изясни Стоев.

Атанаска Дишева попита Йордан Стоев дали той е направил записа. " Категорично не, защото съм нямал с какво да го направя. Само господин Гешев имаше телефон до него и вие можете да извършите преценка кой е направил записа ",
изясни Стоев и посочи, че неговият мобилен телефон е останал в служебната кола. Зарков единствено добави, че всичко се записва в протокола и всяка институция може да употребява информация от там, като изиска и/или да се самосезира.

 Борислав Сарафов
© Велко Ангелов

Борислав Сарафов

Висшият правосъден съвет (ВСС) гласоподава да не изслушва началника на Националното разследване Борислав Сарафов по му против основния прокурор Иван Гешев, както и останалите заместниците на основния прокурор.

Това стана след близо час полемика. Все отново членовете на съвета взеха решение да зададат въпроси на Иван Гешев за публикувания от него запис с члена на съвета Йордан Стоев.

Според Атанаска Дишева кадровият орган на Темида си е заринал главата в пясъка с отхвърли да чуе позициите на заместител основните прокурори за това какво е станало на срещата на 15 май в кабинета на Гешев. В сигнала си Сарафов твърди, че тогава пред всички Гешев е пуснал запис на негов диалог със Стоев. За него основният прокурор е декларирал, че е направил персонално.

В рамките на съвещанието основният прокурор разгласи, че този запис е бил получен на флашка от негов чиновник в неделя вечерта.

 Съдебният съвет влезе в спор ще изслушва ли Сарафов и по каква процедура
© Дневник, Скрийншот от съвещанието на Висш съдебен съвет

Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че е срещу това да бъдат изслушвани заместниците му и прокурори от ВКП пред Висшия правосъден съвет, защото по думите му сега има и инспекция, която тече по същия въпрос. Освен това той настоя, в случай че се стигне до чуване на заместника му Борислав Сарафов, той да даде пояснения преди него. Гешев настоя, че протоколът би трябвало да бъде прибавен в процедурата по настояването за предварителното му премахване. Главният прокурор уточни, че в хода на инспекцията в СГП по сигнала на Сарафов всички тези неща евентуално ще бъдат повторени.

" Тъй като са налице инспекции, аз смятам, че няма така наречен следствена загадка и всичко, което може да бъде приобщено по съответния ред. Нямам спънки още веднъж да заявя всичко, което съм декларирал в границите на две сведения. Нямам проблем ", съобщи по-късно Гешев, като сподели, че няма срещу да приказва пред всички органи, в това число и нямал проблем и да му бъде търсена " религиозна отговорност ".

Йордан Стоев уточни, че в тази ситуация е склонен с основния прокурор и счита, че до чуване на Сарафов и останалите заместници на Гешев не би трябвало да се стига, защото всички тези обстоятелства и условия би трябвало да се изяснят при инспекция, като безусловно се обезсмисля чуването.

Представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев разяснява, че не е наясно в каква процедура се намира правосъдният съвет. " Още повече че има две инспекции и може и там би трябвало да се събират доказателства ", добави Магдалинчев.

Председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова съобщи, че с цел да приказват между тях членовете на Висш съдебен съвет и да споделят със съдии, прокурори и следователи, не всеки път е належащо да се организират тези диалози в границите на някакви процедури.

" Преди внасянето на първото искане по отношение на отстраняването на господин Гешев Атанаска Дишева бе направила искане за разискване и дебатиране за случая във връзка гърмежа до неговата кола, което е било отказано. Развилите се по-късно събития за мен още повече постановат провеждането на подобен диалог. Ние не се движим в съответно обрисувана от Закона за правосъдната власт или нашите процедури. Това е по-скоро диалог сред членове на Висш съдебен съвет, сред сътрудници ", уточни Захарова.

Председателят на Върховен административен съд Георги Чолаков напомни, че предходната седмица дебатът е бил изцяло задоволителен и не е нужно никакво продължение на разискването по сигнала на Сарафов. По отношение на процедурата той съобщи: " В никаква процедура не сме и не считам, че би трябвало да се изслушват тези лица. "

Атанаска Дишева напомни, че членовете на Висш съдебен съвет са сезирани от Сарафов със същия сигнал и Висш съдебен съвет не може да си затвори очите за него и би трябвало да се произнесе и официално, и по наличие. По думите й, въпреки да не е извършено официално гласоподаване на предното съвещание, всички са се обединили към мнението, че е нужно в допълнение разискване.

" Министърът на правораздаването е в пълномощието да насрочи съвещание на Висш съдебен съвет. Също по този начин има пълномощие да включи точка в дневния ред с избран предмет. Това е направил министърът ", изясни Дишева.

По думите й единствената цел е да се изслушат в действителност условия, които вероятно могат да послужат за формиране на друго произвеждане - или дисциплинарно, или да бъдат взети поради в границите на другите производства по настояването за премахване на Гешев.

Гергана Мутафова от прокурорската гилдия се съгласи, че Висш съдебен съвет не може да се крие зад това има ли или няма процедура, с цел да се запознае с истината.

" Около 2 часа към този момент тази заран се използваха всевъзможни процедури, с цел да се желае отводът ни. От предходната седмица насам, когато гласувахме решението да поканим лицата за чуването, се случиха доста неща. Записът, за който Борислав Сарафов твърди в своя сигнал против Гешев, на конференцията на основния прокурор беше пуснат във типа и в частите, които бяха преценени от основния прокурор. Ние към този момент знаем за какъв запис става въпрос и допълнението и окраската към него, че има още 150 записа, които могат да бъдат пуснати когато и да е, както твърди Сарафов ", уточни Мутафова.

" Имахме съвещание на прокурорската гилдия, на което взехме решение сигналът на господин Сарафов да се изпрати на етичната комисия към прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. Тя реши, че няма пълномощия да прави персонални инспекции, това е в пълномощието на Инспектората към Висш съдебен съвет. Заради това то е в инспектората на Висш съдебен съвет от към седмица. Инспекторатът по-късно пусна известие, че се е сезирал по този въпрос. Това е органът, който може да разисква въпроса. Притеснява ме, в случай че ние изслушаме сътрудниците през днешния ден при нас, че неизбежно това може да бъде употребявано като съображение за следващ път да ни се желае отводът ", добави още Мутафова.

Боян Магдалинчев прикани, в случай че се твърди, че има трето съображение за искане за предварително премахване на основния прокурор, то да бъде импортирано.

" Струва ми се, че би било редно един подобен диалог, който по този начин или другояче залива публичното пространство, да се случи пред този орган ", разяснява министърът на правораздаването Крум Зарков и добави, че чуването би могло да послужи като съображение той самият да внесе настрана искане за предварително премахване на основния прокурор.

Атанаска Дишева акцентира, че би трябвало да се изслушат и Гешев, и Сарафов, и прокурорите от ВКП, които към този момент са в постройката на Висш съдебен съвет, по въпросите кой е направил записа, имало ли е подобен диалог, с какви усещания са останали прокурорите и присъстващите на срещата със заместниците си на 12 май, на която Гешев е пуснал запис на диалога с Йордан Стоев.

Теодора Точкова от ИВСС също се включи в полемиката, като уточни, че сигналът на Сарафов е бил изпратен от етичната комисия на прокурорската гилдия до Инспектората на 23 май и е бил причислен към инспекцията по самосезиране на Инспектората, която е почнала миналата седмица.

" По това следва занапред да стартира инспекция. Поискали сме информация от СГП за номера на досъдебно произвеждане и имената на наблюдаващите прокурори. Считам, че това чуване, в случай че бъде позволено през днешния ден, ще докара до учредения за преднамереност от членове на Висш съдебен съвет ", съобщи основният правосъден контрольор Теодора Точкова.

Гешев акцентира на финала, че е подготвен да взе участие в подобен диалог, макар че съгласно него има юридически проблеми и те бяха обрисувани.

" Искам да прикани членове на прокурорската гилдия, които имат вътрешно разбиране, че аз съм направил този запис и съм нарушил непосредствено конституцията. Изрично декларирам, че не съм направил този запис. Част от събитията, декларирани от Сарафов, не дават отговор на истината. Записът е показан във типа, в който е стигнал до мен. Готов съм да вземам участие във всевъзможни процедури и чуване пред всевъзможни органи и всевъзможни процедури, в това число и в религиозна отговорност ", съобщи основният прокурор.

 Иван Гешев
© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Иван Гешев

Висшият правосъден съвет (ВСС) откри процедура за премахване на основния прокурор Иван Гешев по искане на, които настояват, че Гешев е направил нарушавания, с които е уязвил престижа на правосъдната власт.

Това предложение беше подкрепено с 14 гласа " за ", четирима бяха " срещу ". Адвокатът на Гешев изиска да се дадат инструкции на предложителите да посочат кои съответни нарушавания е направил той, като съобщи, че съгласно нея настояването не е постоянно. Нейното предложение също беше подложено на гласоподаване, само че беше отхвърлено. Гешев не взе участие в гласуването, само че съобщи, че все още на твърдяното нарушаване основен прокурор е бил неговият заместител - началникът на националното разследване Борислав Сарафов.

Следващото съвещание, на което би трябвало да се разиска всъщност настояването, би трябвало да е след 7 дни, т.е. на 1 юни.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков прикани да не се дефинират никакви дати за разглеждане всъщност, сходно на предходните две процедури, които бяха обсъждани в границите на едно съвещание на Висш съдебен съвет с настояването на проф. Янаки Стоилов и на Надежда Йорданова.

Той предложи да се изчака разискването и решаването на въпроса дали и двете нови претенции са възможни, а по-късно да се обединят и да се прегледат дружно. Министърът на правораздаването уточни, че този спор е непотребен и на идващото съвещание на Висш съдебен съвет ще бъде разискван авансово дневен ред, и разгласи точката за завършена. След къса отмора ще бъде поканен за чуване заместникът на Гешев Борислав Сарафов.

Пред съвета има висящо и на четирима членове на колегията.

 Гергана Мутафова изиска да знае дали във Върховната касационна прокуратура е формирано следствие във връзка упражняването на конституционните пълномощия на шестимата членове на прокурорската гилдия, които желаеха премахване на Гешев.
© Анелия Николова

Гергана Мутафова изиска да знае дали във Върховната касационна прокуратура е формирано следствие във връзка упражняването на конституционните пълномощия на шестимата членове на прокурорската гилдия, които желаеха премахване на Гешев.

Членовете на прокурорската гилдия, които са внесли първото искане за предварително премахване на основния прокурор, са получили призовки за явяването си в прокуратурата. Това се разбра от думите на Гергана Мутафова (един от вносителите от прокурорската колегия), която попита Гешев дали във Върховната касационна прокуратура е формирано досъдебно произвеждане по глава първа от Наказателния кодекс - за закононарушение против републиката, вредителство, измама и други закононарушения против страната.

" Налице са съответните инспекции в прокуратурата, касаещи насила и търговия с въздействие. Част от нещата, които ще дава, е информация, че всички тези сигнали до Висш съдебен съвет против мен, за тях съм издал съответната заповед, че ще се рапортуват на мой заместител ", сподели Гешев.

Гергана Мутафова уточни, че " в медиите върви информация и тя ни касае поради призовките, които получаваме да се явим в прокуратурата ", и попита по какъв начин се е самосезирала Върховната касационна прокуратура и изиска да знае кой е сложил резолюцията за самосезиране.

Гешев сподели, че е в отпуск и членовете на колегията могат да получат цялата информация в границите на процедурата пред Висш съдебен съвет и документите от прокуратурата ще бъдат приложени публично. " Не ми е прочут предметът за инспекцията, само че при разпита ми не съм питан за вредителство, за измама. Предполагам, че най-вероятно не е с подобен предмет инспекцията. А за какво вие сте получили призовки и защо? Това е преценка на всеки наблюдаващ прокурор ", сподели Гешев.

" Имайки поради обстановката от последните седмици, където хвърчат призовки и разпити, апелирам да се върнем на разискването ", прикани Крум Зарков.

Преди това Даниела Марчева също прикани членовете на съвета да се придържат към законовите разпореждания и предмета на разискването. По думите й отказ не може да се провокира и да се отстраняват членове на съвета единствено тъй като други членове смятат, че са налице такива условия. Всеки член самичък може да реши дали се постанова да си направи отказ и в случай че има условия, които постановат отвода, те би трябвало да го изложат.

Всички членове на прокурорската гилдия, като се изключи Огнян Дамянов, който е в отпуск, бяха призовани от Вероника Имова и обявиха персонално, че не са създали настояването за предварително премахване на основния прокурор в резултат на напън, външна интервенция или въздействие.

" Много хора и до момента настояват, че земята е плоска. Даже има такива секти. Аз не съм нито прокурор, нито следовател, нито арбитър и нямам никакво предпочитание да ставам подобен, като виждам цирковете. Това не е правосъдна процедура, а тип конституционна такава. Да вървим всъщност, тъй като нямам никакво желание да чувам приказки от 1001 нощ ", реагира Боян Новански.

 Вероника Имова
© Анелия Николова

Вероника Имова

Членът на правосъдния съвет Вероника Имова (избрана от парламентарната квота по предложение на ГЕРБ) упрекна членовете на прокурорската гилдия, които отстраняването на основния прокурор Иван Гешев, че не са изразители на личната си воля и са били повлияни политически.

" Аз като български жител съм извънредно смутена от това по какъв начин се обърнаха за по-малко от 24 часа, остава подозрението в безпристрастността и без значение образуваната воля на това предложение ", съобщи Имова по време на съвещанието на правосъдния съвет, на което се разисква допустимостта на настояването на шестима членове. Според тях Гешев е уронил престижа на правосъдната власт.

Имова на процедура повтори настояването на основния прокурор за отказ на шестимата предложители. Тя назова предлагането " незначително " и подлага на критика и изявлението на кандидат-премиера на ГЕРБ Мария Габриел, която разгласи, че едно от първите неща, които ще направи, е да изиска премахване на основния прокурор. " Това е изявление на европейски политик, по отношение на документите, които регламентират тяхната активност, те нямат право да показват политически изявления по отношение на представители на националните си институции ", сподели още Имова.

На няколко пъти служебният министър на правораздаването Крум Зарков се опита да вкара ред и да укроти пристрастеностите. " Няма потребност от спомагателни драматизми, ние сме в процедура по допустимост. " Гергана Мутафова, един от предложителите за премахване на основния прокурор, изиска от своя страна отвода на Имова, тъй като се е изказала всъщност и като углавен арбитър.

 Главният прокурор желае отказ на шестимата членове, поискали отстраняването му
© Лили Тоушек

" Това го назовавам атентат против правосъдната власт, закона и полезностите. От това не би трябвало да се срами правосъдната власт и българската прокуратура, а няколко индивида, които извършват някакви други цели ", разяснява основният прокурор и изиска отказ на шестимата членове на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, които внесоха първото.

" Прилагам данни, които обосновават отвода на тези членове ", разяснява Гешев и изясни, че ще показа от предходната седмица, на която той сподели известия, които е разменял с водача на ГЕРБ Бойко Борисов. Гешев сподели и че ще изиска в процедурата да бъде разисквано и изказване пред Българска национална телевизия на Георги Кузманов - член на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет.

" Тук въпросът, който седи, е дали всички ние след толкоз години ще пазиме правилата на върховенството на закона и правовата страна ", разяснява Гешев и уточни, че желае разискването да мине в закрито съвещание. " Заседаваме по допустимостта на предложенията. Флашките са различен род. Ако желаеме да запазим някаква институционалност, аз приканвам да спрете да говорите през медии, посредством флашки и заявления, а да го извършите тук и намерено ", отговори служебният министър на правораздаването Крум Зарков, който ръководи съвещанието на пленума на Висшия правосъден съвет.

Всички членове, упоменати от Гешев, оповестиха един по един, че не се усещат предубедени и не виждат никаква причина да си създадат самоотвод и да не вземат участие в нея. Това са Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Огнян Дамянов, Георги Кузманов, Гергана Мутафова и Светлана Бошнакова.

Гешев уточни, че това го желае с оглед възможни бъдещи процедури пред Върховния административен съд, само че не посочи какво има поради. Той изиска част от съвещанието, където щял да изложи условия за редовността и мотивацията за внасянето на настояването за отстраняването му, да бъде закрито.

" Българските жители би трябвало да са наясно с опитите за политическо преодоляване на прокуратурата. Вероятно следват съдилищата. Заради това направих обществено конференция. Относно госпожа Бошнакова, не знам дали е правилно, само че са налице медийни изказвания, че тя се е намирала в болнично заведение, когато са й дали да подпише настояването за предварителното ми премахване. "

Самата Бошнакова удостовери, че фактически е била в болница, показала е и болничен лист. Тя удостовери, че поддържа настояването си за премахване на основния прокурор.

 Иван Гешев
© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Иван Гешев

" Ще изтъквам конституционалиста проф. Пламен Киров, който пред в. " Труд " сподели, че правовата страна е трансформира в дрипава риза. Не се съгласявам с него. Смятам, че избрани лица, които са от правосъдната власт, може и от Висшия правосъден съвет, се пробват да трансфорат правовата страна в дрипава риза. "

Това съобщи основният прокурор Иван Гешев при започване на разискването в правосъдния съвет на настояването на шестима членове на прокурорската гилдия, които желаят неговото премахване. Гешев изиска пред съвета да е представляван от юрист - Радостина Огнянова Костантинова-Томова. Той още веднъж изиска и отказ на шестимата предложители, както и съвещанието да бъде закрито.

 Гешев изиска да бъде представляван от юрист пред правосъдния съвет
© Георги Кожухаров

Главният прокурор Иван Гешев участва на съвещанието на пленума на Висш съдебен съвет, като пристигна персонално в постройката на съвета. Той изясни, че е прекъснал за част от деня законния си заплатен годишен отпуск. Гешев изиска да бъде съставлява от юрист Радостина Томова от Софийска адвокатска гилдия, която показа с пълномощие. Главният прокурор уточни, че към момента не е получил съобщение за, което във вторник предходната седмица, 23 май, четирима членове на прокурорската гилдия (предложителите от първото, без Дамянов и Бошнакова) внесоха във Висш съдебен съвет. Гешев изясни, че през днешния ден ще се запознае с него, с цел да стартират да текат периоди по процедурата.

 Иван Гешев
© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Иван Гешев

Записът и известията с члена на Висшия правосъден съвет (ВСС) Йордан Стоев, публикувани от основния прокурор Иван Гешев, са били манипулирани. Това съобщи той, представен, на влизане в съвета, където през днешния ден ще се организира чуване на Гешев, неговия заместител Борислав Сарафов и други хора. " Чатовете и записът, пуснати от основния прокурор Иван Гешев, с мен са манипулирани. Части от писмената връзка липсват ", съобщи Стоев и изясни, че по случая към този момент е почнала инспекция в градската прокуратура и там ще каже всичко.

Стоев отхвърли да е търсил Гешев и разгласи, че основният прокурор го е потърсил.

В понеделник, 21 май, основният прокурор пусна над, в който се чува по какъв начин той го убеждава, че ще подаде оставка, и желае гаранции.

Ключови думи към публикацията:
Още по тематаОще от БългарияНа живо14:03, 25 май 23 / Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР