Съдебният процес срещу нацистката партия Златна зора завърши днес с

...
Съдебният процес срещу нацистката партия Златна зора завърши днес с
Коментари Харесай

След историческата присъда: Възходът и залезът на нацистите от Златна зора

Съдебният развой против нацистката партия " Златна зора " приключи през днешния ден с историческа присъда на гръцкото правораздаване, което я дефинира за първи път като " незаконна организация ".

Българска телеграфна агенция напомня обстоятелствата, показващи нейния политически напредък, почнал от 2012 година, а по-късно залеза й по време на траялите над пет години правосъдни съвещания:

- 2012: влизане в Народното събрание -

- 12 юни: четирима египетски риболовци са грубо нападнати до момента в който спят в работническото предградие Перама, покрай Атина, от мъже, облечени в черно.

- 17 юни: " Златна зора " печели 6,92 % от гласовете на парламентарните избори, класирайки се на пето място, и влиза в Народното събрание с 18 депутати.

- 7 и 8 септември: група отпред с депутати от " Златна зора " подхваща акция против амбулантни търговци имигранти.

- 2013: ликвидиране на рапър -

- 17 януари: пакистанец е погубен в центъра на Атина от двама гърци. Листовки на " Златна зора " са открити у единия от тях. Извършителите на закононарушението ще бъдат наказани на пожизнен затвор през април 2014 година

- 12 септември: хора, разлепващи комунистически афиши, са нападнати с тояги с пирони от група мъже, обвинени в принадлежност към " Златна зора ", в Перама, покрай Атина.

- 18 септември: рапърът антифашист Павлос Фисас е смъртоносно наръган с нож при излизането му от кафене. Предполагаемият палач Йоргос Рупакиас е приет за отговорен " за съзнателно ликвидиране " на 7 октомври 2020 година

- 29 септември: подхванато е правосъдно гонене против ръководители и членове на партията, които са сложени в прелиминарен арест.

- декември: гръцкият парламент гласоподава за преустановяване на държавното финансиране на " Златна зора ".

- 2014: присъди

- От април нататък: Народното събрание лишава имунитетите на депутатите от " Златна зора "

- 25 май: на европейските избори " Златна зора " избира за първи път трима евродепутати, двама от които военни.

- септември: двама деятели на " Златна зора " получават присъди от 11 и 13 години затвор поради присъединяване в нахлуване с нож против членове на самоуправляващ се обществен център.

Кандидат на партията на парламентарните избори от 2012 година е наказан на една година затвор условно поради това, че се е хвалел в документален филм, че желае да трансформира мигрантите " в сапун " и " да направи лампи с кожата им ".

-2015: трета политическа мощ

- 25 януари: на парламентарните избори партията става трета политическа мощ и реализира преизбиране на 17 депутати.

- 4 февруари: 69 души, в това число ръководителите на " Златна зора ", са предадени на правораздаването, с цел да дават отговор по обвиняване в " основаване и принадлежност към незаконна организация ".

- март: водачът на " Златна зора " Никос Михалолиакос, неговата дясна ръка Христос Папас и депутатът Янис Лагос излизат от пандиза и са сложени под домакински арест. Те са излежали оптималния позволен от закона период /18 месеца/ на прелиминарен арест.

- 20 април: разкриване на процеса за убийството на Фисас и за два опита за ликвидиране на четирима египетски риболовци и на комунистически синдикални дейци.

- 17 септември: Михалолиакос поема по радиото " политическата отговорност " за убийството на Фисас, само че отхвърля своята " наказателна отговорност ".

- 2016: правосъдният развой буксува

Процесът буксува, отлаган непрестанно поради логистични въпроси и стачка на юристите.

- 2017: изпъждане от Народното събрание

- 15 май: представителят на " Златна зора " Илиас Касидиарис е изпъден от Народното събрание поради това, че е блъснал жестоко Никос Дендиас, настоящия министър на външните работи.

- 2018: загуба на известност -

Партията последователно губи известност, само че офанзивите, които й се приписват, не престават.

- февруари: петима души от антифашистка асоциация са ранени, в това число юристът на семейство Фисас.

- ноември: взривно устройство е обезвредено пред дома на прокурора, който бе изискал изправяне пред правораздаването на ръководителите на партията.

-2019: нито един народен представител

- юни и юли: явяване пред съда на първите обивиняеми.

- юли: нито един народен представител от " Златна зора " не е определен на парламентарните избори.

- 6 ноември: Михалолиакос пледира " почтен " на процеса, който той дефинира като " политически скрит план ".

- 18 декември: прокурорката Адамантия Економу желае оправдаване на водача и на главните управителни представители на партията.

- 2020: " незаконна организация " -

- май: някогашният представител на " Златна зора " основава своя партия " Гърците за родината " след разпадането в края на 2019 година на неонацистката партия.

- 7 октомври: Атинският углавен съд дефинира " Златна зора " като " незаконна организация ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР