Събитията, които стоят в основата на наказателното дело срещу Доналд

...
Събитията, които стоят в основата на наказателното дело срещу Доналд
Коментари Харесай

На Доналд Тръмп са повдигнати обвинения - какво следва

Събитията, които стоят в основата на наказателното дело против Доналд Тръмп - заплащания на пари за потулване на истории за извънбрачни връзки - са се случили преди съвсем седем години, написа в разбор Пламен Йотински от Българска телеграфна агенция.

Но до възможен правосъден развой може да мине повече от година. Това усилва опцията някогашният президент на Съединени американски щати да бъде изправен пред правосъдни заседатели в правосъдна зала в Манхатън, по време или даже след изборите през ноември 2024 година, посредством които той желае да се върне в Белия дом.

След като във вторник по 34 обвинявания в тежки закононарушения за подправяне на бизнес документи, арбитър Хуан Мърчан дефинира идващото правосъдно съвещание за 4 декември.

Прокурорите обявиха, че възнамеряват да изискат дата за правосъден развой през януари 2024 година, до момента в който юридическият екип на Тръмп предложи дата напролет на 2024 година

В правосъдната зала по време на предизборна акция

През първите три тримесечия на 2022 година са били нужни приблизително 900 дни, с цел да се придвижи елементарен правосъден развой в Манхатън от обвинителен акт до присъда в края на правосъдното дело, демонстрират данни от отдела за наказателно-правни услуги на щата Ню Йорк.

Случаят на Тръмп обаче надалеч не е елементарен и юристите му споделят, че имат намерение да се борят със всички сили и подкрепени с голямо количество документи.

Това би могло да докара до закъснения в правосъдния развой и той да излезе от графика, препоръчан от двете страни, и да се приближи до президентските избори.
в Републиканската партия е планувана за първата половина на 2024 година Официално в средата на 2024 година партията ще избере претендент, който ще се изправи против претендента на демократите - евентуално настоящия президент Джо Байдън.
Ако бъде определен, Тръмп няма да има право да се амнистира от щатските обвинявания. Но изправянето на новоизбрания президент или изобщо на президент пред съда на щатско ниво ще докара до нахлуване в правна обстановка, която в никакъв случай преди не е била срещана.

" Това е толкоз невиждано, че ми е мъчно да си го показва ", споделя Карън Фридман Агнифило, някогашен прокурор в Манхатън. " Мисля, че е комплицирано ", добавя тя.

Освен делото в Ню Йорк, Тръмп е изправен пред по отношение на изказванията, че се е опитал да отхвърли провалянето си на изборите през 2020 година и за погрешно боравене с класифицирани документи. Той също по този начин е изправен пред следствие в щата Джорджия по отношение на опитите му да се бори против провалянето си през 2020 година в този щат.

Тръмп има доста благоприятни условия за отбрана

В началото на кариерата си в региона на недвижимите парцели, като телевизионна звезда, а по-късно и в политиката, известният със правосъдните си каузи Тръмп е употребявал нападателни контраатаки и тактики за закъснение, когато бъде изправен пред правни провокации.

Тръмп упрекна окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг, определен от демократите, че го е взел на мушка за политическа полза и може да се опита да изиска отменяне на обвиняванията на това съображение.

Той се оплака, че съдията Мърчан се е отнесъл незаслужено към негова компания, когато е управлявал углавен развой за данъчни измами предходната година.

Във вторник сутринта Тръмп съобщи, че делото би трябвало да бъде преместено от Манхатън, където живеят доста демократи, на Стетън Айлънд, консервативната част на Ню Йорк.

Адвокатите на Тръмп ще би трябвало да подадат молба, в която да посочат за какво Мърчан е незапознат да води делото. Това евентуално ще бъде отхвърлено, защото няма съображение за отказ, сподели Марк Шол, някогашен помощник-окръжен прокурор на Манхатън.

По същия метод евентуално ще бъде отхвърлено всяко искане за смяна на мястото на делото, сподели Шол.

Тръмп евентуално ще употребява и други благоприятни условия, някои от които биха могли да слагат комплицирани правни въпроси, които изискват време, с цел да бъдат решени. Фалшифицирането на комерсиална документи нормално е закононарушение, което се санкционира с не повече от една година затвор според законодателството на щата Ню Йорк. Според Браг обаче става дума за обвинявания в тежки закононарушения, всяко от които носи оптимален период от четири години затвор, като той споделя, че Тръмп е фалшифицирал тези документи, с цел да прикрие нарушавания на разпоредбите за финансиране на акцията си.
Използването на щатския изборен закон по този метод - и то по дело против федерален, а не щатски претендент - до момента е непроверена в практиката правна доктрина, споделиха правни специалисти и юристите на Тръмп сигурно ще я оспорят.

Тръмп би могъл също по този начин да твърди, че срокът на отминалост - пет години в този случай - би трябвало да е изминал. Този период беше продължен заради нарушаванията, породени от пандемията от COVID-19.

Съгласно законодателството на Ню Йорк давностният период може да бъде продължен, в случай че ответникът е бил отвън щата, само че Тръмп може да твърди, че заради заемането от него на длъжността президент на Съединени американски щати тази норма не би трябвало да се ползва.

" Това е мечтаният случай за юристите на отбраната ", сподели предходната седмица някогашният прокурор Дейвид Шапиро.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР