Съдът е наложил запор върху имуществото за над 5,6 млрд.

...
Съдът е наложил запор върху имуществото за над 5,6 млрд.
Коментари Харесай

Съдът запорира имущество за над 144 млн. евро на съпругата на Медведчук - Свят

Съдът е наложил запор върху имуществото за над 5,6 милиарда гривни (почти 144 млн. евро) на брачната половинка на Виктор Медведчук - Оксана Марченко, обвинена в държавна измяна, защото е финансирала съветските окупатори. Това сочат документи на Службата за сигурност на Украйна, представени от УНИАН.

Решението на съда се отнася за 14-процентни дялове в две районни енергийни компании и над 4% в трета, които Марченко има посредством пет офшорни компании.

Конфискувани са 2 парцела, 4 жилищни здания в Киев и Крим и 10 автомобила. Освен това, както осведоми СБУ, са запорирани активи на Марченко в 18 капиталови агропромишлени, телекомуникационни и други компании.

" Сред тях са основаните в Киев компании Terra-Invest, Ukrkapital и Sport-Tour, които брачната половинка на Медведчук е употребила за осъществяване на подривна активност против Украйна. Именно те са основали компания по съветското законодателство, посредством която Марченко е превела милиони долари по сметките на съветската Федерална работа за защита и Министерството на вътрешните работи в окупирания Крим, като е платила налози в съветския бюджет ", се споделя в отчета.

СБУ напомня, че по-рано е уведомила Марченко и ръководителя на свързаната с нея кримска компания за съмнения по част 3 на член 110-2 от украинския Наказателен кодекс (финансиране на дейности, осъществени за насилствена смяна или събаряне на конституционния ред или завладяване на държавната власт, смяна на територията или държавната граница на Украйна).

Топ мениджърът на Ukrkapital и Sport-Tour е обвинен точно по този член на Наказателен кодекс. Наложена му е мярка за неотклонение " задържане под стража ".

За закононарушението, в което са обвинени Марченко и шефовете на съответните сдружения, се планува затвор и конфискация на имуществото. Конфискацията на активите ще подсигурява, че те могат да бъдат конфискувани по правосъден ред, и ще защищити имуществото от пререгистриране в интерес на други лица.

Разследването продължава.

Бившият народен представител Виктор Медведчук също бе обвинен в държавна измяна през 2021 година В края на февруари м.г., когато стартира пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, той заобикаля от домакински арест, само че през април още веднъж бе арестуван от СБУ и изпратен в следствения арест.

На 21 септември 2022 година Медведчук бе сменен против 200 украински бойци от " Азов ". Според турското издание " Хюриет " предлагането е пристигнало от съветска страна. 

" Искането за замяна на Медведчук пристигна от руснаците, а когато украинците се съгласиха, договарянията се организираха в Анкара в базата на Националната разследваща организация. Преговорите лишиха време ", се споделя в репортаж на всекидневника.

Било реализирано единодушие размяната да стане в Турция, като Русия сложила изискването командирите от " Азов " да не се връщат в Украйна, а да останат в Турция. Украйна се е съгласила, твърди " Хюриет ". 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР