Съчувствието към себе си е начин да се отнасяте към

...
Съчувствието към себе си е начин да се отнасяте към
Коментари Харесай

Работи безотказно: Как да заобичате себе си в 8 стъпки

Съчувствието към себе си е метод да се отнасяте към личната си персона без да се наказвате строго и за най-малката неточност, която сте създали, или да се осъждате, когато различен човек прави нещо по-добре от вас.

Изследванията демонстрират, че любовта към себе си понижава тревогата и депресията, покачва равнището на оптимизъм, оказва помощ да се възстановявате по-бързо от напрежението, предизвиква здравословния метод на живот (включително спорт, извършения и диета). Състраданието към себе си включва отношение към себе си със същата добрина, грижа и поддръжка, каквито бихте оказали на най-хубавия си другар или непосредствен в потребност.

8 стъпки да заобичате себе си

Когато се изправяте пред житейските провокации или допускате неточности, проваляте се, наказвате се за минусите си, състраданието ви разрешава да се отнасяте към себе си с добрина, без груба присъда, като осъзнато признаете, че несъвършенството е част от човешката природа.

 жена

3-те аспекта на съчувствието и любовта към себе си включват: Самосъзнание - съществуването навън, независимо, неосъждащо отношение към себе си. Не се идентифицирайте със личните си отрицателни прекарвания. Доброта към себе си - това е отношение към самите вас без демонстрация на суровост и свирепост. Означава оказване на същата помощ и поддръжка на себе си, каквито бихте дали на най-хубавия си другар или обичан човек.

Човечността ви разрешава да бъдете живо създание, което значи да вършиме неточности и да се учите от тях. Всички сме хора и затова сме несъвършени - не би трябвало да очаквате от себе си постоянно да бъдете съвършени и да действате без неточност.

" В моята клинична процедура се пробвам да науча пациентите да демонстрират съчувствие към себе си и постоянно се учудвам какъв брой доста това може да промени връзката на човек със самия себе си и да усъвършенства качеството му на живот като цяло. Това е доста по-ефективен метод да измененията държанието си, в сравнение с да се пробвате да се мотивирате посредством позор и рецензия. Те водят до вътрешен протест и човек бързо се отхвърля, до момента в който самосъстраданието дава вяра и построява убеденост в процеса на смяна ", разяснява психологът Мелани Грийнбърг.

И по този начин: Как да развиете състрадание и обич към себе си?

1. Осъзнайте, че изпитвате прочувствен или душевен стрес

Започнете умишлено да обръщате внимание на вътрешните си прекарвания, с цел да забележите по кое време преминавате в отрицателно положение. В момента, в който осъзнаете, че сте затрупани с отрицателни мисли за себе си или сте тревожни и психически недоволни, спрете и си кажете: „ Това е сложен миг “ или „ Чувствам се напрегната “.

2. Приемете тези усеща.

Вземете умишлено решение да оставите отрицателното си възприятие и се пробвайте да го приемете и да се примирите с него (защото то по този начин или другояче съществува), вместо да го отблъсквате от себе си непременно. Ако това са отрицателни мисли, забележете главните си страсти (безпокойство, горест или гняв). Или " сканирайте " тялото си, с цел да усетите къде чувствате най-голямо напрежение или дискомфорт.

3. Представете си по какъв начин бихте се почувствали,

в случай че обичаният ви изпитва тези усеща. Представете си, че обичан човек е угрижен, печален или мисли унизително, укорително за себе си. Представете си по какъв начин бихте постъпили, в случай че бяхте с него. Вероятно бихте изпитали мощно предпочитание да му помогнете или да го утешите. Сега покажете същото съчувствие към себе си. Ако забележите някаква опозиция против това или се хванете, че си мислите: „ Не заслужавам съчувствие, не заслужавам да бъда обичана “, признайте тези усеща и се пробвайте да насочите състраданието назад към себе си. Може, да вземем за пример, да се попитате за какво смятате, че другите заслужават състрадание, а вие не.

4. Предизвикайте отрицателните истории за себе си

Ако не можете да почувствате съчувствие и обич към себе си, тъй като се чувствате недостойни или „ неприятни “, мислете за това като за история от предишното. Защо се смятате за неприятна? Намерете метод да оспорите тази интерпретация.

Ако сте се държали неточно или безконтролно към някого, запитайте се дали е имало някакви условия, които са повлияли на държанието ви. Или сте претърпели предходна контузия, или сте били в извънредно стресираща обстановка. Поемете ангажимент да се учите от опита, а не да се наказвате за него.

Може да се запитате дали пък виждате света единствено в черно и бяло, или сте прекомерно сериозни и неоправдателни, или оценявате обстановката единствено от една позиция. Има ли други по-благоприятни способи да се огледа на случилото се? Очаквате ли от себе си постоянно да сте съвършени, без да си позволявате да бъдете просто човек?



5. Приемете, че всеки от време на време позволява неточности

Вие надали сте единственият " несретник " в света, до момента в който всички останали са пример на добродетели. Всъщност даже най-успешните хора позволяват съществени неточности.  Признаването на вашата човешка природа е един от аспектите на състраданието към себе си. Хората са същества, ориентирани към непрестанно развиване.

6. Помислете дали дължите опрощение и за какво 

Ако държанието ви е оскърбило или наранило различен човек, запитайте се по какъв начин бихте могли да поправите това. Решете дали желаете да се извините на индивида, който сте наранили. Ако се обвинявате за инатливо държание, за отбягване на отговорност, за спиране на връзката или други проблеми, когато сте се държали безразсъдно, направете си проект за справяне с този проблем. Така че да действате по напълно друг метод идващия път в сходна обстановка.

7. Разговаряйте със себе си,

с цел да се насърчите и вдъхновите. Можете да си кажете: „ Няма да ми помогне, в случай че се самонаказвам “ или „ Всеки от време на време прави неточности “. Можете да се похвалите за опита си, даже и да не е бил сполучлив. Съсредоточете се върху позитивните аспекти на това, което сте създали, с цел да наблегнете пред себе си, че всяка смяна е развой, а не приключен резултат.

8. Станете треньор за себе си

Вместо да се самонаказвате за отрицателни мисли, пробвайте деликатно да се насочвате по верния път. Запитайте се какво ви е довело до деструктивното държание, това ли е, което в действителност желаете и какви са следствията от случилото се. Кажете си, че постоянно имате различен избор и в никакъв случай не е късно да се измененията. След това определете каква съответна стъпка можете да предприемете тъкмо в този момент, с цел да започнете да се движите в вярната посока или станете и пробвайте още веднъж. С тези стъпки можете да се върнете на верния път, когато неизбежно се спъвате.

Независимо дали задачата ви е да водите здравословен метод на живот, да преодолеете депресията, да станете по-дисциплинирани или да подобрите връзките с другите, самосъстраданието и любовта към себе си могат да ви бъдат мощен инструмент.

Автор: Мелани Грийнбърг

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР