Съдебни центрове по медиация ще бъдат създадени у нас. В

...
Съдебни центрове по медиация ще бъдат създадени у нас. В
Коментари Харесай

Ново 20: Правят Съдебни центрове по медиация, за някои дела ще е задължителна

Съдебни центрове по медиация ще бъдат основани у нас. В звената ще се вземат решение извънсъдебни разногласия, като по някои каузи тази инстанция ще е наложителна. Това е написано в проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за медиацията, който през днешния ден Министерският съвет утвърди.
Прочетете още
Един от основните фактори за успеваемостта на правосъдната система е обвързвана с нуждата от контролиране на натовареността на съдилищата, от която зависи в голяма степен качеството и бързината на правораздаването. Медиацията е един от способите за превъзмогване на неравномерната натовареност на съдилищата, водещ до спестовност на запаси и време и понижаване на административната тежест на производствата.

Целта на препоръчаните промени, измежду които са основаването на правосъдни центрове по медиация и въвеждането на наложителна медиация по избрани цивилен и търговски разногласия , е да се институционализират напъните за непринудено споразумяване на разногласието, с оглед реализиране на експедитивност посредством отбягване на доста по-продължителната и комплицирана правосъдна процедура. Така ще се реализира и баланс на ползите на страните. Подпомагани от посредника, те ще вземат участие при дефинитивно контролиране на връзките, предмет на делото.

В резултат на промените ще бъде одобрена културата на съглашението като метод за решение на разногласия, което до момента е доста едва познато. Също по този начин ще се усили потреблението на извънсъдебната медиация, което ще подсигурява и ползите на страните.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР