С връщането на хартиената бюлетина на тези избори установихме повишаване

...
С връщането на хартиената бюлетина на тези избори установихме повишаване
Коментари Харесай

Демерджиев: И на тези избори имаше опит за купуване на гласове от голяма партия за малка

С връщането на хартиената бюлетина на тези избори установихме повишение на интензивността на купувачите на гласове, само че бяхме готови, разяснява служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в изявление за Нова телевизия. 

„ Знаехме, че откакто е призната тази корекция, идващите избори ще бъдат извършени при такива условия, направихме срещи по места с всички регионални дирекции, дадохме нужните инструкции, професионалното управление беше доста интензивно в това отношение “, уточни той. 

Вътрешният министър заяви за опит на огромна партия да купува гласове в интерес на друга, по-малка. „ Предотвратихме един подобен опит, тази партия не влезе в Народното събрание, само че огромната влезе и от дълги години дефинира обстановката в страната “, сподели министърът без да показва имена на политически обединения. По думите му това не е казус. „ Има най-малко две политически сили, които са го правили на тези и на предходните избори “, сподели той. 

Комплекс от условия водят до „ феномените “ с преференциите, разяснява още министърът на вътрешните работи. 

„ Оказва се, че по места от време на време избрани хора дълго време са кадрували на доста места, че всички фрагменти в държавната администрация са назначени от тях. Понякога тези фрагменти се отблагодаряват като дойдат изборите и там няма замяна на пари в класическия смисъл, има замяна на услуги, тъй като някой в миналото е назначил този човек на този пост “, сподели Демерджиев. 

Той уточни, че прокуратурата е сезирана за опити за манипулиране на избор във Варна - става въпрос за локалната отличничка на ГЕРБ по преференции Славена Точева. Според министъра там има комбиниране на два фактора - волята на водача на партията и волята на локалната организация, която желае да фаворизира избран претендент в листата. 

„ За случая сме открили данни за пазаруване на гласове, има импортирани материали в прокуратурата, има прекъснати производства, има отвод да се образуват производства “, изясни той. 

„ Много мъчно можем да стигнем до търсенето на отговорност тъй като се минава през няколко институции и не всички работят задоволително добре и в синхрон. Понякога се вършат опити да бъдат затруднени такива производства с приключване на информация, с предоставяне на задоволително време и опция очевидци да трансформират показанията си “, уточни министърът на вътрешните работи. 

Той разяснява и случая с тежката злополука с Георги Семерджиев, станала през юли предходната година, при която починаха две млади девойки, а той получи 20 години затвор.

„ Пробите за опиати не са взети по пълностоен метод, който да разрешава да се направи цялостно проучване. Има известно закъснение при вземането на пробите, което за мен е необяснимо, има и взимане на по-малко материал. Разпоредил съм инспекция в границите на Министерство на вътрешните работи “, изясни Демерджиев.

Не виждам нищо неправилно в дейностите на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, само че виждам други нередности. Ще алармирам съответните институции и ще чакам отговор от тях, добави той.

„ Тези дейности се правят под напътствията и управлението на следовател. След като е открит Семерджиев и казусът е стихотворец от следствието, то дава инструкции какво, по какъв начин и къде да се извърши. За мен е необичайно, че първата проба е изследвана в болница, чиято инсталация е по-малко сензитивна от тази, в която е изследвана втората проба – към този момент в нашия център, който прави криминалистични експертизи. Един подобен небрежен метод към тежък случай с две жертви задава доста въпроси “, изясни министърът.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР