Съдът в Швейцария осъди Credit Suisse за това, че е

...
Съдът в Швейцария осъди Credit Suisse за това, че е
Коментари Харесай

Credit Suisse е осъдена заради прането на пари от Брендо

Съдът в Швейцария осъди Credit Suisse за това, че е позволила пране на пари в огромни размери, свързани с наркотрафикантската формация на Евелин Банев-Брендо.

Банката е наказана да заплати 2 милиона швейцарски франка санкция и още 18,6 млн. евро обезщетение на държавното управление.

Financial Times оповестява, че някогашната тенисистка Елена Пампулова-Бергоми, която е и някогашен управител по работа с клиенти в Credit Suisse, също е приета за отговорна по обвиняванията за пране на пари.

Банката беше атакувана от прокуратурата поради това, че е приемала вноски от милиони евро от български клиенти сред 2004 и 2008 година, без да обърне внимание на съществени сигнали за незаконна активност на клиентите - част от сумите да вземем за пример са носени в брой в куфари.

" Съдът откри вътрешни дефекти в банката по време на въпросния интервал във връзка с ръководството на потребителските връзки с престъпната организация, както и във връзка с наблюдението на използването на ограничения против прането на пари от мениджмънта, правната работа и отдела за вътрешен надзор ", се споделя в решението.

Това е първото дело в Швейцария, по което локална банка е разследвана и наказана в наказателно произвеждане.

Според прокуратурата - Пампулова е построила и поддържала връзки с Евелин Банев-Брендо, наказан за трафик на кокаин. Двамата са се познавали поради спортното си минало - Банев е някогашен професионален герой.

FT цитира данни, че Пампулова постоянно е прибирала куфари с кеш за над 500 000 евро от лица, принадлежащи към кръга на Банев - един от тях е погубен по време на престрелка в София през 2005 година

По време на процеса българката е оповестила, че в продължение на години Credit Suisse не е обръщала съвсем никакво внимание на вътрешния надзор, тъй като се е опитвала да притегли повече богати източноевропейски клиенти.

Банев беше наказан за трафик на дрога в Италия още през 2017 година, а година по-късно получи присъда за пране на пари в България. В момента той се намира в Украйна, като за него са издадени две претенции за екстрадиция, в това число от българските управляващи.

Както юристите на Credit Suisse, по този начин и тези на Елена Пампулова-Бергоми считат да апелират правосъдното решение.

Швейцарската банка твърди, че поредно " тества новата си система от ограничения против прането на пари и я укрепва с времето, в сходство на разрастващите се регулаторни стандарти ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР