Събарянето на тютюневите складове на бул. Христо Ботев в Пловдив

...
Събарянето на тютюневите складове на бул. Христо Ботев в Пловдив
Коментари Харесай

Тютюневите складове в Пловдив са разрушени законно, прецени прокуратурата

Събарянето на тютюневите хранилища на бул. " Христо Ботев " в Пловдив не е в нарушаване на закона, защото все още на разрушаването им постройките не са имали статут на единични недвижими културни полезности. Това реши Окръжната прокуратура в Пловдив след инспекция по проблема, оповестява БНР.

Разрушаването на двата склада през есента на предходната година не е подлежало на координиране с Министерството на културата по Закона за културното завещание, показват като мотив от прокуратурата.

Проверката по проблема стартира през септември. По нея обвиняването обаче е разкрило единствено административно нарушаване на един от притежателите на тютюневите хранилища, който не е внесъл в общината проект за ръководство на строителните боклуци. По този мотив прокуратурата е сезирала кмета на града Здравко Димитров, който има пълномощията да наложи съответната санкция.

Двата тютюневи склада бяха съборени макар визитите на министъра на културата Велислав Минеков на обекта и неговите поръчки, че постройките ще бъдат предпазени по Закона за културното завещание, защото съставляват колективен монумент на културата.

Складовете бяха част от плана „ Тютюневият град “ за видоизменение и възстановяване на градските пространства. Това беше и една от концепциите на общинската фондация „ Пловдив 2019 “, с които Пловдив стана Европейска столица на културата.

Разрушаването им беше по самодейност на сдружението " Кепитъл Холдинг Груп ", което е притежател на постройката. А дейностите по събарянето ѝ започнаха макар процедурата по това складът да бъде разгласен за монумент на културата.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР