Съдът на Европейския съюз отхвърли в сряда обжалването от Унгария

...
Съдът на Европейския съюз отхвърли в сряда обжалването от Унгария
Коментари Харесай

Съдът на ЕС реши, че страните членки не могат да отказват да приемат бежанци

Съдът на Европейския съюз отхвърли в сряда обжалването от Унгария и Словакия на решението страните да одобряват избран брой чужденци от други страни в Европейски Съюз, които към този момент са получили там статут на бежанци.

Така към страните от Източна Европа най-висшата правосъдна инстанция в Европейски Съюз насочва обръщение, че не могат да отхвърлят избраните им от Европейската комисия квоти за най-вече сирийци, които би трябвало да бъдат изведени от Гърция и Италия, с цел да се понижи натискът над локалните управляващи.

" Съдът отхвърля дейностите, подхванати от Словакия и Унгария против механизма за наложително презаселване на търсещи леговище ", се споделя в решението. В текста се добавя, че исковете на Братислава и Будапеща се отхвърлят напълно.

" В реалност, механизмът оказва помощ на Гърция и Италия да се оправят с последствията от миграционната рецесия от 2015г. и е пропорционална мярка. "

Програмата бе основана от Европейската комисия и утвърдена от мнозинствот острани членки макар опозицията на някогашни комунистически страни, твърдящи, че обществата им не могат да одобряват най-вече мюсюлманските имигранти.

Първоначалната концепция бе да бъдат преселени до 120 000 души в продължение на 2 години. Но до момента действително в други страни са трансферирани не повече от 25 000 души.

" Ройтерс " разяснява, че в този момент не е напълно ясно по какъв начин Еврокомисията може да принуди несъгласните страни да одобряват бежанци, още повече, че мнозина от тях и не желаят да се заселват в по-бедните страни от някогашния руски блок.

Страни като Германия и Италия предизвестяват, че източноевропейските им сътрудници рискуват да изгубят част от еврофондовете, в случай че не проявят взаимност.

Петер Зига, министър на стопанската система на Словакия, разяснява пред публицисти, че " квотната система не работи, тъй че сега решението на съда е нерелевантно ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР