Събирането на по-високия кворум в парламента за промени в Конституцията

...
Събирането на по-високия кворум в парламента за промени в Конституцията
Коментари Харесай

Даниел Смилов: Отстраняването на главния прокурор е обосновано, дори в някакъв смисъл е закъсняло

Събирането на по-високия кворум в Народното събрание за промени в Конституцията ми се коства по-малко евентуално. Това сподели в предаването " Денят на фокус " на Радио " Фокус " Даниел Смилов - политолог и експерт по относително конституционно право за това дали Народното събрание ще успее да събере болшинство за конституционни промени.

" По-вероятният вид е да се събират 160-те гласа за така наречен по-бавна писта за приемане на конституционни ремонти. Аз не чакам някаква изключително градивна поддръжка от страна на " Възраждане " и Има Такъв Народ. Тук не зависи чак толкоз доста от ПП-ДБ. Ако ГЕРБ и Движение за права и свободи съумеят да убедят " Възраждане " и Има Такъв Народ да поддържат съответните ремонти, това може да докара до превръщане на позицията, тъй като виждаме постоянно, че тези две партии гласоподават дружно с ГЕРБ и Движение за права и свободи по някаква линия. "

Премахването на позицията на основен прокурор съгласно Даниел Смилов е " екзотична " концепция: " Трябва да я забележим съответно написана какво тъкмо ще допуска едно такова унищожаване на основния прокурор. Струва ми се, че задачите на конституционната промяна биха могли да бъдат изпълнени и без толкоз коренен ход, като премахването на основния прокурор ".

Имаше задоволително учредения за отстраняването на Иван Гешев, счита още политологът.

" Отстраняването на основния прокурор е обосновано, даже в някакъв смисъл е закъсняло. Защото вижте в каква обстановка се вкара основният прокурор: той от една страна сътвори усещане, че има някакви доказателства, които той по една или друга причина не е дал дълго време, само че в този момент се готви да извади. Това единствено по себе си е задоволително за неговото премахване, тъй като би посочило политизирано правосъдие. Ако пък няма такива доказателства и спекулира с тях за политически цели, това също би било задоволително доказателство за неговото премахване. Така че той сега беше в такава позиция, че не може да остане на поста ", проучва той

Процедурата за премахване му също повдига редица съществени въпроси, счита още Даниел Смилов.

Това, което би трябвало да стане от позиция на публичния интерес е първо да се избере изпълняващ длъжността основен прокурор, който да подхожда отговорно и независимо към своите отговорности. Второ, Висш съдебен съвет и Прокурорската гилдия би трябвало да стартират доста съществени инспекции по нашумелите проблеми, като " Барселонагейт ", с цел да се види имало ли е фактически закъснение, селектиране на информация, кои прокурори надлежно носят отговорност, каква е била ролята на Иван Гешев в този развой. Така че Висш съдебен съвет и Прокурорската гилдия имат единствено доста сериозна работа не просто по избиране на заместител на Иван Гешев, а по демонстриране, че този метод на ръководене на прокуратурата няма да бъде удължен ", коментира Смилов.

Политологът счита, че изборът на нов основен прокурор би бил доста предопределящ за желанията на партия ГЕРБ.

" Ако се избере някакъв дисциплиниран или комфортен основен прокурор, който да отдръпна желанията на Иван Гешев за изнасяне на спомагателна информация по проблеми като " Барселонагейт " и прочие, ще си покаже, че ГЕРБ сякаш нямат политическа воля за някаква сериозна смяна, а по-скоро вземат решение някакъв собствен битов проблем свързан с техния водач и това би било тъпо, тъй като корупционното тресавище по този метод ще се затвори и този камък, който беше хвърлен в него, няма да създаде кой знае какви вълнички ", заключи политологът Даниел Смилов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР