Събрали сме се на един исторически момент – официално откриване

...
Събрали сме се на един исторически момент – официално откриване
Коментари Харесай

Историческо: Съвместен марш на Северна и Южна Корея по време на откриването на 23-ти Зимни олимпийски игри в Пьончан



Събрали сме се на един исторически миг – публично разкриване на 23-те Зимни олимпийски игри. Те се състоят тъкмо 30 години след Игрите в Сеул. Тук са се събрали общо 6500 спортисти, треньори и публични представители от 92 страни. Ние на два пъти плакахме от несполучливите кандидатури на ПьонгЧанг през 2010 и 2014 година. Сега ще се потвърдим като столица на една културна Олимпиада и Олимпиада на мира. Преди малко станахме очевидци на един исторически взаимен марш на Южна и Северна Корея. Игрите в ПьонгЧанг ще станат международен фестивал на мира и хармонията, това съобщи президентът на Организационния комитет на олимпийските игри Лий Хе Бьом по време на формалната церемонията на Игрите.

Стартът на Олимпиадата бе даден с впечатляваща гала на която участваха 30 000 фенове. В Парада на спортистите участваха 92 делегации. Българската делегация, предвождана от сноубордиста Радослав Янков, излезе 32-ра, а последна бе взаимната делегация на Южна и Северна Корея.

Това са първите Зимни олимпийски игри в Република Корея. Това е моментът, за който работиха доста Организационният комитет, обществените управляващи и доста доброволци – вие можете да бъдете щастливи. Сега настава времето на ПьонгЧанг. Благодаря на всички, които направиха този миг вероятен и особено благодаря на хилядите доброволци. Скъпи спортисти, в този момент е ваш ред. За доста от вас това може да е надпреварата на живота ви, съобщи президентът на МОК Томас Бах.

Сред почетните посетители на церемонията бяха вицепрезидентът на Съединени американски щати Майкъл Пенс, президентите на Германия и Франция Франк-Валтер Щайнмайер и Еманюел Макрон, генерал-губернаторът на Канада Жули Пайет и сестрата на водача на Северна Корея Ким Чен Ун - Ким Йо Джон, която се поздрави с южнокорейския президент Мун Дже Ин при започване на церемонията. Тя е първият представител на севернокорейската ръководеща династия на посещаване в Южна Корея от края на Корейската война през 1953-та година насам.

Олимпийският огън беше разпален от златната медалистка на Игрите във накувър Ким Ю На.

Олимпиадата в Пьончан ще продължи до 25-ти февруари, като общо 2952 спортисти ще се борят за разпределението на 102 комплекта медали в 15 типа спорт. България ще бъде показана от 21 състезатели в 6 типа спорт.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР