Събрали сме се да празнуваме, но не сме не сме

...
Събрали сме се да празнуваме, но не сме не сме
Коментари Харесай

Еврокомисар Йохансон: Напълно готови сте за Шенген, няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални мигранти

" Събрали сме се да честваме, само че не сме не сме удовлетворени ", отсече еврокомисарят Илва Йохансон от София пред медиите в компанията на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов и румънския му сътрудник Каталин Предою и увери, че няма риск България и Румъния да бъдат залети от незаконни мигранти.

Eврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон и министърът на вътрешните работи на Румъния Мариан-Кътълин Предою са в България по покана на българския вътрешен миниситър Калин Стоянов.

" Много се веселя, че съм още веднъж в красивата София. Ние сме тук да отпразнуваме заслуженото и дълго чаканото присъединение на България и Румъния към Шенген. Работихме за това дружно, само че не сме удовлетворени, тъй като чакаме и цялостното присъединение на двете страни към Шенген и по сухопътните граници. Отправили сме съответни рекомендации към Съвета на Европейски Съюз, с цел да отпаднат всички ограничавания. Това ще е водещо и при Белгийското председателство на Европейски Съюз, а тематиката ще се разиска на Съвета на Европейски Съюз през юни. Имахме доста добра полемика. Двамата министри показаха напредъка на България и Румъния и се оказва, че двете страни са по-добре готови за Шенген, в сравнение с други страни. Външните граници на Европейски Съюз се охраняват доста добре. България има доста положително полицейско съдействие с Турция. За мен персонално, а и за Европейска комисия е доста значимо България и Румъния да бъдат признати напълно в Шенген и се надявам това да стане, до момента в който още аз съм поста на еврокомисар ", изрази убеденост Йохасон и още веднъж повтори, че е изключително удовлетворена от всичко реализирано досега от България и Румъния. 

" Няма риск България и Румъния да бъдат залети от незаконни бежанци. Има голям прогрес при защитата на външните граници. Министър Стоянов ми описа за намаляването на опитите за незаконно прекосяване на границите. В момента външните граници на Европейски Съюз са доста добре предпазени. Ще има прекачване на чиновници от вътрешните граници, които да пазят външните. Ще има и спомагателни представители на Фронтекс ", разгласи еврокомисарят. 

" В резултат на всички ограничения, които предприехме от септември 2023г., отчитаме трайна наклонност на миграционния напън към България. От началото на годината опити за незаконно прекосяване на границата ни са създали малко над 7 000 лица. За съпоставяне предходната година лицата са били 27 000. Това демонстрира, че охраняваме доста добре външната граница на Европейски Съюз ", безапелационен бе министър Калин Стоянов и още веднъж акцентира, че във връзка с твърдото " не " на Австрия за влизането ни в Шенген по суша въпросът е политически.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР