Събитието е под патронажа на областния управител на Област Варна

...
Събитието е под патронажа на областния управител на Област Варна
Коментари Харесай

За Деня на жената във Варна: Откриха вълнуваща изложба живопис на женски образи от известни художници

Събитието е под патронажа на регионалния шеф на Област Варна проф. доктор Андрияна Андреева и на кмета на Община Варна Благомир Коцев. Откриването се състоя през днешния ден от 18:00 часа в Градската художествена изложба – Варна, оповестиха ArtVarna.

Градската художествена изложба " Борис Георгиев " – Варна, откри в навечерието на Международния ден на дамата огромна галерия живопис на женски облици от своя музеен фонд. Под названието " Тя ", селекцията, направена от екипа на Галерията, включва забележителни творби на знакови създатели – определящи имена за някои от най-плодотворните интервали на българското изкуство.

Изразявайки респект към тематиката за дамата, експозицията има и висока познавателна стойност, като дава опция на посетителите да се вгледат в едни от най-ценните произведения, владеене на Варненската градска изложба. 

Проф. доктор Андрияна Андреева, споделя вълнението си от идната галерия:

" Да бъда част от екипа, който роди концепцията за изложбата, бе освен изключителна привилегия, само че и чест, за която ще бъда признателна постоянно. Вълнува ме всяка среща с изкуството, всеки мотив да се докосна до вдъхновението, да диря във всеки облик, всеки щрих или цвят неразказани истории – за живота, за любовта, за пътищата, които сърцето следва.

А там някъде – сред вдъхновението и пристрастеността, сред любовта и презрението, сред поклонението и възхитата е Тя – Жената. Онази дива, многолика палитра от облици в целия пъстър набор на живота. Казват, че да рисуваш женски облици, е като да обхванеш необятното. Но пък неповторимо е чувството да се докоснеш до стила, с който създателите в тази галерия пресъздават своя прочит за Нея – Жената. Тя – Любимата, Майката, огнената дива, или нежната деликатност, която може да трансформира ориси. Тя – Жената. "

Изложбата показва близо 60 живописни творби от фонда на Градската художествена изложба във Варна. Тя е експонирана, следвайки хронологичния принцип, тъй че фенът има опция през женския облик да познае динамичността и измененията, които настъпват в българското изобразително изкуство – показва Доротея Павлова, шеф на Галерията.

Най-ранното произведение е " Дамски портрет “ на Иван Мърквичка (1856-1938). Неговото изкуство записва прехода от светогледа на възрожденските художници към творчеството на художниците, изобразяващи градския човек с реален еластичен метод.

Мърквичка учи в Прага и Мюнхен, където усвоява разпоредбите на академичната живопис. Той е художник, чието творчество в българското изкуство се свързва с поколението на художниците битописци, само че доста място в творчество му заема и жанрът на портрета.

В живописното произведение " Дамски портрет “ създателят съумява да сътвори пример на поетичния съкровен портрет, в който ловко е преодоляна откритата до тогава неподвижност на фигурата. Образът намира свободно композиционно решение в пространството и реализира мекост на формите. Портретуваната жена държи в ръце нотен лист, което води към интелектуалните, креативните и духовните достолепия на личността.

Разгърнатата експозиция на женски облици от фонда на Градската художествена изложба във Варна показва едни от най-значимите имена в българското изкуство. Наред с високите пластични стойности, които имат художествените творби, те са и отпратка към съществени човешки и духовни полезности, и интелектуални достижения в българската просвета.

Изложбата може да се види до 26.03.2024 година в Градската художествена изложба – Варна, на ул. " Л. Каравелов " 1.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР