С военен ритуал в Шумен започна възпоменателната церемония по повод

...
С военен ритуал в Шумен започна възпоменателната церемония по повод
Коментари Харесай

Шуменци се поклониха пред паметта на Левски

С боен обред в Шумен стартира възпоменателната гала във връзка 145 години от гибелта на Апостола. Десетки шуменци пристигнаха пред паметника на Васил Левски, с цел да изразят своята респект пред делото и саможертвата на безсмъртния Апостол на българската независимост.

 trsh1902-7b

В ритуала за отбелязване на годишнината се включиха представителни роти от Шуменския гарнизон, Общинският духов оркестър „ Михаил Биков “ и членове на Родолюбивия комитет „ Крум Страшни “, които изнесоха пред паметника на Левски знамената на комитета.

В церемонията взе участие кметът на Шумен Любомир Христов, регионалният шеф проф. Стефан Желев, зам-ректорът на ШУ„ Еп.К.Преславски “ доцент Константин Константинов, представители на общинската и регионалната администрация, общински съветници, политически, просветни и публични организации.

“19 февруари е ден за равносметка. Разбрахме ли написаното от джобното тефтерче на революционера? Почувствахме ли душата на индивида, отдадена на идеали? Къде затворихме угризенията от предишното? Научихме ли децата си по какъв начин да обичат своя жанр? Да отстояват правата си и да ценят свободата си. Издигнатите монументи на благодарност с лика на Левски са над 100 в България и отвън нейните граници. Върху тях в студения февруарски ден ликът от бронз ни припомня за този, който беше съпоставен с „ лъв “.

Този, чиито добродетели го приближиха до християнската святост. Да създадем реверанс и безшумно да си обещаем – ще живеем по този начин, като да не се срами от нас Дякона, ще възпитаваме по този начин, че всяко ново потомство да бъде по-добро, по-човечно, по-искрено, по-толерантно, само че и по-критично към делата си, тъй като това ни завеща Апостола “ сподели в своето слово за Левски Гергана Илиева, организатор в Регионалния исторически музей.

Ученици от СУ „ Сава Доброплодни “ извършиха песента „ Жив е той, жив е “ по текста на стихотворението „ Хаджи Димитър “ от Христо Ботев. Възпоменателният протест приключи с полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР