Събарянето на една от емблематичните сгради в центъра на Пловдив

...
Събарянето на една от емблематичните сгради в центъра на Пловдив
Коментари Харесай

Медичите потопиха в облаци прах центъра на Пловдив

Събарянето на една от емблематичните здания в центъра на Пловдив продължава да се прави при груби нарушавания, алармира четец на TrafficNews . Вече трета седмица архитектурното украшение на ул „ Цар Иван Александър “ бива безобразно разрушавано от компания „ Медичи Пропърти инвест “, благосъстоятелност на вложителя Мирослав Стефанов. А с изключение на съмнителната смяна на статута на постройката, което до 2012г. бе монумент на културата, съмнителна е и изрядността при работата на терен.
Прочетете още
От сутринта тежка техника разрушава елементи от зданието, вдигайки гъсти облаци прахуляк към работната площадка . Жители сигнализират, че въздухът наоколо е мощно нечист. " От седмица е по този начин, не се диша. Не можем да си отворим прозорците да се проветри?! ", възмущават се пловдивчани. Правилата при сходни тежки строителни действия задължават вложителя да обезпрашава пространството, само че това явно не се прави.

" Сутринта хвърляха кофи с вода! Това не е съществено! " описват очевидци. 



Хора от квартала неколкократно са сизирали институциите. Вчера на място е имало инспекция от Общинския инспекторат, само че сега на идването на инспекторите, събарянето е било прекъснато и строителната компания " Крисбилд " е получила наставление. При визитата през днешния ден обаче запрашаване е открито и на компанията е формиран акт. 

Обектът е проверяван и от Инспекцията по труда след сигнали, че част от служащите са без нужната екипировка, нарушавайки разпоредбите за безвредни условия на труд. 

Припомняме, че новите Медичи / " Медичи Пропърти Инвест " / събарят къщата с така наречен " План за сигурност и здраве ", публикуван от регион " Централен ". С този тип документи през последните години в центъра на града бяха съборени доста остарели здания. И макар мощното публично неодобрение къщата продължава да се събаря. На този декор реакция от Министерството на културата, НИНКН и общината няма. Общински съветници и депутати от ПП- Демократична България внесоха писмо в МК, в което упорстват къщата да бъде върната в регистъра на паметниците и притежателите да бъдат задължени да я възстановят. Съветниците от  " Браво, Пловдив " упорстват за сложна инспекция на всички здания с културно- историческа стойност и тяхното опазване и възобновяване. До този миг липсва ответна реакция.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР