Съд в Букурещ осъди на три години лишаване от свобода

...
Съд в Букурещ осъди на три години лишаване от свобода
Коментари Харесай

Първа осъдителна присъда в Румъния след разследване на Европейската прокуратура

Съд в Букурещ осъди на три години отнемане от независимост с четири години изпитателен период румънски предприемач, който се е признал за отговорен в корист с 3 милиона евро от бюджета на Европейски Съюз. Разследването е водено от делегираните прокурори на Европейската прокуратура в Букурещ.

Румънският предприемач е получил сред 2018 и 2020 година над 3 милиона евро от средства от Европейски Съюз по план за основаването на център за научноизследователска активност в региона на здравното възобновяване и биореконструкцията. За да завоюва търга за европроекта той е показал погрешни заявления и документи, заяви Българска национална телевизия. Предприемачът работил със съизвършител - представител на испанска фирма-подизпълнител, която е трябвало са достави възстановителния център с съоръжение и да извърши строителните работи.

Испанската компания е била определена нелегално, останалите участници в търга за подизпълнители са били фиктивни компании, а испанската компания е показала погрешни документи, показващи, че тя на изискванията за допустимост до търга.

Разследването на европейските прокурори в Румъния демонстрира, че в тази ситуация има и пране на пари. След приемането на еврофондовете, румънската компания превежда парите по банкови сметки на испански компании. След това парите са трансферирани към други компании, основани в Кипър и Португалия и огромна част от тях в последна сметка още веднъж са пренасочени назад към сметките на първичния бенефициент в Румъния, посредством издаване на подправени фактури.

Проведените следствия на прокурорите са посочили, че действителната покупна стойност на здравно съоръжение и продуктите, свързани с осъществяването на плана, е почти четири пъти по-ниска от цената, заявена по плана.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР