Съдържание:Данъчна оценка - същност на документа и изготвянеНеобходими документи за

...
Съдържание:Данъчна оценка - същност на документа и изготвянеНеобходими документи за
Коментари Харесай

Как се прави данъчна оценка на имот?

Съдържание:

Данъчна оценка - същина на документа и изготвянеНеобходими документи за пресмятане на данъчната оценкаВажни стъпки при издаване на данъчна оценкаСправка за платени налози и таксиСрок на годност на документаСрок на приемане на документа  Как се прави данъчна оценка на парцел? Снимка: pixabay.com

Всеки парцел има набор от документи, които са нужни за неговото легитимиране и употреба. Те са наложителни за всеки тип използваема повърхност.

Един от тези наложителни документи е данъчната оценка. Ето какво съставлява и по какъв начин се дефинира данъчната оценка.

Данъчна оценка - същина на документа и правене

Данъчната оценка на парцела е парична база, съгласно която се дефинира годишният налог на парцела и таксата, дължима на общината за събиране на битови боклуци.

Издава се под формата на уверение в 2 екземпляра - оригинал и копие и се употребява при разнообразни случаи - продажба или различен тип прекачване на парцела, за информация във връзка на събирането на налози и като документ за засвидетелствуване на неналичието на отговорности на притежателя към общината.

Изготвя се от специалистите на общината въз основа на данните от нотариалния акт за площта на парцела, типа строителство, годината на изграждане, зоната, в която е издигнат парцелът, благоустрояване и други параметри и по този начин се дефинира категорията на парцела.

По заложени таблици за съответната категория се дефинира цената на квадратен метър повърхност и се умножава по цялата повърхност на парцела.

Необходими документи за пресмятане на данъчната оценка

За да се пресметна данъчната оценка от притежателя на парцела се изискват избран набор документи: нотариален акт - оригинал и копие, като оригиналът се употребява за информация, а копието за използване към молбата за пресмятане на данъчната оценка; уверение за наследници, което се изисква при случай на гибел на притежателя на парцела.

Важни стъпки при издаване на данъчна оценка

При издаване на данъчната оценка е значимо да се наблюдават 3 стъпки:

Справка за платени налози и такси

Тази информация разрешава да се продаде парцел или да се извърши друга активност с него - подаяние, прекачване против някаква отговорност и други. Част от цената за продажба се дефинира от данъчната оценка на парцела.

Срок на годност на документа

Данъчната оценка на парцел разрешава да се извърши изповядване на договорка и съгласно тази оценка. Този метод икономисва спомагателни разноски при покупко-продажба, само че пък може да има отрицателни последствия както за купувача, по този начин и за продавача на парцела, като най-рискови са първите 5 години след изповядването на договорката.

Срок на приемане на документа

Времето, през което се прави данъчна оценка лишава 2 седмици. То стартира да тече от момента на подаване на молбата за такава оценка. Има както елементарна, по този начин и експресна услуга, чиято цена е закрепена.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР