Съд в Москва удовлетвори иска на Роскомнадзор за анулиране на

...
Съд в Москва удовлетвори иска на Роскомнадзор за анулиране на
Коментари Харесай

“Новая газета“ загуби лиценза си

Съд в Москва удовлетвори желае на " Роскомнадзор " за отменяне на медийния лиценз, публикуван на " Новая газета " през 2006 година Причината беше формален иск към вестника, само че делото беше заведено на фона на проблемите на изданието, зародили след съветската инвазия в Украйна, осведоми Руската работа на Би Би Си
Прочетете още
Съдът обезсили удостоверението за регистрация на печатната версия на " Новая газета ", прецизира изданието в канала си в " Телеграм ". В края на юли Роскомнадзор заведе дело с искане удостоверението за регистрация на " Новая газета " да бъде оповестено за невалидно.

Причината за делото е, че през 2006 година изданието смени учредителя на редакцията си, само че не показа устава на " Роскомнадзор ", както изисква законът " За средствата за всеобщо осведомление ", написа " Медиазона " (изданието е включено в указател на медиите, оповестени от Русия за задгранични агенти).

Според отбраната Вестникът стартира да излиза през 2002 година, а четири години по-късно има дребни промени, които не постановат представянето на нов правилник за регистрация на вестника.

Според " Новая газета " промяната на учредителя не значи, че вестникът е почнал да работи като нова медия, по отношение на което не е належащо да показва нов правилник, а условията на Роскомнадзор са нестимулирани, оповестява Интерфакс.

" Това е незначително решение, поръчково, политическо. Без никакво правно съображение ", сподели пред публицисти основният редактор на вестника Дмитрий Муратов.

Московското издание на " Новая газета " скоро след началото на съветската инвазия в Украйна спря работа, в това число - както и други медии - поради влезлия в действие закон " имитации " за съветската войска. Освен това вестникът има две предизвестия, което е съображение за закриването на медията.

По-късно някои от публицистите на изданието сътвориха плана " Новая газета. Европа " в чужбина.

На 15 юли московският екип на изданието започва плана " Новая разсказ-газета ", който трябваше да разгласява журналистически и литературни текстове, а не текстове, директно свързани с хода на военните дейности. На 24 юли редакторите на новото издание оповестиха, че " Роскомнадзор " е блокирал уеб страницата им по искане на Главната прокуратура. Поводът беше обвиняването в " дискредитация " на съветската войска.

" Сайтът беше погубен в зародиш ", ​​заявиха тогава публицисти.

Главният редактор на Новая газета и нобелов лауреат Дмитрий Муратов остана в страната след началото на съветската инвазия в Украйна. На 7 април той беше атакуван и залят с блажна багра и ацетон във трен, с който пътуваше от Москва за Самара. Самият Муратов тогава сподели, че нападателят е извикал: " Муратов, ето ти за нашите момчета ".

След 24 февруари, когато съветският президент разгласи началото на военните дейности против Украйна, доста публицисти напуснаха Русия. Някои от тях съумяха да продължат плановете си в чужбина или да започват нови. Изданията, които не престават да работят на съветска територия, са принудени да съблюдават строги ограничавания - по-специално да употребяват израза " специфична военна интервенция " или да слагат звездички в думата " война ".

През пролетта телевизионният канал " Дождь " спря работата си в Русия. През юли той още веднъж стартира лимитирано лъчение от Рига. Радиостанцията " Ехо Москвы " първо беше спряна от ефира от управляващите, а по-късно затворена от нейния притежател - холдингът " Газпром-медиа ".
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР