Съдът в столицата на руската република Татарастан - Казан, удължи

...
Съдът в столицата на руската република Татарастан - Казан, удължи
Коментари Харесай

Руският съд отново удължи ареста на Алсу Курмашева от Радио Свободна Европа

Съдът в столицата на съветската република Татарастан - Казан , удължи с още два месеца - до 5 април, периода на задържане на журналистката от Татарско-башкирската работа на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) Алсу Курмашева. Тя е в ареста от 18 октомври.

Новината идва, откакто през декември съветският съд удължи задържането ѝ до февруари. Курмашева, която има двойно поданство - американско и съветско, в началото беше задържана за по обвиняване в нарушение на така наречен закон за задграничните сътрудници, а по-късно беше упрекната и в за съветската войска, поради книга с разкази на съветски бойци, оповестили се против войната.

На 1 февруари Съветският областен съд в Казан организира съвещанието, на което още веднъж удължи ареста на журналистката, при закрити врата. На представителите на медиите беше позволено да участват единствено по време на оповестяването на решението, а на останалите присъстващи беше изцяло отказано да влязат. В съда бяха представители на посолствата на Австрия, Чехия и Нидерландия . Това са част от страните от Европейски Съюз, които осъдиха ареста на Курмашева и.

Нейният юрист настоя съдът да промени задържането в домакински арест, само че настояването беше отхвърлено.

" Това е съкрушително за Алсу Курмашева и нейното семейство - те заслужават да бъдат дружно. Алсу е към този момент четвърти месец в съветски затвор. Ясно е, че е арестувана непозволено, тъй като е американка и журналистка, която се осмелява да си прави работата - две неща, които са неприемливи за Москва ", сподели в изказване изпълняващият длъжността президент на RFE/RL Стивън Капус .

Въпреки че наскоро прекара 100-ия си ден в ареста, Курмашева към момента не е избрана от Държавния департамент на Съединени американски щати като " непозволено арестувана ", както това се случва с други американски жители, задържани в Русия. Посочването на това събитие би повишило известността на делото против Курмашева, която е с двойно поданство на Съединени американски щати и Русия, като на процедура би го определило като политически стимулирано.

Двама други американски жители, арестувани от Русия - репортерът на Wall Street Journal и някогашният американски морски пехотинец, бяха оповестени за непозволено арестувани.

През декември съветският президент Владимир Путин сподели, че е имало " разговор " сред американски и съветски публични лица за освобождението на двамата. Те са упрекнати в шпионаж, който отхвърлят. Москва е упреквана, че задържа американци, с цел да ги употребява като разменна монета против руснаци, наказани в Съединени американски щати.

Курмашева напуща чешката столица Прага, където работи, в средата на май поради незабавен фамилен проблем в родния си Казан. Тя е арестувана, до момента в който чака противоположния си полет на 2 юни 2023 година, и са иззети двата ѝ паспорта и телефонът ѝ.

След пет месеца очакване тя беше санкционирана с 10 000 рубли (110 долара) за това, че не е записала американския си паспорт пред управляващите. След това ѝ беше връчено обвиняване за липса на регистрация като задграничен сътрудник. А два месеца по-късно и второто обвиняване.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР