Съдът го остави в ареста Софийският градски съд реши да

...
Съдът го остави в ареста Софийският градски съд реши да
Коментари Харесай

Бомба от съда: Божков контактувал с Пригожин

Съдът го остави в ареста

Софийският градски съд реши да остави предприемача Васил Божков за непрекъснато в ареста. Съдебният състав прегледа настояването на прокуратурата единствено по делото за закононарушения, свързани с хазартния му бизнес. По това следствие Божков има обвиняване, че е управлявал проведена незаконна група.

Той бе докаран с белезници в Съдебната палата, а мярката се гледа при изклчителни ограничения за сигурност. Частни гардове го пазеха пред постройката, където бяха паркирани и четири джипа с частната защита на Божков, предава Блиц. В правосъдната палата пък имаше над 20 униформени и цивилни.

Съдия Христинка Колева предизвести, че по делото има секретни материали и процесът по мярката за неотклонение може да бъде при закрити порти. Прокурор Ангел Кънев от СГП настоя за налагане на мярка за неотклонение на Васил Божков " задържане под стража ".   " Прокуратурата може да желае, каквото си желае ", съобщи предприемачът в правосъдната зала в отговор на настояването за непрекъснатия му арест.

По време на съвещанието от Софийската градска прокуратура показа доказателства в съда, че Васил Божков е контактувал интензивно по имейл с Евгений Пригожин и голям брой съветски жители.

Това е ставало време на спора в Украйна и преди този момент по време на анексирането на Крим. Посредник в контактите му с Евгений Пригожин, Игор Сечкин и Алексей Гардер от Роснефт бил съдружникът на Васил Божков – Георги Попов. От материалите на прокуратурата излиза наяве още, че Божков е имал 51% от компания за игри в Крим и е развивал бизнес с Пригожин, написа " Телеграф ".

1 юни 2023 година в Дубай е прекъснато наказателно произвеждане против Божков за нелегално влизане в страната. Адвокатът му Георги Гатев показа преведени от арабски постановления на тамошния съд.

Васил Божков има повдигнати 19 обвинявания още от 2020 година Той е разследван за това, че от 2014 година е управлявал незаконна група, основана, с цел да прави насила, изнудване, длъжностни и данъчни закононарушения, подкупи, подбуждане към ликвидиране и пране на пари.

Малко по-късно от прокуратурата допълниха в публично известие: „ В отделените материали се съдържат данни и за други противоправни действия - убийства, принуди и изнасилвания, за които е формирано ново досъдебно произвеждане за присъединяване във втора проведена незаконна група, работила на територията на страната в интервала от 2012 година до сегашния миг. “

Посочва се, че е разследван за обезпечение на 4 убийства, измежду които на Манол Велев и Йордан Динов. Божков е упрекнат и в насила с „ цел принудително предписание с неподвижен парцел “. Има и отделени материали по следствие за бизнеса с билетчетата. Обвинението твърди, че той е управлявал група, обвързвана с подкупи, както и пране на пари. 

Той беше и от първата група лица, глобени по закона „ Магнитски “.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР