Съдът в Мадрид осъди 83-годишния банкер Хайме Ботин на 18

...
Съдът в Мадрид осъди 83-годишния банкер Хайме Ботин на 18
Коментари Харесай

Испански банкер осъден за контрабанда на картина на Пикасо

Съдът в Мадрид осъди 83-годишния банкер Хайме Ботин на 18 месеца затвор и санкция от 52,4 млн. евро за опит да изнесе картината на Пабло Пикасо " Глава на млада жена " отвън Испания, заяви организация РИА Новости, представена от БНР.

Присъдите до 2 година затвор в Испания нормално се изтърпяват като условни. Ако банкерът не заплати санкцията, той ще бъде заставен да престои в пандиза 2 месеца, написа в решението на съда. Адвокатите на банкера имат желание да апелират присъдата.

Картината е приета да благосъстоятелност на страната. Тя е била благосъстоятелност на Ботин, само че е включена в листата на културно-историческото завещание на Испания, е оценена на 26,2 млн. евро.

Ботин е имал желание да я продаде на аукцион, само че от " Кристис " (Christie`s) са поискали да даде позволение за продажбата от испанското Министерство на културата. От там са отказали и са наложили възбрана за краткотраен експорт отвън рамките на страната .

Въпреки това Ботин е откарал с яхтата си творбата на изкуството до остров Корсика, където е била конфискувана от френските митничари.

В момента картината се намира в хранилището на музея " Кралица София " в Мадрид.

Хайме Ботин е бил началник на банка " Банкинтер " (Bankinter) от 1986 до 2002 година Той е обвинен и по още едно дело - за укриване на налози в размер на един милион евро, които той не е платил на хазната, откакто си е купил частен аероплан. Прокуратурата упорства по това обвиняване да бъде наказан на 2 години и 3 месеца затвор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР