Съдът на Европейския съюз отхвърли жалбата на Унгария и Полша

...
Съдът на Европейския съюз отхвърли жалбата на Унгария и Полша
Коментари Харесай

ЕС спира средства за държави, които не спазват върховенството на закона

Съдът на Европейския съюз отхвърли жалбата на Унгария и Полша и утвърди прекъсването на европейски средства за държави-членки, които не съблюдават върховенството на закона.

Полша и Унгария разкритикуваха остро правосъдното решение, което на процедура ще разреши на Европейската комисия да понижи или приключи финансирането на Варшава и Будапеща.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че решението на Съда удостоверява, че Комисията е на прав път.

"През идващите дни ще приемем насоки, които ще дадат още по-голяма изясненост по какъв начин ще прилагаме механизма в бъдеще ", сподели още Фон дер Лайен.

Обвързването на върховенството на закона с европейските средства беше един от главните противоречиви моменти при приемането на многогодишната финансова рамка на Европейския съюз на стойност 1,8 трилиона евро.

Това, за което тогава се договориха страните-членки, е при неспазване на върховенството на закона страните-членки да могат да вземат решение с квалифицирано болшинство да спрат евросредствата за друга страна от Съюза.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР