Съдържание:Съхраняване на пресни доматиСъхранение на домати в хладилникСъхраняване на нарязани

...
Съдържание:Съхраняване на пресни доматиСъхранение на домати в хладилникСъхраняване на нарязани
Коментари Харесай

Как да съхраняваме доматите?

Съдържание:

Съхраняване на пресни доматиСъхранение на домати в хладилникСъхраняване на нарязани доматиЗамразяване на пресни домати  Как да съхраняваме доматите?

Най-пълноценна е свежата храна. За да се резервира за дълго такава, тя би трябвало да се съхранява вярно. В противоположен случай се скапва, продуктите се скапват по-бързо и се постанова да се изхвърлят, а това е загуба на средства.

Сред питателните артикули доматите са измежду тези, които най-бързо се скапват. Съществуват обаче елементарни правила, с които да се запазят свежи и пресни до потреблението им.

Съхраняване на пресни домати

Понякога на пазара се оферират незадоволително узрели домати, нуждаещи се от още няколко дни за доузряване. Това се реализира, като доматите се съхраняват на плота или друго място в кухнята, което е добре осветено, само че не е под директна слънчева светлина.

Друго значимо изискване е, доматите да не се допират един до различен, тъй като това форсира гниенето. След като са към този момент добре узрели, съхранението им в ледник е допустимо за 2 седмици.

Съхранение на домати в ледник

 Съхранение на домати

От степента на зрялост зависи съхранението на домат в хладилника. Трябва да се има поради, че в случай че е незадоволително узрял, слагането му в хладилника ще стопира процеса на зреене. В подобен случай доматът ще резервира свежестта си, само че ще остане по-зелен. Това обаче пречи да се разпрострат добре всичките му вкусови качества.

Узрелите домати е редно да се съхраняват на хладно в хладилника, а презрелите изискват неотложно слагане на студено, с цел да се забави времето на повреждане. Те са подобаващи за бърза консумация под формата на ястия - в сосове, къри, печива, супи и други.

Съхраняване на нарязани домати

Целият домат има ципа, която защищава вътрешността му. Ако тя се наруши посредством нарязване, процесите на повреждане стартират да текат по-бързо. За да се запази пресен доматът, когато е нарязан, би трябвало отрязаната част да се покрие с фолио. Долната част на домата би трябвало да бъде предпазена от съда, в който са сложени, а горната - от фолиото. Поставени в хладилника, нарязаните домати устоят до няколко дни.

Замразяване на пресни домати

 Съхранение на нарязани домати

Повечето хора знаят, че пресният домат в действителност е плод, въпреки че го нареждаме измежду зеленчуците. Плодовете могат да се замразяват. Доматите също подлежат на подобен метод на предпазване.

За да бъдат замразени песните домати, би трябвало да се почистят от дръжките, за де измият и подсушат, да се слагат в найлонови пликове или контейнери и по-късно да се подредят във фризера.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР