СЪБИТИЕТО ПРОФ. Д-Р НИКОЛА БЕЛЕВ – ПАТРИАРХ НА ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКАТА ПРОФЕСИЯ

...
СЪБИТИЕТО ПРОФ. Д-Р НИКОЛА БЕЛЕВ – ПАТРИАРХ НА ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКАТА ПРОФЕСИЯ
Коментари Харесай

Събитието проф. Никола Белев събра над 150 учени от България и света

СЪБИТИЕТО ПРОФ. Д-Р НИКОЛА БЕЛЕВ – ПАТРИАРХ НА ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКАТА ПРОФЕСИЯ

На 11 май 2022 година в хотел „ Калиста ”, Старозагорски минерални бани с присъединяване на над 150 изявени експерти, учени и ръководители на национални и интернационалните институции и организации се организира събитие под надпис „ ЕДИН СВЯТ – ЕДНО ЗДРАВЕ ”, отдадено на бележития проф. доктор Никола Белев и показване на БИОГРАФИЧНАТА КНИГА – „ ПАТРИАРХ НА ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКАТА ПРОФЕСИЯ ”, осъществено от Тракийския университет – Стара Загора и Ветеринарномедицинския факултет. Основен уредник и модератор беше доцент Ани Златева.

Ректорът на Тракийския университет – Стара Загора доцент доктор Добри Ярков в своето одобрение изрече своята горделивост за реализирането на тази самодейност, която е знакова за университета и за Стара Загора. „ Гордея се, че съм българин, че проф. Белев е българин и че е издигнал името на България на такова високо равнище. Към Фондация „ Тракийски университет ” учредяваме стипендия на името на Никола Белев за студенти по ветеринарна медицина, които имат интернационалните изяви. Стартираме и съвещания по основаване на институт по зоонози и заболявания по дивеча към Тракийския университет в Стара Загора на името на проф. доктор Никола Белев, тъй като това беше негова концепция. ”

Деканът на Ветеринарномедицинския факултет проф. доктор Тодор Стоянчев означи за Никола Белев, че е популярна и велика персона, която е помогнала на България и света за развиването на ветеринарномедицинската специалност. Областният шеф на Стара Загора – проф. доктор Наско Василев съобщи, че Никола Белев оставя трайна диря в продължение на десетилетия и способства за одобряване на ветеринарната медицина в страната и чужбина и е горделивост за Стара Загора и България. Проф. Мария Нейкова – декан на Центъра по юридически науки, Бургаски свободен университет изрече своето надълбоко почитание към личността и делото на проф. доктор Никола Белев, цитирайки стихове от химна на ветеринарномедицинската специалност и дефинира, че животът на Белев е предан на идея. Зам.-директорът на Центъра за оценка на риска по хранителната верига – доцент доктор Илиян Костов изрази своите думи в чест на Никола Белев:„ С активността си проф. Белев способства неговото име и името на България да се загатват с почит и почитание. ”Приветствия бяха направени и от името на министъра на земеделието Иван Иванов, от чл.-кор. проф. Иван Илиев и други

Д-р Бернар Вала и доктор Моник Елоа (предишният и актуалният общоприет шеф на Световната организация за опазване на здравето на животните (OIE)), като се изключи че имат основно присъединяване в книгата за проф. Белев насочиха и специфични послания към България. Д-р Вала показа за съдействието си с проф. Белев през 15-те години, когато е бил общоприет шеф на OIE и акцентира: „ Имах и не преставам да изпитвам голямо почитание към проф. Белев и желая да почета паметта му. Този човек изигра доста огромна роля за всички ветеринарни лекари по света. ” Д-р Елоа, като общоприет шеф на OIE, призна, че Белев е оставил незаличима диря по време на несравним исторически интервал от към този момент столетната активност на организацията. Тя благодари на уредниците за честванията в памет на Белев и подсети, че той 20 години е член на най-висшият орган на OIE – Административната комисия, някогашният Съвет на OIE и 25 години президент на Регионалната комисия на OIE за Европа и Регионален представител на OIE за Източна Европа. „ Белев изигра основна роля при основаването на районни представителства на OIE в Европа и поддържа разширението на активността на организацията най-много в Европейско-азиатския район, като Балканите, като поддържаше плодотворен и непрекъснат разговор сред членовете на OIE в Европа и по света. Страстен покровител на ветеринарномедицинската специалност, проф. Белев подпомагаше страните да подобрят своите ветеринарномедицински служби, с помощта на непрекъснатия си професионален принос и забележителна ангажираност. Насърчаваше младите сътрудници от OIE и им споделяше потребен опит за организацията, мандата и активността й. Проф. Белев обичаше да споделя, че OIE се е трансформирала в негов дом и семейство. ”

Специално за събитието персонално участва и доктор Казимерас Лукаускас – дълготраен (22 години) шеф на литовската държавна ветеринарномедицинска работа по храните и вицепрезидент на Регионалната комисия на OIE за Европа. Той приказва дълго и увлекателно с най-високи почитания и почетения към своя преподавател и другар Никола Белев, а заключението му, с обичаното мото на Белев, провокира бурни аплаузи: „ Не се тормозете! Бъдете щастливи! ”

Д-р Хинрих Майер-Жeрболе д.х.к. от Германия – посетител професор в Тракийския университет – Стара Загора направи обширен етюд и съобщи: „ Страхотен другар, извънреден сътрудник, отличен многоезичен посланик и извънреден посланик-визионер за развиването на ветеринарномедицинския бранш по целия свят. Винаги се опитваше да помогне и да откри решения на проблемите в оптимистичното си отношение към живота. Тази велика персона в никакъв случай не е забравяла Стара Загора, като отечество и своята Алма Матер. Лично аз съм доста признателен на сегашния ректор на Тракийския университет – Стара Загора доцент доктор Добри Ярков да резервира паметта на проф. доктор Никола Белев с издаването на книга за неговия житейски и професионален път и организирането на събитието ”.

Директно от Брюксел се включи доктор Станислав Ралчев специалист в Генерална дирекция за опазване на здравето и сигурност на храните (DG SANTE) към Европейската комисия, дълготраен помощник от екипа на Белев. Той изрази своята наслада за присъединяване си в самодейността и показа персонални мемоари, които остават живи в неговото схващане. „ Имах опцията да пътувам с проф. Белев по целия свят и да виждам отношението на всички към него. Благодарение на своите заслуги той се беше трансформирал в жива легенда ”

Основният създател на книгата – проф. доктор Иван Божков направи обширен отчет за главните приноси на проф. доктор Никола Белев за ветеринарномедицинската просвета в народен, европейски и международен аспект. Проф. Божков съобщи, че от всички изкуства на света най-трудно е да се ръководи, а проф. Белев е овладял до съвършенство тази сложна материя. Проф. Божков направи и етюд на личността Белев: „ Новаторски и визионерски дух, стратегическо мислене, предвидливост, суровост и безупречна дисциплинираност с безпределна обич и отдаденост към ветеринарномедицинската специалност, която е била смисъл и наличие на осъществявания му с динамизъм и трагични моменти професионален път. Неговото име и епохалното му дело ще останат постоянно в пантеона на международните велики дейци на ветеринарномедицинската специалност. ”

Посланието, завещано от проф. Белев, което акад. Атанас Атанасов, съавтор на биографичната книга, показа с аудиторията беше: „ Предлагай! Когато предлагаш – прави! Когато вършиш – носи отговорност! ” и заключи, че проф. Белев оферираше, вършеше и носеше отговорност. Описа Белев и като неслучаен човек, водач, който времето го е търсило, времето го е намерило и времето го е наложило. „ Белев е образецът, който би трябвало да следваме! ”

Рецензентите на книгата – чл.-кор. проф. доктор Христо Найденски и проф. Иван Станков дефинираха биографичната книга „ Проф. доктор Никола Белев – Патриарх на ветеринарномедицинската специалност ” като завладяваща книга с доста случки и обаятелни мемоари за космополитната персона на проф. Белев и още книга, която ще остане в историята на ветеринарномедицинската просвета и процедура.

Д-р Трифон Цветков – ръководител на Български ветеринарен съюз: „ С горделивост мога да заявя, че проф. Белев остави дълбока диря в историята на ветеринарномедицинската специалност със своята поддръжка към ветеринарните лекари от практиката освен в България, само че и на международно равнище. Искам да изразя своята сърдечна признателност към уредниците на събитието и към създателите на биографичната книга, които със своята работа запазиха и ще предадат завинаги забележителното дело на незаменимия проф. доктор Никола Белев. ”

Д-р Евгени Макавеев – ръководител на Съюз на ветеринарните лекари в България дефинира Професор Белев освен сторожник, само че и деен активист за практическата реализация на девиза – „ Едно здраве, една визия, един глас “.

В своето изявление Нихат Кабил описа спомените си като министър на земеделието от взаимната си работа с проф. Белев и остана извънредно задоволен от взетото решение да се учреди стипендия на името на проф. доктор Никола Белев: „ Смятам, че точното предопределение на такава стипендия е да подтиква бъдещите ветеринарни медици да дават приноса си. ”

Становища за личността на проф. доктор Никола Белев показаха министри на земеделието и храните, генерални шефове на Националната ветеринарномедицинска работа, Българска организация по сигурност на храните през годините и други видни персони, познавали и работили с проф. доктор Никола Белев към 50 години.

В прочувственото си слово синът на проф. доктор Никола Белев – доктор Юлий Белев благодари на всички, които оказаха безгранично почитание към личността на татко му: „ Беше извънреден експерт, който обичаше безумно своята специалност и раздаваше сърцето и душата си с цел да реализира задачите и идеалите си. Безкрайно се гордеем с това, което баща е направил за ветеринарната медицина. ”

В края на деня за Белев, доктор Милена Кръстанова, основен редактор на сп. „ Ветеринарна процедура ” и съавтор на биографичната книга надълбоко развълнува всички присъстващи като пусна да звучи в залата гласът на Белев от свое извънредно изявление, извършено през 2014 година и съобщи: „ Проф. Белев живее във всеки един от нас, а с книгата той ще продължи да живее и до нас. ”

По време на цялото събитие се усещаше вълнението на всички участници, като множеството го дефинираха като извънредно. Предложението от ректора на Тракийския университет – Стара Загора доцент доктор Добри Ярков да бъде наричан на проф. доктор Никола Белев бъдещият Институт по зоонози и заболявания по дивеча към Тракийския университет в Стара Загораи открит на 11 май 2023 година по отношение на отбелязване на 100 години висше ветеринарномедицинско обучение в България беше възприето от всички с голямо задоволство и убеденост, че и България може да цени своите велики персони и да им отдава нужната чест и самопризнание.

ЗА КНИГАТА

В новоиздадената биографична книга „ Проф. доктор Никола Белев – Патриарх на ветеринарномедицинската специалност ” създателите се концентрират върху най-важните фактори от неговия житейски път, които оказват значително въздействие върху построяването и образуването му като ярка и емблематична персона, извървяла нелекия път на своето професионално развиване като заслужен жител на гр. Стара Загора и Република България. Около 50 експерти, учени и ръководители на национални и интернационалните институции и организации, работили и контактували с проф. Белев над 50 години, са единомислещи в своите оценки за него като вдъхновяваща персона с гений на уредник, основал Единната държавна ветеринарномедицинска организация в България, възприета като пример от Световната организация за опазване на здравето на животните (OIE) и FAO и с огромен принос за издигане и одобряване престижа на OIE измежду страните членки и другите интернационалните организации. Цялостният житейски и професионален път на проф. доктор Никола Белев, показан книгата е освен доказателство за памет и самопризнание от всички негови съвременници като знак в историята на ветеринарната медицина, само че и ярък образец за подражателство на идните генерации ветеринарни лекари.

Биографичната книга е първокласно издание на български език с обобщение на британски език в печатен и цифров формат, в размер – 120 стр., тираж – 1000 броя с твърди корици, изтънчени елементи – топъл щемпел със злато и емайл върху синьо първокласно платно, супер обложка и ламинат.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР