Съдържание:Първи етапВтори етапТрети етапЧетвърти етапПети етап ‹›Качество без компромис:Музикален плюшен

...
Съдържание:Първи етапВтори етапТрети етапЧетвърти етапПети етап ‹›Качество без компромис:Музикален плюшен
Коментари Харесай

Колко продължава пубертетът при момичетата?

Съдържание:

Първи етапВтори етапТрети етапЧетвърти етапПети стадий  Колко продължава пубертетът при девойките? ‹›  Музикален плюшен таралеж с проектор и 15 мелодии Качество без компромис:Музикален плюшен таралеж с проектор и 15 мелодии56.00 лева.Виж ››

Пубертетът е необикновен интервал и за момчетата, и за девойките. Това е времето, в което тялото и душeвността минават през сложен интервал на пригаждане към измененията. Добре е да знаем какво се случва, с цел да ги разберем по-добре и да им помогнем.

Тези стадии са разграничени от професор Джеймс Танер, само че са ориентировъчни защото при всяко дете те може да се разграничават в по-малка или по-голяма степен.

Ето каква е продължителността на пубертета при девойките.

Първи стадий

 Първи стадий на пубертета при девойките

Това е в действителност интервалът преди да се появят първите физически белези на съзряването. По това време само мозъкът стартира да изпраща сигнали към тялото, с цел да се приготви за идните промени. Този стадий стартира към осмата година при девойките.

Втори стадий

По време на втория стадий стартират същинските физически промени. Хормоните стартират да работят по-интензивно.

При девойките този интервал стартира към 9-та или 10-та година. Гърдите стартират леко да се оформят и нормално са чувствителни. Съвсем обикновено е едната гърда да пораства по-бързо от другата, тъй че в случай че нещо сходно се случва, няма ужасно.

В този интервал стартира да се уголемява и матката. Започва и появяването окосмяване по вагината.

Трети стадий

 Пубертет при девойките

През този интервал физическите белези стават по-очевидни. След 12-годишна възраст при девойките гърдите стартират да порастват по-интензивно, а окосмяването се сгъстява. Появява се и окосмяване под мишниците.

Това е и времето, когато стартира да се появява акнето и проблематичната кожа. Бедрата и ханшът стартират да получават по-заоблени форми. Започва интензивен напредък на височина.

Четвърти стадий

Това е може би най-интензивният интервал от пубертета при девойките и при момчетата. При девойките той стартира към 13-та година и се свързва със следното.

Гърдите се оформят дефинитивно и при доста девойки се появява първата менструация. В последните години се вижда по-ранна поява, т.е. това може да се случи и към 10-те година.

Пети стадий

 Продължителност на пубертета при девойките

Това е и краят на физическото съзряване. При девойките това се случва към 15-та година. Менструацията към този момент е станала постоянна, а девойките са достигнали оптималната си височина.

Репродуктивната система е дефинитивно завършена, а фигурата на девойките е възприела женствените си форми.

Краят на пубертета от физическа позиция не значи, че това е краят на психическото развиване. При някои девойки то настава по-рано, а при други може да продължи и до пълнолетието.

Промяната в настроенията е най-ясният белег, че детето минава през психически промени и разтърсвания. Важното е да реагираме с схващане и самообладание, колкото и мъчно да е на моменти.

Прекарвайте повече време в диалози и показвайте вашата поддръжка. Заедно ще преминете през този сложен стадий и ще бъдете по-близки в края му.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР