Съдът на Европейския съюз отне имунитета на каталунския сепаратистки лидер

...
Съдът на Европейския съюз отне имунитета на каталунския сепаратистки лидер
Коментари Харесай

Съдът на ЕС отне имунитета на сепаратисткия лидер Карлес Пучдемон

Съдът на Европейския съюз лиши имунитета на каталунския сепаратистки водач Карлес Пучдемон, който той има в качеството си на член на Европейския парламент, тъй като против него се води дело в Испания, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Решението е удар против Пучдемон, който живее в самоналожено заточение в Белгия, тъй като може да прокара пътя към възможното му изгонване в Испания, каквото е и желанието на Мадрид от 6 година насам.

Той напусна Испания през 2017 година, с цел да избегне наказателно гонене по отношение на оповестената за малко самостоятелност на Каталуния.

Съдът на Европейски Съюз отхвърли жалбата на Пучдемон и поддържа решението на Екологичен потенциал да снеме имунитета му, както и на още двама каталунски сепаратисти - Тони Комин и Клара Понсати, които също живеят в самоналожено заточение.

" Парламентът не може да приема решения за отбрана на имунитета, които биха имали обвързващи правни последствия във връзка с испанските правосъдни управляващи ", се споделя в решението на съда в Люксембург.

Пучдемон съобщи в " Туитър ", че ще апелира днешното решение.

В началото на годината испанският Върховен съд отдръпна обвиняванията в подстрекаване към протест против сепаратисткия водач, откакто въпросното закононарушение бе анулирано посредством промяна в наказателния кодекс.

Въпреки това против него към момента има висящо дело за непокорство и заграбване, по което може да получи до 8 година затвор.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР