Съд във виетнамския град Хошимин осъди мъж на 4 години

...
Съд във виетнамския град Хошимин осъди мъж на 4 години
Коментари Харесай

Виетнамец осъден на 4 години и половина затвор заради публикации във Фейсбук

Съд във виетнамския град Хошимин осъди мъж на 4 години и половина затвор за противодържавни изявления в обществените мрежи, съобщи ДПА, базирайки се на известия от през днешния ден на виетнамски медии.

56-годишният Буй Хю Во беше приет за отговорен през вчерашния ден по обвиняване за "пропаганда против Социалистическа република Виетнам ", която се показва в негови изявления във Facebook, в които подлага на критика ръководещата Комунистическа партия и държавни чиновници, оповестява организация Виетнам нюз.

Публикациите от 2016 година са съдържали недоволства по въпросите за отплата за права върху земя и за разлива на химикали през 2016 година в морето до виетнамския бряг от тайвански цех за стомана, умъртвил стотици тонове риба.

По време на претършуване на дома на наказания през 2017 година полицията е намерила 70 файла на компютъра му, като 49 от тях съдържали, както се показва в обвинителния акт, "невярна " антиправителствена информация.

Прокуратурата твърди, че той е изпратил информацията на намиращ се в Съединени американски щати деятел благодарение на антикомунистическата Партия за промяна на Виетнам /Виет Тан/, която виетнамската власт дефинира като "терористична организация ", показва новинарският уебсайт Виенекспрес.

Виетнам е страна с еднопартийно комунистическо ръководство, където политическото инакомислие е неразрешено от закона.

Според виетнамското законодателство противодържавната агитация се санкционира с до 20 години затвор, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР