Съд на Ватикана произнесе присъда за италиански бизнесмен, осъден за

...
Съд на Ватикана произнесе присъда за италиански бизнесмен, осъден за
Коментари Харесай

Първа присъда за пране на пари във Ватикана

Съд на Ватикана произнесе присъда за италиански предприемач, наказан за пране на пари, което е първи случай за пословично потайната микродържава на Светия трон.
Съдът подреди Анджело Пройети, 63-годишен, да бъде затворен за две и половина години и да се конфискуват повече от един милион евро, които е подал по сметка в IOR или Ватиканската банка, съобщи БГНЕС.
Сметката е замразена, откогато стартира следствието през 2014 година
Пройети е изправен пред съда в Италия за машинация с неплатежоспособност и е упрекнат в нелегално източване на пари от бизнеса си в сметката си във Ватикана. Той е под домакински арест и може да апелира присъдата. Той няма да излежава наказването си в самия Ватикан, а в италианския затвор, защото Ватикана имаше единствено килии за задържане.
" Това е първият случай, когато закононарушение е било преследвано в юриспруденцията на Ватикана ", се споделя в изказване на Римокатолическата черква в изказване от четвъртък по отношение на присъдата от 17 декември.
IOR има 15 000 клиенти, множеството от които имат връзки с католическата черква и ръководи активи за към 5,7 милиарда евро.
Ватиканската банка влезе в новинарските заглавия през 1982 година след гибелта на Роберто Калви, прочут като „ Божия банкер “, заради неговите връзки със Светия трон. Трупът на Калви беше открит да виси под мост в Лондон.
Прокуратурата е уверена, че става дума за мафиотско ликвидиране, обвързвано с прането на пари през Ватиканската банка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР