Съдържание:Електронен подпис - защо и как се издава? Видове електронен

...
Съдържание:Електронен подпис - защо и как се издава? Видове електронен
Коментари Харесай

Електронен подпис - защо и как се издава?

Съдържание:

Електронен автограф - за какво и по какъв начин се издава? Видове електронен автограф  Електронен автограф - за какво и по какъв начин се издава?ц

Електронният автограф това в действителност е еквивалент на подписа, който сами можем да слагаме върху документи, само че удобството тук е това, че можем да го ползвате в подписването на редица документи и онлайн. Имайки поради забързаното всекидневие, което всички водим, това си е огромно улеснение да можем да подаваме другите документи в комфорта на дома.

Taка към този момент няма да ви се постанова да излизате на открито, в случай че времето е неприятно, или пък да чакате на опашка, а ще можете да подпишете всичко благодарение на електронния ви автограф.

Електронен автограф - за какво и по какъв начин се издава?

В него се съдържа името на титуляра, датата на годност, серийния номер, копие от обществения ключ, като той се издава единствено от сертифициращ орган. Част от електронните подписи през днешния ден се подчиняват на по този начин наречения стандарт Х 509, като те могат да бъдат тествани и в специфичните за това регистри.

Заедно с това, в случай че имате електронен автограф, тогава ще можете даже да криптирате документите ви, като по този метод те няма да могат да се фалшифицират. Безспорен плюс е и това, че ще можете да употребявате онлайн банкирането, без да се постанова да плащате другите спомагателни такси.

Видове електронен автограф:

- за физически лица;

- за юридически лица.

Можем да го категоризираме и съгласно характерното си предопределение:

- за несъмнено идентифициране и връзка със сървъра;

- за сключване и отбрана на софтуерни обекти;

- за вътрешно-организационни цели.

Именно по тази причина при издаването на електронния автограф е значимо да имате поради, както дали сте юридическо или физическо лице, по този начин и за какви цели ще ви би трябвало той, имайки поради и че цената в другите случаи се разграничава.

Реално една от функционалностите на електронния автограф е да се извърши криптографска обработка на получената информация, като задачата на това е да се удостовери самоличността на изпращача, а също по този начин да се подсигурява на 100%, че не са били осъществени промени при изпращането и приемането на информацията.

Той се употребява и с цел да се извърши дистрибуция на програмен продукт, както и при транзакциите сред другите лица. Също по този начин се употребява за обменяне на значима информация по електронен път, като в този случай е от изключително значение да се минимизира до нула шанса за подправяне.

Самият електронен автограф употребява специфичен логаритъм за криптирането, който е много по-сигурен и усъвършенстват съпоставяне с този при хеш-функцията. Така да вземем за пример през днешния ден се употребява главно асиметрична криптография с двойка ключове, т.е. той може да е частен или пък обществен, като задачата на единия е да криптира, до момента в който другият декриптира информацията, която сме получили по електронен път. В България специфична Комисия (КСР) се грижи за контрола на всички снабдители на тези удостоверителни услуги, т.е. следи тяхната надеждност и сигурност, както води и указател на всички обществени ключове.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР