Съдържание:Почистване на прах от матракПремахване на петна от матракОтстраняване на

...
Съдържание:Почистване на прах от матракПремахване на петна от матракОтстраняване на
Коментари Харесай

Как да почистим матрака

Съдържание:

Почистване на прахуляк от матракПремахване на петна от матракОтстраняване на петна от восък или парафинПремахване на петна от червилоПетна от пластир и дъвкиОтстраняване на петна от масло или гресОтстраняване на петна от пръст (почва)Как да премахнете леке ​​от алено вино по матракПетно от лак върху матракОбщи рекомендации за унищожаване на петна от матракКак да се отървем от неприятната миризма на матракаКак да се отървете от плесен върху матракКак да почистите матрак от уринаКак да почистите матрак от кръв  Как да почистим матрака

Според статистическите проучвания към една трета от живота на човек минава в сън. За да бъде този тип отмора в действителност комфортен и потребен за тялото, би трябвало да оборудвате мястото за спане и да го поддържате чисто.

В днешно време доста компании за разчистване имат професионална техника за разчистване на матраци - просто би трябвало да повикате експерти, с цел да свършат тази работа. Но по една или друга причина може да решите да се справите с тази задача сами. В тази публикация ще ви разкажем по какъв начин да почистите матрак вкъщи.

Почистване на прахуляк от матрак

Матраците със свалящ се калъф могат да се перат в пералня на внимателен цикъл или съгласно напътствията на производителя. При тях почистването не е проблем. Но матраците с несвалящ се калъф изискват доста повече внимание. Тъй като калъфът на матрака не може да се смъкна, ще би трябвало да прибегнете до използването на прахосмукачка. В случай на надълбоко навлизане на прахуляк във вътрешните пластове можете да опитате да избиете повърхността с влажна забрадка. Матракът би трябвало да се покрие с изцедена памучна или ленена забрадка (може да се употребява остарял чаршаф) и да се избие. След като частиците прахуляк се утаят върху платното, то би трябвало да се в профил, а матракът да се почисти с прахосмукачка и да се остави да изсъхне. В взаимозависимост от степента на замърсяване на повърхността, почистването би трябвало да се прави минимум 2 пъти на сезон.

Премахване на петна от матрак

Отстраняване на петна от восък или парафин

Петната от восък и парафин се отстраняват с тъп нож, противоположната страна се глади с попивателна хартия, след което може да се изпере. Ако матракът е с несвалящ се калъф, можете да опитате с парочистачка или да се свържете с химическо почистване.

Премахване на петна от червило

 Как да почистим матрака

Следите от червило ще изчезнат без диря, в случай че поставите лист попивателна хартия върху петното и избършете зацапаното място с памук, пропит със алкохол. След това петното би трябвало да се изпере.

Петна от пластир и дъвки

Следните дейности ще ви оказват помощ да се справите със следите от тиксо и дъвка: върху нечистата зона се слага лед, след което остатъците от дъвката или пластира се отстраняват с тъп нож. След това би трябвало да поставите лист попивателна хартия върху тази област и да я избършете с памучен тампон, потънал в алкохол или ацетон. След това деликатно измийте и подсушете.

Отстраняване на петна от масло или грес

Петна от масло и грес се отстраняват елементарно с попивателна хартия и алкохол. Необходимо е да се избърше с памучен тампон, потънал в алкохол, и да се подсуши добре. След това просто би трябвало да го измиете.

Отстраняване на петна от пръст (почва)

Оцетът, разводнен във вода, ще помогне при петна от пръст. С този разтвор петното би трябвало да се намокри, след което да се измие и изсуши.

Как да премахнете леке ​​от алено вино по матрак

За унищожаване на леке от алено вино върху матрак ще помогне елементарна сол, която, в случай че е допустимо, би трябвало да се нанесе незабавно върху наводненото място. След това би трябвало да се измие и изсуши.

Петно от лак върху матрак

Попивателна хартия и лакочистител улесняват премахването на петна от лак за нокти. Трябва да попиете петното няколко пъти с лист попивателна хартия и да го избършете с лакочистител.

Общи рекомендации за унищожаване на петна от матрак

Един от най-необичайните и най-важното ефикасни артикули за разчистване на повърхността на матрак от петна е лимоновият сок. За да избелите множеството петна от калъфа на матрака, би трябвало да извършите следната интервенция: смесете лимонен сок със студена вода в съответствие едно към едно или използвайте лимонена киселина, закупена от магазина. При разчистване на петна, в зоната сред суха и влажна забрадка постоянно се образува кафява зона. За да го премахнете е задоволително да употребявате мек бял прахуляк за пране. Но прахът би трябвало да е тъкмо бял, незамърсен от други цветове, в противоположен случай тъканта може да бъде оцветена.

Как да се отървем от неприятната миризма на матрака

Матраците са доста чувствителни към устойчиви миризми. Пушенето в леглото е мощно непрепоръчително - в противоположен случай след къс интервал от време в леглото ще се появи непрекъсната, неприятна миризма. Ако въпреки всичко това се случи и имате предпочитание да се отървете от миризмата, ще бъде задоволително да премахнете калъфа и да го поръсите с елементарна сода за самун. Желателно е да престои в това положение най-малко един ден, след което е належащо да се изпере добре с прахосмукачка или в пералня. Ако калъфът не може да се смъква, можете да опитате с вентилация навън за няколко дни.

Как да се отървете от плесен върху матрак

Влагата е главната причина за появяването на плесен, тъй че хората, живеещи в по-хладен климат, може да открият миризма на мухъл в спалнята си. Това събитие може да се случи от плесен, който се намира във вътрешните пластове и може да аргументи доста болести. В този случай оптималният и единствен верен вид е да промените матрака с нов.

Ако закупуването на нов матрак към момента не е допустимо, можете да опитате да се отървете от мухъла с ултравиолетова светлина. Един от най-големите врагове на мухъла са слънчевите лъчи. И в случай че е допустимо, би било хубаво да изнесете матрака на балкона или задния двор, откакто го почистите с прахосмукачка. Няколко дни на слънце ще бъдат задоволителни, с цел да убият плесента, само че няма да се отървете изцяло от нея. Мухълът бързо се популяризира и прониква във вътрешните пластове. Спането на обиден от плесен матрак и даже да сте покрай него е рисково за вашето здраве!

Как да почистите матрак от урина

 Mатрака

Друг унищожител на матраци е урината. За да почистите този тип замърсяване, значимо е да започнете с абсорбиране на петното допустимо най-бързо. След това би трябвало да употребявате препарат за премахване на петна, закупен в магазина. Факт е, че особено създадените средства за премахване на петна са доста по-добри от всяко домашно средство, защото съдържат субстанции, които могат да убият бактериите.

Ако въпреки всичко решите да го извършите сами, ето няколко метода:

- Смесете сол и лимонен сок в равни пропорции, нанесете сместа, оставете за 1-2 часа, избършете с влажна гъба, в случай че няма останали следи, измийте и подсушете;

- Смесете 1 с.л. 9% оцет, 1 чаена чаша вода, 1 чаена лъжичка препарат или прахуляк за пране и 2 супени лъжици сода за самун, нанесете сместа. След обработката би трябвало да се намокри усърдно и по-късно обилно да поръсите петното със сода, а ден след процедурата ще би трябвало да изперете калъфа в пералнята или да минете с прахосмукачка;

- Смесват се 2 с.л. сода и 2-3 капки течен сапун, 100 мл кислородна вода (3%), изсипете в спрей бутилка, напръскайте върху петното, избършете след 5 минути с влажна забрадка, попийте със суха забрадка и изсушете. Този разтвор работи единствено 5 минути след разбъркване.

Как да почистите матрак от кръв

Използване на водороден прекис (кислородна вода). Навлажнете щедро памучен тампон с водороден прекис и леко избършете петната от кръв. Ако се появи съскане и петната стартират да се пенят, има късмет да се отървете от тях. Нанесете още веднъж и оставете за няколко минути, след което попийте. Повторете тези стъпки, до момента в който петната бъдат изцяло отстранени.

Използване на сол, водороден прекис и нишесте. Смесете сол, нишесте и 3% разтвор на водороден прекис в съответствие 2:1:1, нанесете сместа върху петното, изчакайте да изсъхне, отстранете остатъците с забрадка или салфетка. Можете да извършите тази процедура 2-3 пъти, до момента в който петното изчезне изцяло.

С помощта на сода за самун. Смесете сода за самун и топла, не гореща вода в съответствие 1:1. кръвта ще се съсири от горещата вода и тогава кръвта не може да бъде отстранена. Нанесете сместа върху петното, оставете за 30 минути, избършете с влажна забрадка, подсушете с хартиена забрадка.

Вижте още по какъв начин да изберете най-удобния матрак.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР