Съдът в Страсбург излезе с поредни две решения срещу България,

...
Съдът в Страсбург излезе с поредни две решения срещу България,
Коментари Харесай

Страсбург осъди България по две дела заради Волен Сидеров

Съдът в Страсбург излезе с следващи две решения против България, поради изявления на политик. Този път не става дума за тогавашния втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, а за водача на " Атака " Волен Сидеров. Съдът приема, че страната е нарушила правото на персонален живот и възбраната за дискриминация, регламентирани в конвенцията за правата на индивида. И по двете Европейският съд по правата на индивида не присъжда обезщетение, а единствено разходи, като приема, че самото признание, че страната е нарушила конвенцията е задоволително да покрие моралните вреди на жалбоподателите.

Делата са заведени от български жители с ромски генезис и от българи от еврейски генезис, които в страната не са получили съответна правосъдна отбрана против речите на Сидеров.

Процесът  стига до Страсбург, откакто двамата, още 16 души и 66 неправителствени организации през 2006 година стартират процедура против Сидеров за дискриминация поради негови изявления, ориентирани против ромите, турците, евреите, католиците и половите малцинства. Софийският областен съд разделя проблема на 8 каузи. Делото на Будинова и Чарпазов, които работят като публицисти, е поради антиромски изявления.

В исковете си те настояват, че редица изказвания за " цигански гнет ", направени от Сидеров в неговото тв предаване, изявленията, речи и книга, съставляват тормоз и подбудителство към дискриминация против хора от ромски генезис. Жалбоподателите упорстват съдът да подреди на Сидеров да спре сходни изказвания и обществено да се извини. Районният съд отхвърля желае, а Софийският градски съд удостоверява това решение. Върховният касационен съд не позволява делото до разглеждане и по този начин актът на районния става финален.

Българското държавно управление пледира в Страсбург, че жалбоподателите не могат да настояват, че правата им са нарушени, тъй като не са били директно наранени от нито едно от изказванията на Сидеров. ЕСПЧ обаче изяснява, че жалбата е поради отказа на българските съдилища да присъдят обезщетение за изказванията, с което страна нарушава отговорностите си по конвенцията. 

Изявленията на господин Сидеров видимо целят да показват ромите в България като извънредно склонни към закононарушения и разврат. Въпреки че някои от изказванията се отнасят до съответни произшествия, посланието на Сидеров е, че ромите са аморални обществени паразити, които злоупотребяват с правата си, живеят на гърба на българите и ги подлагат на редовно принуждение и целят да завладеят страната. Няма подозрение, че това се свежда до извънредно отрицателни стандарти, предопределени да оклеветят ромите в България и да провокират предубеждения и ненавист към тях, написа в решението си Страсбург. И добавя, че Сидеров употребява доста информационни канали и може да се одобри, че изказванията му са достигнали необятна публика.

Сидеров е добре прочут в обществото, водач на партия и по времето на делото за дискриминация политическата му кариера е във напредък. Яростната му анти-ромска позиция наподобява е главен съставен елемент на политическото обръщение на неговата партия, написа още съдът.

Делото  също е " отключено " от производството против Сидеров, заведено в България през 2006 година от разнообразни групи, наранени от негови изявления. Българските съдилища отхвърлят желае им, по тази причина въпросът е отправен до Страсбург. Европейски съд по правата на човека почита жалбата със същите причини като по делото " Будинова и Чарпазов ". Страсбург изяснява, че че Сидеров е целял да охули евреите, като употребява в книгите си добре известни остарели антисемитски и отричащи Холокоста митологеми. Съдът припомня, че отричането на историческия факт на Холокоста се употребява с извънредно лимитирана отбрана на правото на изложение, а като са омаловажили тези изказвания, националните съдилища не са решили вярно салдото на правата, които конвенцията пази.

В момента в Страсбург висят две тъжби против България поради изявления на основния прокурор Иван Гешев и на водача на НФСБ Валери Симеонов по адрес на ромите, за които инстанциите в България одобряват, че няма проблем.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР