Съдържание:Какво трябва да включва договорът за наем1. Предмет на договора2. Цена и

...
Съдържание:Какво трябва да включва договорът за наем1.	Предмет на договора2.	Цена и
Коментари Харесай

Какво трябва да включва договорът за наем

Съдържание:

Какво би трябвало да включва договорът за наем1. Предмет на договора2. Цена и метод на плащане3. Задължения на наемодателя4. Задължения на наемателя5. Допълнителни разпоредби6. Прекратяване периода на контракта  Какво би трябвало да включва договорът за наем Снимка: geralt// pixabay.com

Независимо дали сте хазяин или наемател, постоянно е добре да се информирате авансово по какъв начин би изглеждал един контракт за наем на неподвижен парцел. И то без значение дали употребявате услугите на фирма-посредник или действате самостоятелно.

Преди да ви покажем какви клаузи би трябвало да съдържа един контракт за наем, е добре да знаете, че с цел да е формален документ, той би трябвало да бъде нотариално удостоверен. Нещо, което даже и лицензираните фирми-посредници рядко оферират. Поставянето на подписи от страна на наематели и наемодатели не подсигурява с нищо, че биха настъпили законови последствия в случай че договорът не се съблюдава при положение, че няма автограф и щемпел от нотариус.

Стандартният контракт за наем включва няколко наложителни клаузи, които ще ви изредим и опишем какво съставляват:

Какво би трябвало да включва договорът за наем

1. Предмет на контракта

В тази част се разказва по кое време е подписан договорът, кой е хазяин, кой е наемател и се дават персоналните данни на контрактуваните страни, както и по какъв метод ще контактуват в бъдеще (телефон, имейл и т.н.). Описва се какъв е парцелът, който се отдава чартърен, както и къде се намира той. Забранява се преотстъпването на парцела на други лица с изключение на описаните, както и се разказва с каква цел се отдава парцела (за живеене, магазин и т.н.).

2. Цена и метод на заплащане

Описва се в какъв размер ще е наемът, както и по кое време той ще се изплаща на наемодателя.

3. Задължения на наемодателя

Обичайно е да се спомене, че парцелът се предлага във типа, в който го е видял евентуалния наемател, както и че няма настоящи консумативни разноски. Ако наемодателят реши заради някаква персонална причина да лиши наемателя от правото му на потребление на парцела преди датата на приключване на подписания контракт, наемодателят дължи обезщетение на наемателя. Обикновено в размер на един наем.

4. Задължения на наемателя

Описва се, че наемателят би трябвало да пази имуществото и да заплаща в период контрактувания наем. Ако възнамерява някакви усъвършенствания или ремонтни действия в парцела, той би трябвало да разиска авансово това с наемодателя. Също по този начин след приключването на контракта или след прекратяването му заради разнообразни аргументи, наемателят се задължава да върне парцела във типа, в който го е наел.

5. Допълнителни разпореждания

Текстът може да е свободен, само че нормално тук се загатва, че наемателят дава на наемодателя сума в размер на един наем, която се назовава „ кауцион “. Тя остава в наемодателя до приключването на контракта. Ако всички разноски по време на пребиваването в парцела са покрити от наемателя и той не дължи нищо на наемодателя, наемодателят се задължава да върне кауциона на наемателя. Отчитат се и показанията на отчетните уреди (топломери, водомери и т.н.) в деня на сключването на контракта.

6. Прекратяване периода на контракта

Обичайно договорите за наем се подписват за период от една година, който при съгласие от двете страни се смята за автоматизирано удължен във времето. В случай на зародили проблеми договорът може да бъде преустановен, само че с едномесечно предупреждение.

При състояние че парцелът, който се отдава чартърен, е обзаведен, се прави и спомагателен приемо-предавателен протокол, в който се разказва в кое помещение какви мебели има.

Когато се подписва контракт за наем посредством фирма-посредник, нормално тя връчва и спомагателен контракт, в който се разказва какъв брой дължат двете страни за предоставените услуги от компанията. Обичайно сумата е в размер на половината наем за двете страни. Т.е. в случай че парцелът се отдава за 500 лева и наемателят, и наемодателят ще би трябвало да заплатят по 250 лева на фирмата-посредник, която, от своя страна, би подсигурила за спазването на контракта. Нарочно споменахме „ би подсигурила “, тъй като без нотариален автограф и щемпел всеки контракт губи законова стойност.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР