Съдържание:Как да се грижите за малките кученца? Как да се

...
Съдържание:Как да се грижите за малките кученца? Как да се
Коментари Харесай

Съвети при отглеждането на чихуахуа

Съдържание:

Как да се грижите за дребните кученца? Как да се грижите за огромните чихуахуа? Какво би трябвало да закупите за дома си преди да си вземете чихуахуа? Хранене на чихуахуаКак да се грижите за ноктите, очите, зъбите и козината?  Съвети при развъждането на чихуахуа

Тази порода кучета се отличават с благия си и занимателен характер, само че и с инатия си темперамент. Чихуахуа е декоративно куче и несъмнено нейните фенове не са по никакъв начин малко, заради множеството преимущества при развъждането им.

Имат интензивен метаболизъм и дребен пласт подкожна мастна тъкан, заради което неприятно понасят студа и елементарно могат да настинат. Характерно за тях е, че костите им са много нежни и доста от тях имат отворена фонтанел на главата.

Особеностите при развъждането на чихуахуа не са малко и е значимо да ги знаете, в случай че сте решили да си вземете подобен сладостен домакински любим.

Как да се грижите за дребните кученца?

Малките кученца се продават нормално от три месеца и до този миг те към този момент са имунизирани. За страдание някои безотговорни животновъди ги пускат за продажба на месец, когато към момента не са подготвени за самостоятелен живот настрана от майката.

Именно по тази причина не се предлага да купувате дребните чихуахуа на доста ранна възраст, защото те не са задоволително укрепнали за независим живот. Грижите за тях се отличават от тези за възрастните кучета.

Запасете се и с кучешки играчки, с които ще могат да се забавляват. През първите две седмици в дома ви е добре да не сменяте храната, с която са били хранени. Въвеждането на нова би трябвало да става последователно, а не внезапно.

Важно е да се погрижите и за сигурността им, защото са доста палави и да скриете всичко, с което те могат да се наранят - игли, медикаменти, битова химия и други.

Можете да къпете кучето и да му режете ноктите, само че не по-рано от седмица откакто то се е появило в дома ви. Нека се приспособява, да свикне с ситуацията и по-късно можете да преминете към тези хигиенични грижи.

Как да се грижите за огромните чихуахуа?

 Грижи за чухуахуа

Безспорно преимущество на породата е това, че грижите за чихуахуа не са по никакъв начин комплицирани. Козината им е къса и няма да имате компликации при нейната поддръжка. Трябва да чистите от време на време зъбите, очите, ушите и да режете ноктите им.

Важно е да осигурите здравословно меню за кучето, защото те са склонни към хипогликемия. Именно по тази причина би трябвало да внимавате и да им давате храна, богата на доста субстанции. Режимът на хранене също е от голяма важност при тези питомци.

Не подценявайте и това, че тези кучета нямат задоволително подкожна лой. Затова не се предлага да ги извеждате на открито, в случай че времето е доста студено. Добре е да им купите и разнообразни топли кучешки дрешки, с цел да не замръзват и да минимизирате вероятността да настинат.

Когато времето е доста хладно, можете да ползвате памперси или тоалетна за кучета като по този начин няма да се постанова да извеждате любимеца си непрекъснато по 2-3 пъти дневно. Това е и несъмнено преимущество, в случай че имате доста натоварено всекидневие и не постоянно имате време за дълги разходки.

Чихуахуа се отличава с изключителната си просветеност. Това са лесни за образование кучета, които бързо привикват с осъществяването на разнообразни кучешки команди. Съветваме ви да започнете с това 1-2 седмици откакто сте си взели любимеца, с цел да може да се приспособява, да свикне с името си и да разбере, че вие сте водача вкъщи.

Започнете с по-лесните команди и откакто ги научи, може да преминете към по-сложните. Не забравяйте обаче, че постоянно би трябвало да затвърждавате получените познания. При вярно осъществяване на командата, поощрявайте животното с лакомство или хвалба.

Какво би трябвало да закупите за дома си преди да си вземете чихуахуа?

- Кучешко легло или да извършите сами такова;

- Безопасни и качествени играчки;

- Две купички за храна и вода;

- Кучешка тоалетна и/или пелени;

- Гребен за четина на чихуахуа;

- Шампоан за кучета;

- Четка и паста за зъби;

- Транспорта чанта;

- Витаминно-минерален комплекс;

- Подходяща храна.

Хранене на чихуахуа

 Хранене на чихуахуа

Препоръчва се да храните своето чихуахуа с кучешка храна премиум клас или с висококачествени натурални артикули. В този случай в менюто им би трябвало да влиза немазно месо, млечни артикули, плодове и зеленчуци съгласно сезона.

Веднъж на седмица можете да редувате месото с морска риба, само че не по-често. При натуралното хранене се предлага да давате от време на време витаминно-минерален комплекс, който ще направи менюто по-балансирано и ще помогне да се запълни дефицита на разнообразни хранителни субстанции в организма.

В никакъв случай не прехранвайте чихуахуа, защото това е изключително рисково за тях. Не бива да им давате и сладки артикули, тъй като те са склонни към кучешки диабет, а затлъстяването и консумирането на захари може да доведете до отключването на това заболяване.

Старайте се менюто им да е оптимално здравословно, а в случай че имате въпроси или терзания дали храните вярно питомеца си, то постоянно можете да поискате съвет и рекомендации от ветеринар.

Как да се грижите за ноктите, очите, зъбите и козината?

- Ако нокътят е ярък и живецът му е ясно забележим, тогава просто би трябвало го срежете под ъгъл от 45 градуса. При огромните чихуахуа тази процедура се прави един път на месец, а при дребните - на 2 седмици;

- Ушите им би трябвало да се преглеждат през 2-3 дни като според от степента на замърсяването, могат да се почистват деликатно с тампон на 2-4 седмици;

- Обикновено би трябвало да почиствате зъбите на кучето 1-2 пъти на седмична или по-често, в случай че се налага;

- При къпането използвайте специфичен кучешки шампоан. Водата би трябвало да не е доста гореща като идеалната температура е 35-40 градуса. След като го изкъпете, наложително го подсушете с забрадка или сешоар, с цел да не настине.

Възпитанието и развъждането на чихуахуа може да се трансформира в доста занимателно и вълнуващо занятие за цялото семейство, което да ви сплоти още повече. И помнете, че кучетата са още един член на фамилията, който също се нуждае от вашите грижи.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР