Съдържание:Нуждата от поставяне на топломерКак се инсталира топломерИндивидуално отчитане на

...
Съдържание:Нуждата от поставяне на топломерКак се инсталира топломерИндивидуално отчитане на
Коментари Харесай

Как се слага топломер

Съдържание:

Нуждата от слагане на топломерКак се конфигурира топломерИндивидуално отчитане на топломера  Как се поставя топломер

Топломерът е устройство или набор от устройства, които регистрират количеството разходвана топлота. Това обаче не е единствената им опция.

Те могат да засичат също главните параметри на охлаждащата течност, както и да мерят нейната маса.

Отчитането на топлинната сила, която е изразходвана, се прави както при източника на топлота, по този начин и при потребителя.

Нуждата от слагане на топломер

Доставчикът на топлинна сила е виновен за инсталирането от топломери за цялата абонатна станция. Потребители, които живеят в къща и нямат конфигурирани такива уреди би трябвало да заплащат съгласно нормите, без значение от изразходвана сила, топъл или леден интервал. Тоест те заплащат твърдо открита такса. Индивидуалният топломер обаче регистрира тъкмо единствено употребяваното количество топлота. Това доста може да понижи сметката на клиента, както и да отстрани заплахата от прегряване на пространствата.

Как се конфигурира топломер

Тази активност има поредни стъпки, които се съблюдават. Инсталирането на уредите става от профилирани компании, които са оторизирани да правят тази услуга. Тя изисква:

- Да има направен проект;

- Да са подадени документи за инсталиране;

- Да се извършат пробни проби и да се пусне устройството в употреба.

Проектът би трябвало да включва вид и устройство на модела топломер, нужни калкулации за топлинна натоварване и поток на охлаждаща течност, скица на монтажа с местоположението на уредите, пресмятане на вероятни топлинни загуби и заплащането на доставката на топлинна сила.

Индивидуално отчитане на топломера

Индивидуалното отчитане е сполучливо внедрено и работи от години към ТЕЦ-овете. Те имат вграден интерфейс, който разрешава на потребителя да чете данните в автоматизиран режим.

Тъй като има разнообразни модели топломери, те обезпечават няколко потребителски равнища, като преходът сред тях се реализира посредством натискане на бутон. Няколко данни се демонстрират по едно и също време на брояча, по тази причина би трябвало да се внимава, с цел да не се получи подвеждане при отчитането.

Съществуват и съвременни устройства, при които автоматизирано и отдалечено може да се види нужната информация.

Предвижда се всички топломери в бъдеще да преминат към отдалечено отчитане. Показанията при тях се предават посредством интернет и при подозрение за вярната работа на топломера потребителят може да провежда инспекция.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР