Саботажите срещу български оръжейни заводи, които изнасят боеприпаси за Украйна,

...
Саботажите срещу български оръжейни заводи, които изнасят боеприпаси за Украйна,
Коментари Харесай

Емилиян Гебрев пред FT: Прокуратурата и службите са пробити от руско влияние

Саботажите против български оръжейни фабрики, които изнасят муниции за Украйна, стигнаха до Financial Times.

Британската медия разгласява подробна публикация, която прави последователност на съмнителните детонации и пожари в обекти от военната промишленост в България, а най-засегнатият от тях Емилиян Гебрев непосредствено упреква прокуратурата и службите за сигурност за бездействието им против съветската агентура.

" Прокуратурата и остарялото управление на ДАНС бяха забъркани в систематично и всеобщо прикриване на саботажите на съветски сътрудници, в това число гърмежите в наши хранилища и опита за отравяне с новичок ", споделя той пред FT.

Гебрев беше токсичен през 2015 година с органофосфатен невропаралитичен сътрудник, подобен с веществото, използвано при опита за ликвидиране на Сергей Скрипал във Англия. Гебрев изпада в кома за няколко седмици, само че се възвръща. Няколко месеца по-късно обаче още веднъж е откаран в болница след демонстрация на нови признаци на отравяне.

Гебрев упорства съдружниците от НАТО да извърнат внимание на заканите против сигурността от съветската агентура в България - доколкото българските служби не могат или не желаят да се оправят.

Прокуратурата сякаш разпознава трима сътрудници на съветското ГРУ и ги упрекна в опит за ликвидиране, само че следствието блокира още преди три години поради липса на нови доказателства и отвод на Русия да сътрудничи по делото.

Говорителят на прокуратурата Веселин Иванов е представен от FT да отхвърля " изрично ", че в прокуратурата са инфилтрирани проруски сътрудници и твърди, че новото управление е ангажирано с промяната на институцията (б.р. Иванов беше в пресслужбата на прокуратурата и в мандата на Иван Гешев).

Според него нямало по какъв начин атентаторите против Гебрев да бъдат изправени пред съд, защото Русия не екстрадира свои жители.
В понеделник, часове след обявата във Financial Times, прокуратурата разгласи, че преди месец е поискала Русия да съобщи тримата сътрудници, както и че е обвинила задочно още шестиа съветски разузнавачи.Това било пърото искане за екстрадиция на руснаците, обвинени за опита за ликвидиране на Гебрев, макар че бяха осветени още през 2020.
Колко е значима оръжейната промишленост в България:
износът се е нараснал с над 1 милиарда евро през 2022 година спрямо миналата година; " огромна част от това се дължи на производството на муниции ", споделя министърът на защитата Тодор Тагарев пред FT;около 40% от всички патрони и снаряди, употребявани от Украйна, са създадени в България;приносът на България е още по-голям, когато се вземат поради и доставките до западни страни за запълване на техните ресурси след снабдяването на Украйна с военна помощ;около 5% от Брутният вътрешен продукт се дължи на оръжейни покупко-продажби, а най-големите от тях са на частни компании като " Емко " и " Арсенал ".
Компаниите се пробват да разширят производството си към произведения по натовски стандарт, само че се сблъскват с проблеми при лицензирането поради нежеланието на западните компании да придвижват производството си в страна - " някогашен съдружник на Русия ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР